Η δυσοσμία που παρατηρείται κατά περιόδους στην πόλη του Βόλου οφείλεται σε κάποιες χημικές ενώσεις, που προέρχονται από την δραστηριότητα της πόλης, αλλά και βιομηχανιών μέχρι πέντε χιλιόμετρα στον περίγυρό της. Οι ενώσεις αυτές μπορεί να προκαλούν δυσοσμία, όμως δεν είναι τοξικές και καρκινογόνες, μπορούν όμως να επηρεάσουν το ανώτερο αναπνευστικό σε ορισμένους ανθρώπους.
Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της διερεύνησης της χημικής σύστασης και δυσοσμίας στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου από το διαπιστευμένο εργαστήριο Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και από ιδιωτικό διαπιστευμένο εργαστήριο σε έξι βιομηχανίες της περιοχής με τη μέθοδο της ολφακτομετρίας. Σημειώνεται ότι η δυσοσμία δεν αποτελεί θεσμοθετημένο μετρήσιμο μέγεθος.
Τα αποτελέσματα παρουσίασε σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων η καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ. Μαρία Σαμαρά, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων. Δωροθέας Κολυνδρίνη
Όπως επισημάνθηκε, οι κατηγορίες των πτητικών ενώσεων που προκαλούν τη δυσοσμία προέρχονται από:
– Εξάτμιση υγραερίων/πετρελαίου
– Καύση ορυκτών καυσίμων, βιομάζας και απορριμμάτων
– Παραγωγή ή ανακύκλωση πλαστικών
– Χωματερές αστικών απορριμμάτων
– Εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων
– Δευτερογενή σχηματισμό από οξείδωση υδρογονανθράκων
Επίσης τονίστηκε ότι η παρουσία των πτητικών ενώσεων οφείλεται σε συνδυασμό τοπικών εκπομπών από αστικές δραστηριότητες και μεταφοράς εκπομπών από σχετικά κοντινές βιομηχανικές και συναφείς δραστηριότητες σε ακτίνα μέχρι επτά χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια του ΑΠΘ οι πτητικές ενώσεις δεν συγκαταλέγονται σε τοξικές ή καρκινογόνες ενώσεις. Έχουν επιδράσεις στο αναπνευστικό, είναι ερεθιστικές για μάταια, μύτη και λαιμό, μπορούν να προκαλέσουν εμετό και αϋπνίες σε υψηλές συγκεντρώσεις, αλλά δεν είναι τοξικές και δεν παραμένουν πολύ στην ατμόσφαιρα.
Η επικεφαλής του προγράμματος ανέφερε, σύμφωνα με την ert.gr ότι υπάρχει συσχέτιση συγκεντρώσεων ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, όπως άνεμοι, ενώ μέγιστες συγκεντρώσεις παρουσιάστηκαν με κάθε κατεύθυνσης ανέμους. Επίσης επισήμανε ότι στις οσμές και στη σύνθεσή τους συμβάλλουν τοπικές πηγές ή κοντινές πηγές κατά τη διάρκεια της δειγματοληψίας. Ακόμη και εκπομπές που εγκλωβίστηκαν κατά διάρκεια της νύχτας, λόγω της θερμοκρασιακής αναστροφής.
Ειδικότερα έγιναν 380 δειγματοληψίες από τον Ιούνιο του 2020 ως τον Νοέμβριο 2021, σε 13 διαφορετικά σημεία: από βιομηχανίες στην ΒΙΠΕ, το λιμάνι, την ΑΓΕΤ, στον Βιολογικό Καθαρισμό, μέχρι τα Μελισσάτικα, όπου παρατηρήθηκαν και οσμηρές κατηγορίες με υψηλότερες τιμές σε βιομηχανικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με την κα Σαμαρά, οι βιομηχανίες που είναι σε κοντινή απόσταση και ευθύνονται αλλά όχι όμως αποκλειστικά, επηρεάζουν στην δημιουργία οσμών, ανάλογα με τη διεύθυνση του ανέμου, όμως και οι αστικές δραστηριότητες συμβάλλουν στην έκλυση οσμών.
Τι έδειξαν οι μετρήσεις με τη μέθοδο της ολφακτομετρίας
Όσον αφορά στα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν με την μέθοδο της ολφακτομετρίας σε έξι βιομηχανίες (Χαλυβουργία, Σακουλάς, Πετρολίν, ΚΑΟ, ΑΓΕΤ και ΒΙΟΜΑΡ), από ειδικό διαπιστευμένο εργαστήριο, που διερεύνησε αν οι εκπομπές καμινάδων συνέβαλαν στην οσμή, επισημάνθηκε ότι έγιναν μετρήσεις στον προαύλιο χώρο και όχι στην καμινάδα, για διάστημα πέντε μηνών και διαπιστώθηκε ότι ακόμη και με τις χειρότερες μετεωρολογικά συνθήκες, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις συμβάλουν μόλις 1% στην δημιουργία οσμών, ανά έτος (που αντιστοιχεί σε 20 ημέρες τον χρόνο).