• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τα εργοστάσια καύσης απορριμμάτων: Καρκινογόνος απειλή για το λαό – Χρυσάφι για τους ομίλους
Share

05/08/2025 09:05

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τα εργοστάσια καύσης απορριμμάτων: Καρκινογόνος απειλή για το λαό – Χρυσάφι για τους ομίλους

Last updated: 2025/08/05 at 4:53 ΠΜ
Newsroom Published 05/08/2025
Share
4 Min Read
SHARE

kke-768x496-1-1-1

Contents
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τη «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» που τέθηκε σε διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την 1η Αυγούστου, και αφορά τη δημιουργία έξι εργοστασίων καύσης απορριμμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

«Μέσα στο κατακαλόκαιρο, την 1η Αυγούστου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε προς «διαβούλευση» τη «Στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη δημιουργία δικτύου μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης ΑΕΠΥ (Απορριμματογενείς ενεργειακές πρώτες ύλες) από Αστικά Στερεά Απόβλητα», που αφορά στην κατασκευή 6 μονάδων καύσης απορριμμάτων σε όλη τη χώρα. Ο Αύγουστος φαίνεται ότι είναι ο αγαπημένος μήνας, διαχρονικά των κυβερνήσεων, για αποφάσεις που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων. Όπως την 1η Αυγούστου 2019, όπου η τότε απελθούσα διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής, μαζί και με τη νεοεκλεγείσα διοίκηση της ΝΔ, αποφάσιζαν μέσα στο κατακαλόκαιρο τη δημιουργία μιας νέας χωματερής, ένα τεράστιο “πανωσήκωμα” στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Οι 6 μονάδες καύσης απορριμμάτων, το σχέδιο για τις οποίες είχε παρουσιαστεί το προηγούμενο διάστημα παρουσία επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, προβλέπεται να γίνουν στις ακόλουθες περιοχές: Ροδόπη ή Ξάνθη, Κοζάνη, Αρκαδία ή Αχαΐα ή Ηλεία, Αττική, Βοιωτίας και Ηράκλειο Κρήτης.

Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, αυτή της καρκινογόνας καύσης – ακόμη και σύμμεικτων απορριμμάτων – με εργοστάσια που από τη μια θα πρέπει να τροφοδοτούνται με σκουπίδια διαρκώς, ενώ από την άλλη θα “χαντακώνουν” την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων των περιοχών όπου θα εγκατασταθούν. Με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) του 2020 η κυβέρνηση της ΝΔ άνοιξε χώρο και στους μονοπωλιακούς ομίλους των εργοστασίων καύσης, τον οποίο διεύρυνε παραπέρα με την τροποποίησή του το 2023. Δρόμος που είχε ανοίξει με το ΕΣΔΑ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, όπου όλα πουλιούνται και αγοράζονται, ο φυσικός πλούτος και το περιβάλλον, όχι απλά δεν προστατεύονται, αλλά μετατρέπονται σε εμπορεύματα και πεδίο δράσης επιχειρηματικών ομίλων. Ακόμα κι όταν κλίνεται σε όλες τις πτώσεις “η προστασία του περιβάλλοντος”, αυτό γίνεται για να δοθεί η δυνατότητα να επενδυθούν κεφάλαια που λιμνάζουν.

Αυτό συμβαίνει και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου τα σκουπίδια είναι «χρυσός» για τους λίγους, όπως για παράδειγμα η μεγάλη “μπίζνα” της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, με τα «πράσινα» σπιτάκια που κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και δίνουν “ψίχουλα” σε ανθρώπους που παλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί.

Και η τελευταία εξέλιξη, που πρόκειται για μια περιβαλλοντική και υγειονομική “βόμβα”, με τη “σφραγίδα” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζει την ανάγκη να δυναμώσει ο εργατικός – λαϊκός αγώνας, για να κλείσει το αίσχος της χωματερής στη Φυλή και να μην έχουμε άλλα παρόμοια εγκλήματα στην Αττική και σε όλη τη χώρα, για να μην προχωρήσει η καρκινογόνα καύση, για να γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο την προστασία της υγείας, της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος» επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Εκτός ελέγχου μεγάλη πυρκαγιά στην κεντρική Καλιφόρνια – Επί ποδός 1.000 πυροσβέστες
Επόμενο Στο Αιγάλεω ο Νικολαΐδης

Δημοφιλέστερα

Το 10ο Beyond Borders παρουσιάζει ένα οπτικοακουστικό Pitching Lab
05/08/2025
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
Εορτολόγιο  

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?