Από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, δημοσιοποιήθηκε ο απολογισμός για τα προβλήματα στο περιβάλλον της Μαγνησίας το 2023 ως εξής:
Ενώ το 2023 βαδίζει στη δύση του, η ΠΠΜ θεωρεί απαραίτητο να κάνει ένα απολογισμό για τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής μας και τη δράση της.
Συγκεκριμένα:
· Η ατμοσφαιρική ρύπανση του Βόλου, που είναι παράγοντας που προσβάλει την υγεία των πολιτών, συνέχισε να είναι σε υψηλά επίπεδα, καθιστώντας την πόλη μας μια από τις πιο ρυπασμένες και επικίνδυνες πόλεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ας σημειωθεί ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ενοχοποιείται για 11.000 θανάτους ετησίως στην Ελλάδα. 330.000 στην ΕΕ.
· Η καύση σκουπιδιών, από την ΑΓΕΤ, συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα την εκπομπή επικίνδυνων ρύπων, όπως διοξίνες φουράνια και βαρέα μέταλλα. Χαρακτηριστική ήταν η αδράνεια της απελθούσης Περιφερειακής Αρχής, για το θέμα αυτό και προκλητική η στάση του Δημάρχου Βόλου κ. Μπέου.
· Η απελθούσα Περιφερειακή Αρχή (Αγοραστός, Κολυνδρίνη) μετά παλινωδίες πολλών ετών μόλις τον τρέχοντα Δεκέμβριο εγκατέστησαν δύο νέους σταθμούς αέριας ρύπανσης στον Βόλο.
· Ποτέ δεν ξεκίνησε συστηματικές μετρήσεις διοξινών σε δημόσιους χώρους, όπως είχε δεσμευτεί. Τα χρήματα που ξόδεψε για διάφορες μετρήσεις (ολφακτομετρία, διοξίνες, βαρέα μέταλλα κλπ.) ήταν προσχηματικές και δεν φώτισαν τα προβλήματα που υπάρχουν.
· Ήταν μεγάλη επιτυχία της ΠΠΜ και του ΠΑΝΔΟΙΚΟ που κατάφεραν, με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, να σταματήσουν τη μεταφορά σκουπιδιών, με πλοία, για καύση στην ΑΓΕΤ.
· Η εμπεριστατωμένη καταγγελία της ΠΠΜ και του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, το 2022, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπήκε στο αρχείο. Η αντίστοιχη όμως Αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε και εντός του 2023, έχει σταλεί προειδοποιητική επιστολή στην Ελληνική Κυβέρνηση σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης του Βόλου και την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.
· Την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε επιτυχής εκδήλωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, με τη συμμετοχή Ευρωβουλευτών, για την ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης του Βόλου και την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.
· Επιχειρηματικό Πάρκο Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας ετοιμάζει η ΑΓΕΤ. Είναι ένα κόλπο για να διαιωνίσει την παρουσία της στον αστικό ιστό της πόλης του Βόλου. Η ΠΠΜ αντέδρασε αρνητικά συμμετέχοντας στη σχετική διαβούλευση του ΥΠΕΝ.
· Η ΠΠΜ ξεκίνησε τον αγώνα κατά της εγκατάστασης LNG στον Παγασητικό. Κατέθεσε δύο ενστάσεις στη ΡΑΕ χωρίς να λάβει κάποια απάντηση. Έστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα. Επίσης εξέφρασε τις αντιρρήσεις της σε σχετική διαβούλευση.
· Πολύ επιτυχείς ήταν οι προσπάθειες του συλλόγου «ΟΧΙ LNG ΣΤΟΝ Παγασητικό. Ο Παγασητικός μας ενώνει» κατά του LNG, αφού κατάφερε να συσπειρώσει το σύνολο σχεδόν των φορέων, πολιτικών και Δήμων της περιοχής, πλην της Δημοτικής Αρχής του κ. Μπέου, ο οποίος μάλιστα απέσυρε όλους τους Δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του από σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να μη ληφθεί απόφαση κατά του LNG, χωρίς όμως να το καταφέρει αυτό.
