Σε μια πληθώρα ερωτημάτων για την ρύπανση στο λιμάνι του Βόλου, για τις ευθύνες, τις πηγές ρύπανσης κ.α., καλείται να απαντήσει η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.
Οι καθημερινές αποκαλύψεις κυρίως για τις διαδικασίες που αφορούν στο έργο εκβάθυνσης της δυτικής λιμενικής ζώνης, τα αποτελέσματα αναλύσεων κ.α., ανοίγουν νέους διαδρόμους στην έρευνα με ένα μεγάλο πεδίο διερεύνησης από τα στάδια διακήρυξης του έργου.
Οι δημόσιες καταγγελίες του Δημάρχου Βόλου κ. Αχ. Μπέου για μίζες, για πάρτι εκατομμυρίων ζητώντας την παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΛΒ ΑΕ κ. Σωκράτη Αναγνώστου διαμηνύοντάς του μάλιστα ότι τελείωσε η κάλυψη, η εσπευσμένη έλευση στον Βόλο υψηλόβαθμου στελέχους του Υπερταμείου, η σύσκεψη στο Δημαρχείο με Μπέο, Τριαντόπουλο και Σταμπουλίδη, τα αποτελέσματα εξετάσεων, οι ενέργειες της Λιμενικής Αρχής και των Επιθεωρητών περιβάλλοντος, είναι μερικές από τις παραμέτρους οι οποίες βρίσκονται στο κάδρο προς διερεύνηση.

Περίπου 60 εκατ. το έργο με τήρηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων για την προστασία του Παγασητικού
Με τις ζημίες που προκλήθηκαν στο θαλάσσιο περιβάλλον και την τοπική οικονομία από τη ρύπανση να είναι απροσδιόριστες, έμπειροι τεχνοκράτες εκτιμούν ότι όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί αν όλες οι διαδικασίες από τον προσδιορισμό του έργου μέχρι την υλοποίησή του, γινόταν με γνώμονα την περιβαλλοντική προστασία του λιμένος και κατ’ επέκταση του Βόλου και των πολιτών του.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως για τα απόβλητα από την εκβάθυνση, δεν υπήρξε δειγματοληψία και χαρακτηρισμός αποβλήτων (ΕΚΑ) καθώς μια τέτοια διαδικασία, θα απαιτούσε ειδική διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων και όχι μεταφοράς τους με φορτηγίδα και απόρριψή τους στα ανοιχτά του λιμανιού.
Από τις αναλύσεις τις οποίες ανάρτησε στην ιστοσελίδα της η ΟΛΒ ΑΕ δίχως να τις δημοσιοποιήσει με Δελτίο Τύπου προς τα ΜΜΕ, προκύπτουν σοβαρά ζητήματα για τη σύνθεση των αποβλήτων και απαίτηση διερεύνησης του φαινομένου.
“Αν από τις 800.000 περίπου κυβικά μέτρα φερτές ύλες στην δυτική πλευρά της λιμενικής ζώνης του Βόλου (από Σιλό μέχρι Πευκάκια), αναφέρεται σχετικά, τα περισσότερα είναι επικίνδυνα απόβλητα που περιέχουν σε αποσύνθεση εκατομμύρια νεκρά ψάρια από την Κάρλα κ.α., αυτά έπρεπε να χαρακτηριστούν και η διαδικασία απομάκρυνσης να γίνει από πιστοποιημένη εταιρεία. Για 500.000 κυβικά επικίνδυνα απόβλητα, η απομάκρυνσή τους από τον βυθό με ειδικές εργασίες και στη συνέχεια η διαχείρισή τους, οι εργασίες θα ξεπερνούσαν τα 50-60 εκατ. Τελικά, επιλέχθηκε μια διαδικασία που κοστίζει λιγότερα από 10 εκατ. αλλά φαίνεται να προκαλεί ζημίες πολλών εκατομμυρίων στο περιβάλλον, την τοπική οικονομία, την απασχόληση, το όνομα και τη φήμη του λιμανιού και της πόλης κ.α.”
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
