Σε ένα αδρανές λατομείο στην περιοχή των Καναλίων, χώρος ο οποίος με διαδικασίες fast track ορίστηκε από Δήμο Ρήγα Φεραίου και Περιφέρεια Θεσσαλίας ως Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, θάβονται τόνοι από τα νεκρά ψάρια τα οποία έχουν συλλεχθεί από τον Παγασητικό.
Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν όπως για παράδειγμα η διά περιφοράς κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρήγα Φεραίου για την παραχώρηση του παλιού λατομείου, η καταλληλόλητα του χώρου να δεχτεί νεκρά ψάρια όταν γειτνιάζει με αρχαιολογικό χώρο και ποιμνιοστάσια, η απουσία περιβαλλοντικών μελετών για το έργο, διαδικασία η οποία θα απασχολήσει τις αρμόδιες Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από προσφυγή οικολογικών φορέων κ.α., προβληματίζουν το πανελλήνιο και περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας και ήδη τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας προβάλουν το θέμα της ταφής των ψαριών στο παλιό λατομείο.
Παράλληλα ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθ. Λέκκας ο οποίος βρέθηκε στο σημείο ταφής, διατύπωσε επιφυλάξεις και προβληματισμούς για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.
Ανέφερε ότι έπρεπε πρώτα να γίνει αυτοψία – αναγνώριση της έκτασης, έρευνα αν πληρούνται τα 32 κριτήρια για τον χωροθέτηση ΧΥΤΑ (σύνθεση και ποιότητα εδάφους, φύση υποβάθρου, βάθος από τον πυθμένα του αποδέκτη, πάχος αποσαθρωμένου μανδύα, ύπαρξη καρστικών εγκοίλων, καθώς και η τεκτονική
(ρήγματα, σεισμικότητα), συντελεστής υδροπερατότητας, απόσταση από βιότοπο ή υγροβιότοπο κ.α.
Επιστημονικά επισημαίνεται (Πανεπιστήμιο Πατρών , Τμήμα Γεωλογίας) ότι “παλιά ή εγκαταλειμμένα λατομεία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν χώροι δημιουργίας ΧΥΤΑ, γιατί δεν υπάρχουν πρακτικά τρόποι αποτελεσματικού περιορισμού της μετανάστευσης του στραγγίσματος και του βιοαερίου, η μετανάστευση γίνεται με πολύ μεγάλες ταχύτητες και είναι απρόβλεπτες οι θέσεις επανεμφάνισής τους αλλά και συνέπειες από την επανεμφάνισή τους.
Ο κ. Λέκκας σημείωσε και τα εξής: “Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι απολύτως ασφαλής ο χώρος, δεν ξέρω αν πληροί τις προϋποθέσεις. Έπρεπε να προηγηθούν εργασίες. Μέσα από επείγουσες διαδικασίες, γίνονται και λάθη με λύσεις οι οποίες δεν είναι τόσο δόκιμες”.
Μπάζωμα – μαζική ταφή
Αντί της περισυλλογής μόνο των νεκρών ψαριών για τα οποία θα μπορούσε με πρόνοια να περιοριστεί ο πληθυσμός τους στο θυρόφραγμα πριν φτάσουν στον Ξηριά και τον Παγασητικό, επιλέγεται από την Περιφέρεια η απομάκρυνσή τους από την κοίτη του Ξηριά μαζί με αδρανή υλικά. Το μείγμα που προκύπτει στα φορτηγά, φυσικά δεν μπορεί να οδηγηθεί σε καύση και όπως έγινε στον Ξηριά με την προσπάθεια ταφής των νεκρών ψαριών, ακολουθείται η ίδια διαδικασία στο παλιό λατομείο.
Σκάμματα, επένδυση με νάυλον, διασπορά ασβέστη, ταφή και μπάζωμα...
Γρήγορες διαδικασίες που προκαλούν συνειρμούς για εσπευσμένα μπαζώματα, ειδικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, εγκρίσεις κ.α., σε ένα διαχειριστικό πλαίσιο χωρίς αρχής, μέση και τέλος, χωρίς ξεκάθαρες αρμοδιότητες και συνεπώς με δυσχερή τον επιμερισμό ευθυνών.