· Η περιοχή της Μαγνησίας και η υπόλοιπη Θεσσαλία δοκιμάστηκαν, πολύ άσχημα, από δύο καταστροφικές πλημμύρες (Daniel, Elias). Έκτοτε μεγάλες ποσότητες ρυπασμένων νερών ρέουν από την περιοχή της Θεσσαλίας, μέσω της σήραγγας της Κάρλας, στον Παγασητικό, δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα στο ευαίσθητο οικοσύστημά του.
· Οι πλημμύρες δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα στο σύστημα ύδρευσης του Βόλου. Λόγω της αδράνειας της Δημοτικής Αρχής του κ. Μπέου, το πρόβλημα είναι μεγάλο, ακόμα και σήμερα, με αποτέλεσμα οι πολίτες του Βόλου να έχουν στις βρύσες τους το ακριβότερο και χειρότερο νερό των Ελληνικών πόλεων.
· Οι βλάβες στο σύστημα ύδρευσης της ΔΕΥΑΜΒ, εξαιτίας λαθών των υπευθύνων, είναι καθημερινές, με κόστος για την επιχείρηση και με ταλαιπωρία των πολιτών.
· Των πλημμυρών προηγήθηκε καταστροφική φωτιά δυτικά του Βόλου.
· Το έργο της Κάρλας, παρά τα τεράστια ποσά που έχουν ξοδευτεί, είναι τελείως παρατημένο και απαξιωμένο. Σχετική καταγγελία έχει κάνει η ΠΠΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
· Το περιβάλλον στην πόλη μας υποβαθμίστηκε περισσότερο μετά την ακύρωση του έργου της Καραμπατζάκη, που είχε κατασκευαστεί με πρόγραμμα Life, αφού ο Δήμος Βόλου, το μετέτρεψε σε δήθεν δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, που στην πραγματικότητα είναι βαριάς κυκλοφορίας.
· Ουραγός είναι ο Βόλος στο πράσινο σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόλα αυτά και με αφορμή τις δύο καταστροφικές πλημμύρες στο Βόλο και την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, κόπηκε πλήθος δέντρων στους χειμάρρους του Βόλου και της Μαγνησίας.
· Συνεχής είναι ο αγώνας, μαζί με την Κίνηση Πολιτών Σούρπης, για τη διατήρηση της κυριότητας του Δημοσίου, σε έκταση που πούλησε και ενοικίασε η Ι.Μ.Δ. στις Νηες της Σούρπης: Επιτυχία μας ήταν η κατοχύρωση, υπέρ του Δημοσίου, 800 περίπου καλλιεργήσιμων στρεμμάτων και συνεχίζεται η προσπάθεια για τα υπόλοιπα 400 περίπου στρέμματα. Στην κυριότητα του Δημοσίου επίσης πέρασαν και 1.600 στρέμματα δασικής έκτασης στην ίδια περιοχή.
· Γίνονται προσπάθειες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε διάφορες περιοχές της Μαγνησίας, παρά την αρνητική γνώμη των Δήμων της περιοχής. Η ΠΠΜ και το ΠΑΝΔΟΙΚΟ είναι αλληλέγγυα στις αντιδράσεις πολιτών, φορέων και Δήμων.
· Σε μεγάλο πρόβλημα εξελίσσεται και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε αγρούς υψηλής παραγωγικότητας, όχι μόνο στη Μαγνησία αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
· Τον χρόνο που πέρασε υπήρξαν πολλά δικαστήρια με κατηγορούμενους είτε ενεργούς πολίτες είτε στελέχη της Δημοτικής Αρχής του κ. Μπέου.
· Ο Δήμος Βόλου κατασκεύασε ποδηλατόδρομους (που έχουν γίνει πάρκιν αυτοκινήτων) μόνο για να βάφονται κόκκινες, κάθε πέντε μήνες, θέσεις στάθμευσης!
· Πριν λίγες μέρες ο Δήμος Βόλου πραγματοποίησε ρυπογόνο και αντιεκπαιδευτική φιέστα με φαναράκια στην παραλία του Βόλου με ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟ την ΑΓΕΤ!
· Τρία μέλη της ΠΠΜ εξελέγησαν σε διάφορες θέσεις στο Δήμο Βόλου.
· Ο Βόλος φιλοξένησε το 33ο Συνέδριο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ στις 11 Νοεμβρίου 2023. Δύο μέλη της ΠΠΜ εκλέχτηκαν στην Επταμελή Γραμματεία του ΠΑΝΔΟΙΚΟ.