• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Ασπροπάρης γεννήθηκε στα Μετέωρα μετά απο 6 χρόνια
Share

13/05/2025 22:11

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ασπροπάρης γεννήθηκε στα Μετέωρα μετά απο 6 χρόνια

Last updated: 2024/06/25 at 4:56 ΜΜ
Published 25/06/2024
Share
4 Min Read
SHARE

2024_06_Asproparis_nest_Meteora_ORNITHOLOGIKI

Contents
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Η γέννηση στην περιοχή των Μετεώρων,  ενός νεοσού Ασπροπάρη – ένα από τα πιο απειλούμενα ζώα της χώρας, καθώς ίαξιολογήθηκε ως Κρισίμως Κινδυνεύον ειδος της Ελλάδας – εχει προκαλέσει χαρά στα μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, καθώς πρόκειται για τη γέννηση Ασπροπάρη στην περιοχή μετά από 6 ολόκληρα χρόνια.

Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία επιβεβαίωσε την παρουσία ενός νέου ζευγαριού Ασπροπάρηδων στην περιοχή, με τον εντοπισμό μάλιστα της φωλιάς τους στα μέσα Απριλίου. Έκτοτε, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής – ΟΦΥΠΕΚΑ και το Δασαρχείο Καλαμπάκας, παρακολουθούσε συστηματικά τη φωλιά όπου το ζευγάρι κλωσούσε.

 Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση: «οι γονείς Ασπροπάρηδες φροντίζουν από κοινού την επώαση των αυγών για περίπου 1,5 μήνα. Καθώς το αυγό δεν ήταν άμεσα ορατό, η εξέλιξη της αναπαραγωγής ήταν αβέβαιη. Έως ότου, στις αρχές Ιουνίου, ερευνητής πεδίου της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ διέκρινε το κεφάλι του νεοσσού ανάμεσα στα μαλλιά προβάτου που χρησιμοποιούν οι Ασπροπάρηδες για να φτιάξουν τη φωλιά τους!

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την επιβίωση του νεοσσού, αλλά και των ίδιων των ενήλικων πουλιών. Η ανατροφή του μικρού απαιτεί παροχή μεγάλης ποσότητας φαγητού, γεγονός που συνεπάγεται πολλά δρομολόγια προς αναζήτηση τροφής από τους γονείς, αυξάνοντας τον κίνδυνο να βρεθεί στο διάβα τους κάποιο δηλητηριασμένο δόλωμα ή ζώο. Κάτι τέτοιο θα είχε ολέθριες συνέπειες, μιας και θα προκαλούσε είτε τη δηλητηρίαση του νεοσσού είτε τη δηλητηρίαση των ίδιων των γονιών, όπως είχε συμβεί το 2015 σε μία πολύ κοντινή φωλιά στα Μετέωρα. Τότε, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, μετά από μέρες απουσίας των γονιών από τη φωλιά, προσέγγισε τη φωλιά όπου βρήκε τον νεοσσό και έναν από τους γονείς δηλητηριασμένους.

Να σημειωθεί ότι εξαιτίας των δηλητηριασμένων δολωμάτων, ο πληθυσμός του Ασπροπάρη έχει καταρρεύσει και είναι ένα από τα πιο απειλούμενα ζώα της χώρας.

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα δηλητηρίασης, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ σε συνεργασία με το Δασαρχείο Καλαμπάκας και με την οικονομική υποστήριξη του ΟΦΥΠΕΚΑ, λειτουργεί από τον Μάιο την ειδικά διαμορφωμένη ταΐστρα στην περιοχή της Βλαχάβας, η οποία λειτουργούσε εδώ και πάνω από μία δεκαετία στο πλαίσιο δύο Προγραμμάτων LIFE για την προστασία του Ασπροπάρη (Πρόγραμμα LIFE «Η επιστροφή του Ασπροπάρη» & Πρόγραμμα LIFE «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη»). Η ταΐστρα παρέχει στο ζευγάρι μια σταθερή και ασφαλή πηγή τροφής, μειώνοντας την ανάγκη αναζήτησης τροφής σε άλλες περιοχές.

Επιπλέον, οι Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων του ΟΦΥΠΕΚΑ, με τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, σε μικτά κλιμάκια με το Δασαρχείο Καλαμπάκας περιπολούν την περιοχή σε τακτική βάση. Παρά τις μεγάλες προσπάθειες της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, του ΟΦΥΠΕΚΑ και του Δασαρχείου Καλαμπάκας για την καταπολέμηση της μάστιγας των δηλητηριασμένων δολωμάτων, δυστυχώς ένα και μόνο δηλητηριασμένο δόλωμα (φόλα) αρκεί για να βάλει τέλος στο «θαύμα» που συμβαίνει αυτή την άνοιξη στα Μετέωρα.

Η οικογένεια των Ασπροπάρηδων θα παρακολουθείται στενά, με την ελπίδα να πάνε όλα καλά και να αναχωρήσουν αρχές φθινοπώρου για την Αφρική. Είναι στο χέρι όλων μας να μην αφήσουμε να χαθεί η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για τον Ασπροπάρη –και για εμάς τους ίδιους.

Σημειώνεται ότι τον περασμένη Απρίλιο, η Ορθιθολογική Εταιρεία, είχε ανακοινώσει την παρουσία ενός ζευγαριού Ασπροπάρηδων στα βράχια των Μετεώρων από το 2018.

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Υπερδιπλασιάστηκαν οι δασικές πυρκαγιές σε παγκόσμια βάση τα τελευταία 20 χρόνια
Επόμενο Παροδικές μετακινήσεις περίπου 70 αστυνομικών από τη Μαγνησία σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη “γονατίζουν” τις υπηρεσίες

Δημοφιλέστερα

Στις συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN ο Κ. Πιερρακάκης – Στο επίκεντρο παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, ανταγωνιστικότητα και άμυνα
13/05/2025
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
Εορτολόγιο  

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?