Δεκάδες ηγέτες από την Ευρώπη, αλλά και απ’ όλο τον κόσμο βρίσκονται στο Μπούργκενστοκ, ένα τουριστικό θέρετρο της Ελβετίας στη «Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία» ελπίζοντας ότι θα βρουν τρόπο να τερματιστεί ο πόλεμος.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το Associated Press, οι ελπίδες για μια πραγματική πρόοδο περιορίζονται λόγω της απουσίας της Ρωσίας. «Τρία χρόνια μετά τον πόλεμο, οι αντιμαχόμενοι παραμένουν τόσο μακριά όσο ποτέ άλλοτε», σημειώνει το ΑΡ με το Κίεβο να εμμένει στις απαιτήσεις του να εγκαταλείψει η Ρωσία όλα τα ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει και τη Μόσχα να πιέζει με τις επιθέσεις της έχοντας ήδη καταλάβει μεγάλες εκτάσεις της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.
Παρουσία Μητσοτάκη η Διάσκεψη
Στόχος της Διάσκεψης που συνδιοργανώνεται από την Ελβετία και την Ουκρανία και πιάνει το νήμα από αντίστοιχες συζητήσεις και συναντήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τους προηγούμενους μήνες, είναι ο διάλογος για τους τρόπους επίτευξης μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η προώθηση μιας κοινής αντίληψης για το πλαίσιο επίτευξης αυτού του σκοπού και ο καθορισμός ενός οδικού χάρτη για την εμπλοκή και των δύο μερών σε μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία.
Στη Διάσκεψη παίρνουν μέρος 92 ηγέτες και εκπρόσωποι κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε το δικό του μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία εστιάζοντας στην ανάγκη επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Σε ό,τι αφορά την επισιτιστική ασφάλεια, ζήτημα με σημαντικές διεθνείς προεκτάσεις, τις οποίες έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψή του στην Οδησσό είχε τονίσει τη σημασία τόσο της ιστορικής πόλης ως του βασικού λιμανιού εξαγωγών προς την Ευρώπη και τον κόσμο, όσο και της διατήρησης ανοικτού διαύλου ναυσιπλοΐας για να μπορεί η Ουκρανία να εξάγει τα προϊόντα της, επισημαίνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.
Το τετ-α-τετ με τη Μέτσολα
Ο πρωθυπουργός είχε τετ-α-τετ με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ενόψει της Συνόδου ηγετών του ΕΛΚ που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες πριν το άτυπο δείπνο των ηγετών της ΕΕ, όπου θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα σημαντικά ευρωπαϊκά αξιώματα.
Πριν το δείπνο, οι ηγέτες συγκεντρώθηκαν για την οικογενειακή φωτογραφία, με τον πρωθυπουργό να λαμβάνει τη θέση ανάμεσα στην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, η οποία συμμετέχει στη Διάσκεψη αντί του Προέδρου Μπάιντεν, και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και πίσω από τους δύο συνδιοργανωτές, τον πρόεδρο Ζελένσκι της Ουκρανίας και την πρόεδρο της Ελβετίας Βιόλα Αμχερντ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προγραμματισμένο να τοποθετηθεί αύριο στην ολομέλεια, ενώ θα έχει παρέμβαση και στην ομάδα εργασίας για τη θεματική της επισιτιστικής ασφάλειας.
Στη Διάσκεψη βρίσκεται και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε σε θερμό κλίμα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Την Κυριακή κατά τη δεύτερη ημέρα των διεργασιών θα προσεγγιστούν τρία θέματα σε ομάδες εργασίας:
– επισιτιστική ασφάλεια και ελευθερία ναυσιπλοΐας,
– πυρηνική ασφάλεια,
– ανθρώπινη διάσταση (απελευθέρωση κρατουμένων πολέμου και απαχθέντων παιδιών), οι οποίες έχουν ως βάση τη «Φόρμουλα για την Ειρήνη» (σχέδιο δέκα σημείων) που είχε παρουσιάσει ο Ζελένσκι τον Νοέμβριο του 2022.
Ζελένσκι: «Ο κόσμος πιο δυνατός από τον Πούτιν»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος αποτελεί κατά κάποιο τρόπο το «κεντρικό» πρόσωπο της Διάσκεψης, εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί «μια δίκαιη ειρήνη το ταχύτερο δυνατό». «Όλα όσα συμφωνηθούν στη σύνοδο θα αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης της ειρήνης την οποία έχουμε όλοι ανάγκη», είπε ο προσθέτοντας: «Θα δούμε να γράφεται Ιστορία στη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής».
«Μαζί, κάνουμε το πρώτο βήμα προς μια δίκαιη ειρήνη», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως «…ο κόσμος είναι πιο ισχυρός από τον Βλαντίμιρ Πούτιν».
