Τον ακριβή σχεδιασμό της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, όσον αφορά στην ίδρυση ενός νέου σχολείου, του 11ου Γυμνασίου Βόλου, που θα στεγαστεί στο συγκρότημα του Παγκύπριου Διδακτηρίου, στην οδό Κύπρου, κάνει γνωστό ο διευθυντής Β’θμιας Εκπαίδευσης, Δρ. Σωκράτης Σαβελίδης. Η λειτουργία του θα ξεκινήσει πιθανότατα, τον Σεπτέμβριο του 2026 καθώς πρέπει να πραγματοποιηθούν χρονοβόρες εργασίες και γραφειοκρατικές διασικασίες.
Αφορμή, οι αντιδράσεις που διατυπώθηκαν από γονείς μαθητών του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου, που στεγάζεται στο Παγκύπριο, οι οποίοι ανησυχούν ότι η ίδρυση ενός νέου σχολείου θα σηματοδοτήσει την διάλυση του υπάρχοντος.
“Μας προκαλούν δυσάρεστη έκπληξη και απορία οι ανησυχίες για την ίδρυση ενός νέου σχολείου. Ενός σχολείου το οποίο είναι ενταγμένο στο σχεδιασμό της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε βάθος δεκαετίας δηλαδή στο σχεδιασμό ο οποίος έχει λάβει υπόψη του τις πιθανότερες συνθήκες της εκπαιδευτικής λειτουργίας σε βάθος δέκα ετών εξετάζοντας πλήθος στοιχείων, δημογραφικών, χωροταξικών, πληθυσμιακών, εκπαιδευτικών και λειτουργικών” επισημαίνει – μεταξύ άλλων – ο δ/ντής Β’θμιας Εκπαίδευσης, προσθέτοντας πως κύρια επιχειρήματα υποστήριξης της σχετικής εισήγησης είναι:
(α) η βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης και μετάδοσης παιδείας στους τωρινούς και μελλοντικούς μαθητές και μαθήτριες όλων των Σχολείων του Παγκύπριου Διδακτηρίου και των όμορων Σχολείων της ευρύτερης περιοχής του κέντρου του Βόλου.
(β) η απόδοση ακόμη μεγαλύτερης αίγλης και κύρους στο παιδαγωγικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό έργο το οποίο επιτελείται στο συγκρότημα του Παγκύπριου Διδακτηρίου από την ίδρυσή του ως σήμερα.
(γ) η τήρηση των, προβλεπομένων από την ισχύουσα νομοθεσία, επιταγών για τη διασφάλιση της λειτουργικότητας των σχολικών μονάδων και δη των γυμνασίων τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Τούτο αντικατοπτρίζεται στο πνέυμα του νομοθέτη ο οποίος στην παρ. 4 του άρθρου 5 του Ν 1566/1985 (ΦΕΚ Α΄167) ορίζει ρητά ότι η «…Ίδρυση Γυμνασίων γίνεται όταν αυτό επιβάλλεται από λόγους λειτουργικούς ώστε σε κάθε Γυμνάσιο να μην υπάρχουν πάνω από εννέα τμήματα…». Η ίδρυση, λοιπόν, ενός Γυμνασίου οφείλει να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα παραπάνω όταν, βεβαίως επαρκούν οι σχολικές δομές και εγκαταστάσεις.
Στο Παγκύπριο Διδακτήριο, μέχρι και το τρέχον σχολικό έτος, συστεγάζονται το 1ο Γενικό Λύκειο Βόλου και το 1ο Γυμνάσιο Βόλου. Ειδικά το 1ο Γυμνάσιο Βόλου αποτελείται από δεκαπέντε (15) τμήματα μεγάλης δυναμικότητας, ακόμη και με 27 μαθητές ανά τμήμα. Σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη, η αξιοποίηση και χρήση των δομών του Συγκροτήματος, όσον αφορά τον αριθμό αιθουσών, εργαστηρίων, βοηθητικών χώρων, χώρων άθλησης και υγιεινής εξυπηρετεί με απόλυτη επάρκεια αυτά τα δεκαπέντε τμήματα.
Ο διευθυντής Β’θμιας Εκπαίδευσης δηλώνει κατηγορηματικά, ότι δεν θα υπάρξει καμία απολύτως αρνητική επίδραση ούτε στο μαθητικό πληθυσμό ούτε στον εκπαιδευτικό σε ορίζοντα δεκαετίας, επισημαίνοντας ότι “αυτό δικαιολογεί την δυσάρεστη έκπληξη και την απορία μας στο ότι κάποιοι –ευτυχώς- ελάχιστοι αντιτάχθηκαν στην ίδρυση ενός νέου σχολείου στην περιοχή μας, ενός σχολείου το οποίο θα αναπτύξει ακόμη περισσότερο την αίγλη και την αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής κοινότητας του Παγκύπριου Διδακτηρίου”.
www.ertnews.gr