Στο θέμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, αναφέρθηκε οΧριστόδουλος Τοψίδης, Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή UPDATE (Α. Χριστοφιλέα), αλλά και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τοψίδης: «Από τις 20 Αυγούστου ήταν τα πρώτα κρούσματα που είχαμε σε τέσσερις μονάδες, η πρώτη φάση, συνεχίζονται, έχουν πάει πάνω από 101 σημεία εστίες της ευλογιάς σε όλη την περιφέρεια, σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, από τον Έβρο, Ξάνθη, Ροδόπη μέχρι και Καβάλα.
Γίνονται προσπάθειες από τις κρατικές υπηρεσίες. Υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια τόσο από το Υπουργείο, αν θέλετε, με τις κατευθύνσεις και πάντοτε με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ήδη έχουμε συνεργαστεί 20 κτηνιάτρους από την περασμένη Δευτέρα, 12 σήμερα, από τη Δευτέρα με άλλα οκτώ άτομα Προσπαθούμε να είμαστε πάντοτε εσώκλειστα.
Τώρα υπάρχει αυτή η απόφαση που είναι για 10 μέρες, εσώκλειστα, πιστεύω ότι αυτό περιορίζει την κατάσταση.
Είχε κάνει μία μεγάλη πτώση μέσα στον Σεπτέμβριο και ξαφνικά τον Οκτώβριο ξανανέβηκε πάρα πολύ».
Για την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στην περιοχή, ανέφερε ότι: «Ούτως ή άλλως η πυρκαγιά ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 70 ετών στην περιοχή του Έβρου το 2023. Μετά από εκεί και πέρα αυτό που έγινε, αυτή η ανασυγκρότηση του Έβρου μέσω του κυβερνητικού κλιμακίου με το “Έβρος Μετά”, η κυβέρνηση στις τελευταίες συναντήσεις που ήρθε εδώ με δέκα υπουργούς, ανακοινώθηκαν τα 19 μεγάλα μέτρα, στρατηγικά μέτρα, αναπτυξιακά έργα.
Παράλληλα και βεβαίως το “Έβρος Μετά” συμπληρώθηκε και στην τελευταία συνάντηση που είχαμε πριν τρεις μέρες, 47 έργα ύψους 280 εκατομμύρια ευρώ περίπου από την Περιφέρειά μας, τα οποία είναι όλα έργα αντιπλημμυρικά, οδοποιία, πολιτικής προστασίας, γέφυρες και μια σειρά από συντηρήσεις αν θέλετε για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα καιρικά φαινόμενα που θα έρθουν τον χειμώνα, τα οποία δεν προλαβαίνουμε για φέτος τουλάχιστον, όλα αυτά τα έργα τα μεγάλα να γίνουν, αλλά παρόλα αυτά προσπαθούμε να έχουμε έναν προγραμματισμό για τα επόμενα έτη».
Εύκολη η μετάδοση και επέκταση της νόσου
Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην περιοχή, Δημήτρης Σταματάκης: «Η σύσκεψη δεν έχει τελειώσει.
Μπορέσαμε και κλέψαμε λίγο χρόνο, ένα πεντάλεπτο για να έχουμε τον Γενικό Γραμματέα. Είναι μαραθώνια αυτή η σύσκεψη, η οποία ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι και συνεχίζεται γιατί είναι και πολύ σοβαρή και η κατάσταση και κάπως έτσι αντιμετωπίζεται από όλους αυτή η κατάσταση».
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος, ανέφερε: «20 Αυγούστου ήταν η πρώτη καταγραφή κρούσματος ευλογιάς στην Περιφερειακή Ενότητα του Έβρου. Από τότε είδαμε να εξαπλώνεται η νόσος σχεδόν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης καθώς και στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράψαμε έναν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, σύμφωνα και με τα στοιχεία που μας έδωσε το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αθηνών, αλλά και μία εξάπλωση της νόσου στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και στην Περιφερειακή Ενότητα Κορίνθου.
Ουσιαστικά μιλάμε για τον ιό της ευλογιάς, που έχει μολυσματική δύναμη. Όταν απεκριθεί από το ζώο για περίπου έξι μήνες, μπορεί να δώσει να δώσει μετάδοση ο ιός αυτός και έχει και πάρα πολύ εύκολη μηχανική μετάδοση.
Δηλαδή κάποιος είτε με τα παπούτσια του, είτε κάποιο όχημα με τις ρόδες, ακόμα – ακόμα και με τα πουλιά, μπορεί εύκολα να μεταδοθεί η νόσος και να επεκταθεί . Η πανώλη είναι ένας ιός ο οποίος μόλις βγει από το ζώο έχει τη δυνατότητα να μολύνει για τις επόμενες 72 ώρες, δηλαδή τρεις μέρες, τώρα μιλάμε για έξι μήνες. Είναι διαφορετικός ιός με διαφορετική μολυσματική δύναμη και χρειάζεται και ένα διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης»,.
Δεν κλείνουν τα σφαγεία
Ο κ. Στρατάκος δήλωσε: «Να διευκρινίσουμε ότι δεν κλείνουμε τα σφαγεία. Αυτό το οποίο αποφασίσαμε χθες ήταν την απαγόρευση των μετακινήσεων των αιγοπροβάτων για 10 μέρες προς αναπαραγωγή, πάχυνση, ακόμα και σφαγή. Ουσιαστικά δηλαδή αυτό το οποίο απαγορεύουμε είναι να μετακινούνται τα αιγοπρόβατα και τα αμνοερίφια, τα σφαγεία, αν μιλάμε για βοοειδή, για χοίρους και για όρνιθες, λειτουργούν κανονικά.
