Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά και στη Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλου οργανώνεται αντιφασιστική συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. και στη συνέχεια πορεία στο κέντρο του Βόλου.
Αναφέρει σχετικό κάλεσμα:
Πέρασαν κιόλας δέκα χρόνια από εκείνο το βράδυ. Το βράδυ που ο Παύλος στάθηκε μόνος του απέναντι στα τάγματα εφόδου και δεν έκανε ούτε ένα βήμα πίσω. Το βράδυ που σήκωσε στην πλάτη του όλο το αντιφασιστικό κίνημα. Το βράδυ που έγινε «ένα φωσάκι αγέννητο μες την καρδιά του σκότους» για να φωτίσει τον δρόμο για όλους μας. Το βράδυ που τα κανάλια μιλούσαν για «οπαδικές διαφορές» για να καλύψουν τους ναζί. Το βράδυ που άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη Χρυσή Αυγή.
Δεν ξεχνάμε όσα ζήσαμε τους τελευταίους μήνες. Το πιο πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, έγκλημα του ελληνικού κράτους που προσπαθούν να το κρύψουν κάτω από το χαλί. Τον ύπαρχο-δολοφόνο που έσπρωξε τον Αντώνη στη θάλασσα γιατί «νόμιζε ότι ήταν Πακιστανός». Τον δήμαρχο του Βόλου και το μαφιόζικο παραλήρημά του ενάντια στον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Τους φασίστες-κυνηγούς προσφύγων στον Έβρο και το φοβισμένο βλέμμα των αιχμαλώτων προσφύγων μέσα στα ρατσιστικά καμιόνια. Τα καμένα προσφυγάκια μέσα στο δάσος της Δαδιάς και τον ΔΑΚίτη να δηλώνει στο ΓΣ της ΑΔΕΔΥ «ας μην βρίσκονταν εκεί». Τη δολοφονία του μετανάστη στη Νέα Ιωνία. Την επέλαση των Κροατών ναζί 400 χμ μέσα στην ελληνική επικράτεια για να δολοφονήσουν. Η αστυνομία πάντα παρούσα με «διακριτική στάση» σε αυτά τα εγκλήματα. Καμιά φορά ρίχνει και μερικές κλωτσιές, όπως στην περίπτωση του Ζακ. Καθόλου διακριτική δεν είναι όμως εδώ και δύο ημέρες στη Λάρισα, όπου έχει πνίξει στα δακρυγόνα και στο ξύλο τις διαδηλώσεις των κατοίκων πλημμυροπαθών. Η σκύλα που γέννησε το τέρας είναι ξανά σε οργασμό. Οι «πολιτοφύλακες» του Έβρου, οι δολοφόνοι με ή χωρίς στολή έχουν ισχυρή πολιτική εκπροσώπηση, πλήρη κάλυψη από το κράτος και το δικαστικό σύστημα. Έχουν τις ίδιες ισχυρές πλάτες που είχε και η Χρυσή Αυγή. Την αστική τάξη αυτής της χώρας και τις μαφίες της. Επιδιώκουν να μετατρέψουν όλη την επικράτεια σε αμερικάνικο νότο της δεκαετίας του ’50.
Δεν ξεχνάμε ότι ο φασισμός είναι το εργαλείο του καπιταλισμού για να αφαιρέσει κάθε κοινωνικό, λαϊκό εργατικό δικαίωμα. Όποια μάσκα κι αν φορέσει, είναι η πιο βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στις εργαζόμενες μάζες, ο πιο αχαλίνωτος σωβινισμός και ο πιο ληστρικός πόλεμος, ο χειρότερος εχθρός όλων των εργαζομένων. Γι’ αυτό και στόχος του δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες αλλά κάθε άνθρωπος που αντιστέκεται, κάθε κοινωνική, εργατική, πολιτική, συνδικαλιστική συλλογικότητα που ορθώνει τις σημαίες των αγώνων και της κοινωνικής απελευθέρωσης.
