Από ένα σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων, κατά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, συνοδεύτηκε η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, χθες (Παρασκευή) βράδυ, στο Ξενία Βόλου. Παράλληλα όμως, τέθηκε κι ένα πλαίσιο ορίων που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν έναν Δικηγορικό Σύλλογο, σε επίπεδο παρεμβάσεων και εκφοράς λόγου.
Ξεκινώντας με την επισήμανση ότι το 2023 είναι μια επετειακή χρονιά για τον Σύλλογο, καθώς συμπληρώνονται 140 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας του, ο πρόεδρος του ΔΣΒ, Χρήστος Στρατηγόπουλος τόνισε – μεταξύ άλλων – πως και τα χρόνια της πανδημίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου έδωσε απτά δείγματα της δυνατότητας υποστήριξης του πολυδιάστατου ρόλου του, προς όφελος των μελών του, της δικαστικής λειτουργίας και φυσικά της κοινωνίας των πολιτών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Σύλλογος οφείλει να διαθέτει το επιστημονικό κύρος και το θεσμικό βάρος που προδιαγράφουν οι αρμοδιότητες, που έχει απονείμει ο Πολιτεία στους Δικηγορικούς Συλλόγους, κυρίως όμως έχουν οι ίδιοι κατακτήσει ουσιαστικά, στο πλαίσιο των κοινωνικών αγώνων και της υπεράσπισης των αρχών και αξιών του κράτους δικαίου, παρεμβαίνοντας – με την ψυχραιμία, σοβαρότητα και εγκράτεια σε επίπεδο εκφοράς λόγου, που πρέπει να χαρακτηρίζουν έναν Δικηγορικό Σύλλογο – στα θέματα αρμοδιότητάς του, που κυριαρχικά και αυτοπροσδιοριστικά αξιολογεί ως σημαντικά και χρήζοντα σχετικής παρέμβασης.
Αντίθετα – όπως τόνισε ο κ. Στρατηγόπουλος – “ο Σύλλογος οφείλει να απέχει συνειδητά από την εκφορά αναρμόδιου λόγου, τον αφοριστικό κοινωνικό σχολιασμό, την υιοθέτηση υποδείξεων παρέμβασης που έχουν ως φανερό στόχο να προσδώσουν (αναντίστοιχο) κύρος και υπόσταση στις απόψεις των επίδοξων υποβολέων” όπως σημείωσε.
Αναφορικά με τους στόχους για το 2023, επισήμανε, σύμφωνα με την ert.gr πως ο Σύλλογος θα εντείνει τις προσπάθειες ομαλής προσαρμογής των μελών του στις προδιαγραφές και τις ανάγκες της σύγχρονης δικηγορίας, παρέχοντας σ΄ αυτά συνεχή ερεθίσματα ανανέωσης και εμπλουτισμού των γνώσεών τους, σε επίπεδο δικηγορικής πρακτικής, αλλά και επαγγελματικής οργάνωσης, μέσω και της αξιοποίησης του υπό συνεχή διαμόρφωση ψηφιακού περιβάλλοντος , την εξέλιξη του οποίου υποστηρίζουμε, με μοναδικό (πλην απαράβατο όρο) την πλήρη προστασία των ουσιαστικών και δικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών.
Τέλος, ο κ. Στρατηγόπουλος χαρακτήρισε υψηλό το επίπεδο συνεργασίας, ειλικρίνειας και συναντίληψης με τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, σημειώνοντας πως “είναι απόλυτα μεμονωμένες περιπτώσεις ακατανόητα προσβλητικών συμπεριφορών που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν μέλη του Συλλόγου από απειροελάχιστους συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης, οι οποίες αδικαιολόγητα σκιάζουν και αδικούν την συλλειτουργία”