Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στη Μαγνησία και τη στήριξη των κτηνοτρόφων, υπέβαλε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ κ. Βασ. Μεταξάς.
Αναφέρει:
Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι του Νομού Μαγνησίας και ειδικότερα της ευρύτερης περιοχής του Αλμυρού εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, και ενώ το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε πριν από ενάμιση μήνα περίπου, τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχουν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσουν το φαινόμενο. Εξάλλου, διαχρονικά οι κυβερνήσεις κρατούν τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες όλης της Ελλάδας επικίνδυνα υποστελεχωμένες, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην εξασφαλίζεται η πρόληψη των ζωονόσων, που “θερίζουν” το κτηνοτροφικό κεφάλαιο της χώρας, αλλά και όταν αυτές εκδηλώνονται να εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα προκαλώντας τεράστιες καταστροφές. Κυβέρνηση και Περιφέρεια, από κοινού, στη συγκεκριμένη περίπτωση, από τη μία υποβαθμίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης λέγοντας κάθε εβδομάδα ότι το φαινόμενο περιορίζεται, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και από την άλλη ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών στους ίδιους τους κτηνοτρόφους. Η στάση τους αυτή είναι συνεπής με τη στρατηγική της Ε.Ε. που έχει μετατρέψει την χώρα σε “ξέφραγο αμπέλι” με τις αθρόες ανεξέλεγκτες εισαγωγές της ΚΑΠ και τη διάλυση των όποιων μηχανισμών ελέγχου υπήρχαν. Μιας στρατηγικής που ρίχνει το βάρος της πρόληψης και προστασίας από ασθένειες, όπως και από φυσικές καταστροφές, στις πλάτες αγροτών και κτηνοτρόφων στη λογική της “ατομικής ευθύνης”.
Αυτή τη στιγμή, η συγκεκριμένη πολιτική έχει οδηγήσει στα εξής: Στη θανάτωση περίπου του 20%-30% του αιγοπροβατοτροφικού κεφαλαίου της περιοχής του Αλμυρού. Οι παραγωγοί που έχασαν τα κοπάδια τους θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον έξι μήνες για να μπορέσουν να εκθρέψουν ξανά ζώα. Όλο αυτό το διάστημα οι κτηνοτρόφοι και οι οικογένειές τους θα μείνουν χωρίς εισόδημα, ενώ τα ποσά αποζημίωσης που χορηγεί η κυβέρνηση, παρά την αύξησή τους σε σχέση με το παρελθόν υπό το βάρος της μεγάλης καταστροφής και των διαμαρτυριών των κτηνοτρόφων, δεν επαρκούν για την αναπλήρωση των απωλειών. Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα αντικατάστασης των ζώων που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, είναι πρόσφατη η εμπειρία από το αντίστοιχο πρόγραμμα 5.2 που ίσχυσε στον Daniel, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων είχε δυσκολία ένταξης, πολλοί είναι αυτοί που έμειναν εκτός, ενώ μέχρι σήμερα, 1,5 χρόνο μετά την καταστροφή, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πληρωμής των δικαιούχων. Οι υπόλοιποι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να σφάξουν, δεν στηρίζονται με ζωοτροφές τη στιγμή που πρέπει να κρατάνε τα ζώα σε καραντίνα, η οποία συνεχώς παρατείνεται. Καλούνται οι ίδιοι να λάβουν μια σειρά από μέτρα, π.χ. περιφράξεις, διαμόρφωση απολυμαντικών τάφρων, κλπ χωρίς καμία ουσιαστική υποστήριξη από το Υπουργείο και την Περιφέρεια. Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και το κτηνιατρικό προσωπικό τους ελάχιστο.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:
– Τον έλεγχο της ευλογιάς με την ανάληψη από το κράτος της ευθύνης για όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης της νόσου (π.χ. απολυμάνσεις, περιφράξεις, απολυμαντικές τάφρους, απαιτούμενοι έλεγχοι σε σφαγεία, τυροκομεία, διακίνηση ζωοτροφών κ.α), την κάλυψη όλων των κενών στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, τα κτηνιατρικά εργαστήρια με μόνιμο προσωπικό και την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής τους.
– Την αποζημίωση στο 100% της ζημιάς των κτηνοτρόφων που έχασαν τα ζώα τους -αυτό να ισχύσει αναδρομικά και για παλιότερες ζημιές, (π.χ. «Daniel»-«Elias») που αποζημιώθηκαν με πολύ χαμηλότερα ποσά-, την άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός των κτηνοτρόφων, είτε είχαν κρούσμα, είτε βρίσκονται σε καραντίνα με ταυτόχρονο πάγωμα χρεών στο δημόσιο και τις τράπεζες, απαλλαγή από δημοτικά τέλη, λογαριασμούς ρεύματος, νερού, τηλεφωνίας για όσο διάστημα δεν έχουν εισόδημα, και την ανασύσταση με ευθύνη του κράτους του κτηνοτροφικού κεφαλαίου με ελεγμένα ζώα.