Έναν χρόνο μετά τις καταστροφές στη Μαγνησία, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Κουρέτας πρότεινε σήμερα σε σύσκεψη στον Βόλο την σύσταση διεπιστημονικής ομάδας με τη συμμετοχή και κοινωνικών φορέων “για να καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα που θα είναι η απαρχή για να φτάσουμε σε μια εκδήλωση στα τέλη του χρόνου που να κατατεθούν οι απόψεις για το πως πρέπει να διαχειριστούμε την Κάρλα και τον Παγασητικό”.
Μετά από 12 περίπου μήνες διαφόρων σχεδιασμών με αναθεωρήσεις όπως οι πλωτές αντλίες κ.α, η Περιφέρεια Θεσσαλίας προωθεί το γνωστό μοντέλο της σύστασης επιτροπής για να καταλήξει σε συμπεράσματα, τα οποία θα διατυπωθούν μετά την ολοκλήρωση μιας διαβούλευσης με εκθέσεις ιδεών.
Η έλλειψη μιας συνεκτικής, επιστημονικά τεκμηριωμένης πρότασης, ως βάση της ανοιχτής διαβούλευσης, ήδη απασχολεί επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς καθώς με ένα απροσδιόριστο πλαίσιο ανοιχτού διαλόγου, η λήξη της συζήτησης μπορεί να βρει στο τραπέζι της ομάδας, διάφορα ασύνδετα τμήματα ενός παζλ.
Ο κ. Κουρέτας ανακοίνωσε στη σύσκεψη με φορείς της Μαγνησίας στον Βόλο, πως η Περιφέρεια στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα στείλει προς όλους (και στους εμπλεκόμενους στην διαχείριση του ζητήματος) «επιστολή για να ορίσετε εκπροσώπους, όπως λειτουργήσαμε για το σχέδιο ανασυγκρότησης το οποίο βγάλαμε περίπου ταυτόχρονα με τους Ολλανδούς. Αυτή η Διεπιστημονική ομάδα θα αποτελείται και από επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς και θα καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα που θα είναι η απαρχή για να φτάσουμε σε μια εκδήλωση στα τέλη του χρόνου που να κατατεθούν οι απόψεις για το πως πρέπει να διαχειριστούμε την Κάρλα και τον Παγασητικό”.
Ο Περιφερειάρχης στην έναρξη της συζήτησης έθεσε και την πρόταση της Περιφερειακής Αρχής για την αναγκαιότητα πιθανής σύσταση Φορέα Διαχείρισης του Παγασητικού ως υποσυνόλου του ΟΔΥΘ, ενώ επανέφερε στη δημόσια συζήτηση την πρόταση της Περιφέρειας για την σήραγγα της Κάρλας προς το Αιγαίο η οποία και θα πρέπει να ωριμάσει μελετητικά.