Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέα δεδομένα σε ένα βασικό ερώτημα των αρχιτεκτονικών σπουδών, στο πώς διαμορφώνεται η σχέση ανάμεσα στο κτισμένο περιβάλλον και στην φύση. Το ερώτημα αυτό απασχολεί την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία με διάφορους τρόπους μετά την βιομηχανική επανάσταση. Ακόμα, εν πολλοίς, κυριαρχεί η πεποίθηση ότι ο άνθρωπος με την επιστήμη και την τεχνική έχει την δυνατότητα να υποτάξει την φύση. Όμως οι πλημμύρες του 2023 στην Θεσσαλία μας απέδειξαν ότι πιθανά θα πρέπει να διαχειριστούμε την σχέση αυτή με διαφορετικό τρόπο.
Το Blended Intensive Program (BIP) Hybrid Urbanscapes αποτελεί συνεργασία της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Νάντης (ENSA, Nantes) του Anhalt University of Applied Sciences , του πανεπιστημίου Frederico II και της Νάπολη με οργανωτή το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας. Χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ και είναι ενταγμένο στα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων που συμμετέχουν.
Θα συμμετάσχουν 25 περίπου ξένοι και 10 Έλληνες φοιτητές από τα 4 πανεπιστήμια, καθώς και 10 περίπου διδάσκοντες. Θα συμμετάσχουν επίσης προσκεκλημένοι από το ΠΘ, το ΕΜΠ, το TU Eindhoven, το Euromed University of Fez και το University of Tokyo.
Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των φοιτητών και φοιτητριών σε σχέση με τα ζητήματα των ακραίων φαινομένων και την αλλαγή παραδείγματος ως προς τους τρόπους που οι αρχιτέκτονες, οι πολεοδόμοι, οι αρχιτέκτονες τοπίου διαχειρίζονται την σχέση του κτισμένου και της φύσης.
Οι συμμετέχοντες οι οποίοι θα δουλέψουν μαζί επί 1 εβδομάδα, από την 1 έως 6 Ιουλίου 2024 ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητες τους, θα επισκεφτούν την Γιάννουλη στη Λάρισα, την λίμνη Κάρλα και το Μικρό του Πηλίου, για να καταλάβουν τις διαφορετικές κλίμακες της καταστροφής και να συζητήσουν τις διαφορετικές κλίμακες παρέμβασης.