Τις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και την εκδημία του Πάπα Φραγκίσκου κλήθηκε να σχολιάσει μιλώντας στο ενημερωτικό ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης», με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο Δημήτρης Κούρκουλας, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών.
Για τον Πάπα Φραγκίσκο
Αναφερόμενος στην εκδημία του Πάπα Φραγκίσκου, ο κ. Κούρκουλας τόνισε «Δεν είχε τύχει να τον συναντήσω προσωπικά, αλλά έχοντας την ευθύνη ενός εκδοτικού οίκου, το 2016 είχα την τύχη να εκδώσω στα ελληνικά το πρώτο βιβλίο που έγραψε ο Πάπας αφότου ανέλαβε τα ηνία της Καθολικής Εκκλησίας, το οποίο είχε τον τίτλο ‘’Το όνομα του Θεού είναι Έλεος’’. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση του Ποντίφικα με έναν Ιταλό συνάδελφό σας δημοσιογράφο και εκεί μέσα επιβεβαιωνόταν ότι ο Φραγκίσκος είχε μια βαθιά ανθρωπιστική αντίληψη και απέδιδε μεγάλη σημασία στη στήριξη των αδυνάτων, των περιθωριοποιημένων και αναδείκνυε τη σημασία του ελέους και της φιλευσπλαχνίας στη χριστιανική διδασκαλία (…). Επίσης, υπάρχουν και φωτογραφίες ανέκδοτες, τις οποίες έχω αναρτήσει στα κοινωνικά δίκτυα όπου χαρίζει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, το βιβλίο, το ελληνικό στον Πάπα και ο Πάπας γράφει μία αφιέρωση. Άρα, υπάρχει και αυτή η συγκινητική στιγμή. Όπως επίσης συγκινητικά είναι και αν θέλετε, τα λόγια τα οποία επεφύλαξε ο Βαρθολομαίος για τον θάνατό του, για την αποδημία του Φραγκίσκου. Είχαν πολύ στενή και αποδοτική, θα έλεγα, επαφή και νομίζω ότι και οι δύο βοήθησαν στο να περάσει ένα μήνυμα ανθρωπισμού σε μία περίοδο που για την ανθρωπότητα είναι πάρα πολύ δύσκολη (…)».
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Βρισκόμαστε σε περίοδο ήρεμων νερών – Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα»
Ερωτηθείς για το παραπάνω θέμα ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε «Νομίζω ότι βρισκόμαστε ευτυχώς ακόμα στην περίοδο (που εγκαινιάστηκε σχετικά πρόσφατα), των ήρεμων νερών. Πιστεύω και ελπίζω αυτή η περίοδος να διατηρηθεί για το μεγαλύτερο δυνατό διάστημα. Αυτό δεν σημαίνει, ή δεν πρέπει να μας δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι δεν υπάρχουν τα προβλήματα. Τα προβλήματα υπάρχουν, όπως υπήρχαν και πριν. Απλώς, σε ένα κλίμα κάπως πιο ήρεμο μπορεί να υπάρξει και μία ευκαιρία για μερική τουλάχιστον επίλυση των προβλημάτων αυτών. Έγινε πολύ μεγάλος λόγος τελευταία για την δημοσίευση του χάρτη για τις θαλάσσιες περιοχές. Ήταν μία υποχρέωση που είχαμε αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλω να επισημάνω ότι αυτή η οδηγία, η οποία επιβάλλει στα κράτη μέλη να δημιουργήσουν αυτόν τον Χάρτη, ήταν μία προτεραιότητα της Ελληνικής προεδρίας του 2014, όταν είχα την τιμή να είμαι Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και είχα την ευθύνη μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο της εξωτερικής πολιτικής και ήταν μία από τις προτεραιότητές μας επί Ελληνικής Προεδρίας 2014 να προωθήσουμε οτιδήποτε έχει σχέση με τις θαλάσσιες ζώνες και με την αξιοποίηση του θαλάσσιου ευρωπαϊκού δυναμικού. Και εξ αιτίας αυτής της οδηγίας υπάρχει και όλη αυτή η υποχρέωση των κρατών μελών να παρουσιάσουν χωροταξικά σχέδια για τις θαλάσσιες περιοχές. Αυτό δεν δημιουργεί καινούργια δικαιώματα, διότι δεν αφορά την ΑΟΖ. Αφορά την χωροταξία των θαλάσσιων περιοχών, αλλά βεβαίως είναι ένα σημαντικό βήμα που ελπίζω ότι θα βοηθήσει στο να υπάρξει μία οριστική επίλυση του θέματος των θαλασσίων ζωνών, η οποία είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν είναι πρόσφατο, υπάρχει σε εκκρεμότητα εδώ και δεκαετίες και βεβαίως είναι ένα από τα πιο δύσκολα αγκάθια στις σχέσεις μας με την Τουρκία».
Τέλος, ο κ. Δημήτρης Κούρκουλας, σε ερώτηση για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παρέλειψε να επισημάνει «Χάρις στις πρωτοφανείς πρωτοβουλίες του νέου Αμερικανού προέδρου, η Ευρώπη είναι αναγκασμένη να δείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτή τη λαίλαπα που ξεκινάει από την Ουάσιγκτον (…). Η Ευρώπη, η οποία ακόμα δεν είναι ώριμη για να αναλάβει την αμυντική της θωράκιση μόνη της, βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη μεταβατική περίοδο. Αυτό όμως, την οδηγεί σε περισσότερη αλληλεγγύη και σε βήματα σημαντικά, τα οποία μέχρι πριν από μερικούς μήνες και μερικές εβδομάδες δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, σε σχέση με την άμυνα σε σχέση με τους εξοπλισμούς κλπ. Βεβαίως ακόμα έχει πολύ μεγάλο δρόμο να διανύσει η Ευρώπη για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της αυτόνομα».
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
