Ελκυστικότερο για επιχειρήσεις, καταναλωτές και πεζούς, θα γίνει το δυτικό τμήμα του εμπορικού κέντρου Βόλου από Βενιζέλου (Ιωλκού) έως Μακρινίτσης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που άρχισε σήμερα να υλοποιείται με εργασίες στον κοινόχρηστο χώρο Μεταμορφώσεως – Δημητριάδος, στην ανατολική πλευρά του κυκλικού κόμβου Δημαρχείου Βόλου.
Το έργο αφορά στη βελτίωση της αναπτυξιακής δυναμικής της περιοχής του δυτικού τμήματος του εμπορικού κέντρου του Βόλου με την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας και της προσβασιμότητας του δημόσιου χώρου, τον βιοκλιματικό σχεδιασμό των υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων, την αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού και τη χρήση «έξυπνων» στοιχείων όπως ηλιακά καθιστικά.
Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει τις αναπλάσεις των παρακάτω δημόσιων χώρων:
• Των πεζοδρομημένων τμημάτων – της οδού Ερμού από την οδό Μακρυνίτσης έως την οδό Ελ. Βενιζέλου, – της οδού Κουταρέλια από Ερμού έως Δημητριάδος, – της οδού Μεταμορφώσεως από την οδό Δημητριάδος έως την οδό Πλάτωνος.
• Του κοινόχρηστου χώρου μπροστά από το Δημοτικό Ωδείο και την Κεντρική Βιβλιοθήκη, μεταξύ 54ου Συντάγματος, Αθ. Διάκου και Δημητριάδος.
• Της οδού ήπιας κυκλοφορίας Παύλου Μελά μεταξύ των οδών Δημητριάδος και 28ης Οκτωβρίου (απόφαση 285/2012 του Δ.Σ. του Δήμου Βόλου).
Η περιοχή μελέτης βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο της πόλης του Βόλου και διαθέτει ως επί τω πλείστον εμπορικές χρήσεις, γραφεία, μικρές επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας και κάποιες κατοικίες στους ορόφους των κτιρίων.
Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή, στην οδό ήπιας κυκλοφορίας Παύλου Μελά (από Ερμού έως 28η Οκτωβρίου), βρίσκεται το διατηρητέο κτίριο της πρώην καπνοβιομηχανίας Ματσάγγου, τμήμα της οποίας έχει αποκατασταθεί και στεγάζει το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και η στοά Ματσάγγου η οποία έχει πεζοδρομηθεί και φιλοξενεί την κεντρική είσοδο στο κτίριο και το κυλικείο της Σχολής. Πρόκειται λοιπόν για ένα πολυσύχναστο δρόμο που είναι ιδιαίτερα αφιλόξενος, χωρίς φύτευση και με ανεπαρκή πεζοδρόμια για την ανεμπόδιστη κίνηση των πεζών.
Ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πεζόδρομος της Μεταμορφώσεως (από Δημητριάδος έως Πλάτωνος), όπου επικρατούν χρήσεις πολιτισμού και εκπαίδευσης και ετερόκλητες αρχιτεκτονικές κατασκευές που επιχειρούν να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν όπως η Kεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το νεοκλασικό κτίριο του Δημοτικού Ωδείου Βόλου και το κτίριο του Κέντρου Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο.
Στόχος της μελέτης είναι η βελτίωση των παραπάνω αστικών χώρων με σεβασμό στο υπάρχον. Σημαντικό ρόλο στην αστική αναβάθμιση της περιοχής αυτής του κέντρου της πόλης έχει το έργο ανάπλασης της Πλατείας Πανεπιστημίου η οποία γειτνιάζει με το δίκτυο των δημόσιων χώρων της παρούσας μελέτης. Η ανάπλαση της πλατείας έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 και το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη. Η νέα αρχιτεκτονική πρόταση διαμόρφωσης των δημόσιων χώρων της Ερμού, της Μεταμορφώσεως μαζί με τον ΚΧ μπροστά από το Ωδείο και τη Βιβλιοθήκη, της Κουταρέλια και της Παύλου Μελά, επιδιώκει την ενοποίησή τους με την Πλατεία.
Η αρχιτεκτονική πρόταση διαμόρφωσης των παραπάνω δημόσιων χώρων βασίζεται στην έννοια του «δρόμου – κήπου».
Στην οδό Μεταμορφώσεως θα αλλάξει η «ύφανση» και δημιουργείται ένα πιο «εκλεπτισμένο υφαντό» από λεπτές μαρμάρινες λωρίδες, οι οποίες πλέκονται με τις χονδρόπλακες Πηλίου και τα παρτέρια φύτευσης, δημιουργώντας μία αίσθηση ρευστότητας ορίων και υφών. Η φύτευση επιδιώκει την εξασφάλιση ενός υπόβαθρου ανθεκτικού στη χρήση και στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Διατηρούνται τα υπάρχοντα δέντρα (κωνοφόρα όπως λιπόκενδρος, κ.ά.) και ενισχύονται με τη φύτευση νέων. Επιλέγονται ανθεκτικά εδαφοκαλυπτικά είδη θάμνων που χρειάζονται λιγοστή φροντίδα, συντήρηση και νερό.
Για τη διαμόρφωση της οδού Παύλου Μελά σε ήπιας κυκλοφορίας, από την Ερμού έως την 28ης Οκτωβρίου, το οδόστρωμα θα είναι συνεπίπεδο με τα πεζοδρόμια και μειώνεται το καθαρό πλάτος του στα 3,50m με σκοπό τη μείωση της ταχύτητας, τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων για τη διευκόλυνση της κίνησης των πεζών και τη φύτευση νέων δέντρων. Θα δημιουργηθεί μία ζώνη φύτευσης με νέα δέντρα (όπως μανόλιες) από την πλευρά των καταστημάτων όπου το πεζοδρόμιο έχει μεγαλύτερο πλάτος. Κατά μήκος της κίνησης των πεζών και στο όριο του κρασπέδου θα τοποθετηθούν μεταλλικά προστατευτικά κολωνάκια χρώματος γκρι (ιδίου με αυτό των ιστών), σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης. Στο τμήμα της Π. Μελά από Δημητριάδος έως Ερμού το οδόστρωμα είναι 5μ διότι διατηρείται η πιάτσα ταξί, και διαχωρίζεται από τα πεζοδρόμια με κράσπεδο 15εκ. ύψους. Το νέο οδόστρωμα θα είναι από κυβόλιθο φυσικών λίθων και τα πεζοδρόμια από τσιμεντόπλακες τύπου γρανίτη.