Ούτε βήμα πίσω λοιπόν. Ούτε σπιθαμή γης στους φασίστες. Στον δρόμο, στο συνδικάτο, στα γήπεδα, σε κάθε επίπεδο πολιτικής και κοινωνικής έκφρασης. Θα είμαστε σταθερά απέναντι. Όπως νικήσαμε τη Χρυσή Αυγή, όπως οδηγήσαμε την ηγεσία της στη φυλακή, έτσι θα συνεχίσουμε. Θα είμαστε στο Κερατσίνι στις 18 Σεπτέμβρη και στη Νέα Ιωνία στη 1 Νοέμβρη (εκεί που φιλοδοξούν να συγκεντρωθούν φασίστες από όλη την Ευρώπη). Είμαστε πολλές και πολλοί, είμαστε εμείς που παράγουμε τον πλούτο αυτής της χώρας. Και είμαστε παντού. Στη Λάρισα, στις διαδηλώσεις που χτυπά η αστυνομία, πάνω από τα καζάνια της αλληλεγγύης που ταΐζουν τους αποκλεισμένους, στα πνιγμένα χωριά της Θεσσαλίας, μέσα σε αυτοσχέδιες βάρκες που σώζουν τον συγχωριανό, τον συνάνθρωπο, είμαστε εκεί, ανάμεσα στα φτωχικά τραπέζια και στα καμένα δέντρα που δείχνουν τις ρίζες τους. Σε κάθε χώρο εργασίας, ενάντια στην αυθαιρεσία των αφεντικών. Σε κάθε συνδικαλιστική συλλογική διαδικασία, φραγμός στον ρατσιστικό και φασιστικό λόγο. Στις σχολικές μας τάξεις, σαν δασκάλες και δάσκαλοι που βοηθούν τα παιδιά να μάθουν να σκέφτονται και όχι να υπακούνε.
Στα χέρια που απλώνονται για να βοηθήσουν, για να σώσουν ζωές, στα χέρια που σφίγγονται σε γροθιά για να αγωνιστούν για το δίκιο και το όνειρο. Και όχι στα χέρια που σπρώχνουν για να πετάξουν έξω από το πλοίο, που κάνουν μανούβρες στη θάλασσα για να πνίξουν, που σφίγγουν το δολοφονικό μαχαίρι, που πουλάνε πατρίδα αλλά δεν ρίχνουν ούτε έναν κουβά νερό στις φωτιές, όχι στα χέρια που πουλάνε 5 ευρώ το μπουκαλάκι το νερό στη Θεσσαλία.
Και ναι! Το μέλλον ανήκει σε μας!”
To ημερολόγιο έδειχνε 18 Σεπτεμβρίου του 2013, όταν ο Παύλος Φύσσας έπεσε νεκρός στην Αμφιάλη, χτυπημένος από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά.
Όπως αποδεικνύει η ιατροδικαστική έκθεση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Ρουπακιάς χτύπησε δύο φορές τον 34χρονο αντιφασίστα μουσικό στην καρδιά εν ψυχρώ, με επαγγελματικές και υπολογισμένες κινήσεις.
Ο μουσικός της χιπ χοπ σκηνής, γνωστός με το ψευδώνυμο «Killah P.» έμελλε να εξελιχθεί σε σύμβολο του αντιφασιστικού κινήματος. Ο Παύλος Φύσσας γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1979 στο Πέραμα από εργατική οικογένεια. Ο πατέρας του δούλευε στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος και ο ίδιος μόλις τελείωσε το σχολείο είχε εργαστεί σε παρόμοιες δουλειές.
Η μουσική ήταν το πάθος του και μέσα από αυτήν περνούσε μηνύματά για το προσφυγικό, για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια και τον Κάρλο Τζουλιάνι στις διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης το 2001 στη Γένοβα. Είχε αναπτύξει αντιφασιστική δράση, αν και δεν ανήκε σε κάποιο κόμμα, όπως είχε δηλώσει ο πατέρας του.