Την ίδια ώρα. η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις ανακοίνωσε σήμερα βοήθεια άνω του 1,5 δισ. δολαρίων για τον ενεργειακό τομέα, την ανθρωπιστική βοήθεια και την πολιτική άμυνα στην Ουκρανία.
«Δρόμος προς το πουθενά» απαντά η Μόσχα
Σημειώνεται ότι η Βέρνη έχει προσκαλέσει περισσότερες από 160 αντιπροσωπείες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της G7, της G20 και των BRICS. Η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί, ενώ η Κίνα επέλεξε να μην συμμετάσχει στη Διάσκεψη. Πάντως, η Μόσχα για μια ακόμη φορά έδειξε την αδιάλλακτη στάση της μέσα από ένα μπαράζ δηλώσεων, κάνοντας λόγο για «αδιέξοδο» στις ζυμώσεις της Ελβετίας.
«Η Ρωσία δεν θα στείλει κανένα μήνυμα στους συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής της Ελβετίας για την Ουκρανία και ελπίζει ότι την επόμενη φορά η σύγκρουση θα συζητηθεί σε μια πιο εποικοδομητική διάσκεψη», δήλωσε στο TASS ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Δεν θέλουμε να τους μεταφέρουμε τίποτα… Θέλουμε να συνέλθουμε την επόμενη φορά σε μια πιο εστιασμένη και πολλά υποσχόμενη διάσκεψη», δήλωσε ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου.
Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε ότι η διεξαγωγή αυτής της συνόδου είναι ένας «δρόμος προς το πουθενά» και η Μόσχα δεν βλέπει ότι η Δύση θέλει να εισέλθει σε δίκαιες διαπραγματεύσεις. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι έχει επανειλημμένα τονίσει πως «…δεν αρνήθηκε ποτέ να διευθετήσει τη σύγκρουση με το Κίεβο μέσω ειρηνευτικών συνομιλιών», ωστόσο η ρωσική πρόταση συνθηκολόγησης από τον Βλαντίμιρ Πούτιν οδηγεί σε αδιέξοδο καθώς προβλέπει παραχώρηση ουκρανικών εδαφών και μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Από πλευράς της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επέκρινε το νέο αμερικανικό πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία που ανακοίνωσε η Κάμαλα Χάρις κατά τη συνάντησή της με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Διάσκεψη.
Φον ντερ Λάιεν: Θα φέρει πιο επιθετικούς πολέμους
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε βέβαιη ότι η Δύση δεν θα πρέπει να κάνει πίσω και να «παγώσει» την κρίση στην Ουκρανία, καθώς κάτι τέτοιο θα γυρίσει μπούμερανγκ: «Παγώνοντας τον πόλεμο σήμερα, με ξένα στρατεύματα να έχουν καταλάβει ουκρανικά εδάφη, δεν είναι απάντηση. Είναι μία συνταγή για τους επιθετικούς πολέμους στο μέλλον», τόνισε η ίδια στην ομιλία της. «Αντίθετα χρειάζεται να υποστηρίξουμε μία συνολική, αναγκαία και διαρκή ειρήνη για την Ουκρανία. Μία ειρήνη που θα αποκαταστήσει την κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά και την εδαφική ακεραιότητά της».
«Ολοκληρωτικά παράλογη η πρόταση της Ρωσίας»
O Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν στάθηκε στην τελευταία ειρηνευτική πρόταση της Ρωσίας για την Ουκρανία, λέγοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάληψη κι άλλων εδαφών της χώρας (από τη Ρωσία) και είναι μία «ολοκληρωτικά παράλογη εικόνα». Ο ίδιος δήλωσε επίσης, στους δημοσιογράφους ότι η απουσία της Κίνας από τη σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία, είναι πιθανώς ένα αποτέλεσμα των ρωσικών εκκλήσεων για τη μη συμμετοχή της.
Η Άγκυρα έτοιμη να μεσολαβήσει για Κίεβο – Μόσχα
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να μην βρίσκεται στη Διάσκεψη για την «Ειρήνη στην Ουκρανία», ωστόσο το «παρών» δίνει ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle εξέφρασε την ετοιμότητα της Άγκυρας να υποστηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Μάλιστα, μετά την πρόσφατη συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, διπλωματικές τουρκικές πηγές, αναφέρουν ότι ο Φιντάν εξέφρασε την ετοιμότητα της Άγκυρας να υποστηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Φιντάν κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Διάσκεψης, η Αγκυρα υποστήριξε ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου και προσφυγής σε όπλα μαζικής καταστροφής αυξάνεται και ότι η Τουρκία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
cnn.gr