Τώρα, ουσιαστικά αυτό το οποίο κάναμε είναι μια αναβάθμιση των όσων περιγράφει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 6.87, όπου περιγράφει με λεπτομέρεια τα μέτρα τα οποία πρέπει να τηρούμε για να οδηγηθούμε στην εκρίζωση της νόσου.
Βλέποντας λοιπόν την αύξηση των κρουσμάτων αλλά και την χωρική επέκταση της νόσου, αναβαθμίσαμε χθες τα μέτρα αυτά.
Προβήκαμε στην δεκαήμερη απαγόρευση ούτως ώστε να δημιουργήσουμε ένα παράθυρο και να μπορέσουν οι κτηνίατροι μας να κάνουν τις επισκοπήσεις τις οποίες απαιτούνται, ούτως ώστε να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ελέγξει το σύνολο των ζώων και ότι δεν υπάρχει κάποιο ζώο το οποίο να φέρει τον ιό και να μπορεί να μολύνει και το κοπάδι αλλά και γενικότερα την ευρύτερη περιοχή. Αυτό είναι το οποίο κάνουμε και για αυτό το λόγο βρισκόμαστε σήμερα στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ξεκινήσαμε την πρώτη σύσκεψη στην Κομοτηνή.
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην Αλεξανδρούπολη μαζί με τον Περιφερειάρχη, τον κ. Τοψίδη, αλλά και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, με τις οποίες επιτρέψτε μου να πω έχουμε μια άριστη συνεργασία.
Νομίζω ότι δεν προκύπτει κάτι τέτοιο αυτή η επιδημία να έχει προκύψει από εισαγωγή ζώων. Αν όμως δούμε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αν δούμε που καταγράφονται τα κρούσματα σήμερα μέχρι και τα χθεσινά αποτελέσματα έχουμε 104 κρούσματα, εκ των οποίων τα 81 είναι στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, όπου είναι και η Περιφερειακή Ενότητα από όπου ξεκίνησε η καταγραφή των θετικών κρουσμάτων της ευλογιάς στην Ελλάδα.
Θεωρούμε ότι υπάρχει μια μηχανική μετάδοση του ιού από τη γείτονα χώρα που γνωρίζουμε ότι πλήττεται από το συγκεκριμένο ιό εδώ και πολλά χρόνια. Επομένως και η επιδημιολογική εικόνα, όπως σας είπα και πριν, αλλά και γενικότερα ο αριθμός των κρουσμάτων, όπως καταγράφεται στο χάρτη, μας οδηγεί στο συγκεκριμένο συμπέρασμα ότι μας ήρθε από τη γείτονα χώρα, από την Τουρκία συγκεκριμένα».
Η νόσος δεν μεταδίδεται στους ανθρώπους
Για το θέμα αυτό ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης, τόνισε πως: «Καταρχήν να πούμε ότι ο ιός της ευλογιάς είναι όπως και ο ιός της πανώλης, μία ζώονόσος και όχι μία ζωοανθρωπονόσος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.
Τόσο το γάλα όσο και το κρέας μπορούν να καταναλωθούν από τον άνθρωπο και είναι ενδεικτικό ότι μπορεί να γίνεται και συνεχίζεται η συλλογή του γάλακτος τόσο στις ζώνες προστασίας όσο και στις ζώνες επιτήρησης. Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία και η κατανάλωση των δύο παραγώγων, δηλαδή του γάλακτος και του κρέατος, μπορεί να γίνεται κανονικά.».
Συνέχισε λέγοντας: «Χθες στο Υπουργείο, παρουσία και του Υπουργού μας, του κυρίου Τσιάρα, πραγματοποιήσαμε μια ευρεία σύσκεψη παρουσία όλων των Περιφερειαρχών και των θεματικών Περιφερειών αλλά και των θεσμικών εκπροσώπων. Ήταν όλοι οι εκπρόσωποι, των σφαγείων της χώρας και η διεπαγγελματική κρέατος, όπου με τα όσα συζητήσαμε και τα όσα μας κατέθεσαν εν όψει του εορτασμού του τριημέρου και της 28ης, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για ελλείψεις στην αγορά και στην εφοδιαστική αλυσίδα».
Για την περίοδο μετά το εορταστικό τριήμερο, ο κ. Στρατάκος δήλωσε: «Θα δούμε πως θα πάει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Κανείς δεν θέλει να παρατείνει το εν λόγω μέτρο και να έχουμε απαγορεύσεις των μετακινήσεων και κατ’ επέκταση και να μην έχουμε σφαγές των αμνοεριφίων, τα οποία σιγά – σιγά έρχονται, είναι η εποχή που γεννάνε τα κοπάδια στη χώρα μας και έχουμε αρκετά αμνοερίφια.
Θεωρώ ότι το παράθυρο αυτό των 10 ημερών θα μας δώσει εκείνη τη δυνατότητα να άρουμε το εν λόγω μέτρο και να μην έχουμε περαιτέρω προβλήματα».
www.ertnews.gr