Το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, ο Παύλος Φύσσας είχε πάει μαζί με την κοπέλα του σε μία καφετέρια του Κερατσινίου για να παρακολουθήσουν τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Παρί Σεν Ζερμέν για το Τσάμπιονς Λιγκ. Εκεί διαπληκτίστηκε με κάποια άτομα, τα οποία με τα κινητά τους κάλεσαν ενισχύσεις. Αυτό που αρχικά φάνηκε ως μία διαμάχη για το ποδόσφαιρο, στη συνέχεια έγινε αντιληπτό ότι είχε βαθύτερα πολιτικά κίνητρα, καθώς αυτοί που έσπευσαν στην καφετέρια ήταν μέλη των τοπικών οργανώσεων της «Χρυσής Αυγής».
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία την επομένη της δολοφονίας, στις 23:57:42 δέχθηκε κλήση ότι μια ομάδα 50 ατόμων με ρόπαλα είχε συγκεντρωθεί στη συμβολή των οδών Ιφιγένειας και της λεωφόρου Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι και κατευθυνόταν σε κατάστημα-καφετέρια με την επωνυμία Κοράλι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ στις 23:59:19 ανατέθηκε σε μια ομάδα 8 αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ να μεταβούν στο σημείο.
Οι αστυνόμοι μετέβησαν στην καφετέρια, έξω από την οποία βρισκόταν πλήθος 30 ατόμων. Σύμφωνα με τα πορίσματα μίας έρευνας του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture του πανεπιστημίου Goldsmiths του πανεπιστημίου του Λονδίνου, που συγχρόνισε υλικό από κάμερες ασφαλείας της περιοχής και ηχητικά σήματα της ΕΛΑΣ και του ΕΚΑΒ, η πρώτη κλήση στην ομάδα ΔΙΑΣ έγινε στις 23:54:14 και τέσσερις μοτοσικλέτες με αστυνομικούς, οι ομάδες 408-01 «Κερατσίνι» και 410-01 «Πέραμα», έφτασαν στο σημείο στις 23:58:11.
Οι αστυνομικοί που κλήθηκαν να ερευνήσουν το περιστατικό είδαν τον Παύλο Φύσσα να κείται αιμόφυρτος στο οδόστρωμα με τραύματα από μαχαίρι στο στήθος. Διακομίστηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Σεπτεμβρίου 2013. Όσο είχε ακόμη τις αισθήσεις του, φέρεται να υπέδειξε τον 45χρονο Γιώργο Ρουπακιά, οδηγό φορτηγού, ως δράστη της εναντίον του επίθεσης, ο οποίος και συνελήφθη από τους αστυνομικούς.
H καταδίκη του Ρουπακιά και της Χρυσής Αυγής
Στις 7 Οκτωβρίου του 2020, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Ένοχοι για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα -πέρα από τον Γιώργο Ρουπακιά- κρίθηκαν 15 από τους 18 κατηγορούμενους. Ειδικότερα, σχετικά με την υπόθεση Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι όλοι εκτός από Σαντοριναίο και Τσακανίκα λόγω αμφιβολιών. Ένοχοι κρίθηκαν οι Ιωάννης Άγγος, Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ιωάννης Καζαντζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης, Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Μάγδα Φύσσα δήλωσε: «Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου», Και το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί έξω από το Εφετειο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.
newsbomb.gr: Δείτε τι έγινε έξω από το Εφετείο τη στιγμή της ανακοίνωσης
Η τριμελής έδρα (Μαρία Λεπενιώτη, Γεσθημανή Τσουλφόγλου και Ανδρέας Ντόκος) ανακοίνωσε την απόφασή της για κάθε υπόθεση ξεχωριστά, με πρώτη τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεύτερη την απόπειρα ανθρωποκτονίας στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τρίτη τη δολοφονική επίθεση στο ΠΑΜΕ και στη συνέχεια για την εγκληματική οργάνωση και τη διεύθυνση αυτής.
Η εκφώνηση της απόφασης ξεκίνησε με απόντες το σύνολο των κατηγορουμένων πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Κενό ήταν το εδώλιο και του καθ’ ομολογία δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, καθώς και των περισσοτέρων κατηγορουμένων.