• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Αλτσχάιμερ: Οφθαλμολογικές εξετάσεις ανιχνεύουν πρώιμα σημάδια χρόνια πριν εμφανιστεί η απώλεια μνήμης
Share

29/08/2025 00:55

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αλτσχάιμερ: Οφθαλμολογικές εξετάσεις ανιχνεύουν πρώιμα σημάδια χρόνια πριν εμφανιστεί η απώλεια μνήμης

Last updated: 2025/08/28 at 3:54 ΜΜ
ADMINISTRATOR Published 28/08/2025
Share
4 Min Read
SHARE

womanateyeexamsittingrighteyeisbeingexaminedbyphysician-1024x540-1

Contents
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Οι γιατροί ενδέχεται σύντομα να μπορούν να εντοπίζουν τη νόσο Αλτσχάιμερ χρόνια πριν εμφανιστεί η απώλεια μνήμης, μέσω μιας απλής οφθαλμολογικής εξέτασης. Νέα έρευνα υποδηλώνει ότι ανεπαίσθητες αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς μπορεί να χρησιμεύσουν ως πρώιμος δείκτης κινδύνου εμφάνισης άνοιας.

Ερευνητές στο Jackson Laboratory (JAX) διαπίστωσαν πως οι αγγειακές ανωμαλίες σε ποντίκια με μια κοινή γενετική μετάλλαξη είναι εντυπωσιακά παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ. Τα ευρήματα προκύπτουν από σχεδόν δεκαετή έρευνα στο JAX, στην οποία οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει σύνδεση μεταξύ αλλαγών σε συγκεκριμένα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς και του πρώιμου κινδύνου εμφάνισης άνοιας.

Δεδομένου ότι ο αμφιβληστροειδής αποτελεί μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος και μοιράζεται σχεδόν πανομοιότυπο ιστό με τον εγκέφαλο, παρέχει ένα μοναδικά προσβάσιμο παράθυρο στην νευρολογική υγεία.

«Ο αμφιβληστροειδής είναι ουσιαστικά ο εγκέφαλός σας, αλλά πολύ πιο προσβάσιμος», εξήγησε η νευροεπιστήμονας Αλάινα Ρίγκαν, η οποία συνδιηύθυνε τη μελέτη μαζί με τον Γκάρεθ Χάουελ, ερευνητή στο JAX με εξειδίκευση στο γλαύκωμα.

«Μπορούμε να δούμε απευθείας τα νευρικά κύτταρα και τα αιμοφόρα αγγεία, και πώς συμπεριφέρονται υπό την πίεση της νόσου» πρόσθεσε.

Ο αμφιβληστροειδής ως «καθρέφτης» του εγκεφάλου

Η ομάδα μελέτησε ποντίκια με τη μετάλλαξη γνωστή ως MTHFR677C>T, που εντοπίζεται στο 40% των ανθρώπων. Μέχρι την ηλικία των έξι μηνών, αυτά τα ποντίκια εμφάνιζαν στρεβλωμένα αιμοφόρα αγγεία, στενώσεις στις αρτηρίες και μειωμένη διακλάδωση στον αμφιβληστροειδή — πρότυπα που συνδέονται έντονα με διαταραγμένη αιματική ροή και γνωστική έκπτωση.

Ωστόσο, οι αλλαγές αυτές δεν περιορίζονται μόνο στο μάτι. Αντανακλούν ανωμαλίες που έχουν ήδη τεκμηριωθεί στους εγκεφάλους των ίδιων ποντικιών, όπως λιγότερα αιμοφόρα αγγεία στον φλοιό και μειωμένη εγκεφαλική αιματική ροή. Αυτό το εύρημα υπογραμμίζει πώς η αγγειακή υγεία του ματιού μπορεί να αντικατοπτρίζει συστηματικά προβλήματα που επηρεάζουν και τον εγκέφαλο.

«Βλέπουμε αυτά τα κυματοειδή αγγεία στον αμφιβληστροειδή, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν σε ανθρώπους με άνοια. «Αυτό υποδηλώνει ένα πιο γενικευμένο πρόβλημα, και όχι κάτι περιορισμένο μόνο στον εγκέφαλο ή στον αμφιβληστροειδή», εξήγησε η Ρίγκαν.

Χαρτογραφώντας τη νόσο πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων

Πέρα από τις ανωμαλίες στα αγγεία, οι ερευνητές εντόπισαν διαταραγμένη πρωτεϊνική δραστηριότητα τόσο στον εγκέφαλο όσο και στον αμφιβληστροειδή, υποδεικνύοντας προβλήματα στην παραγωγή ενέργειας, στην απομάκρυνση πρωτεϊνών και στη στήριξη των αγγείων. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να εξηγούν πώς η αγγειακή δυσλειτουργία συμβάλλει στην εκκίνηση της νευροεκφυλιστικής διαδικασίας.

Η μελέτη κατέγραψε επίσης την επίδραση του φύλου και της ηλικίας. Τα θηλυκά ποντίκια εμφάνιζαν σημαντικά χειρότερα αποτελέσματα: έως τους 12 μήνες είχαν χαμηλότερη πυκνότητα αγγείων και λιγότερες διακλαδώσεις, αντικατοπτρίζοντας τα υψηλότερα ποσοστά άνοιας στις γυναίκες παγκοσμίως.

Το επόμενο βήμα είναι η μετάφραση αυτών των ευρημάτων στους ανθρώπους. Οι ερευνητές του JAX συνεργάζονται με κλινικούς γιατρούς στο Northern Light Acadia Hospital στο Μέιν για να εξετάσουν αν παρόμοιες αλλαγές στον αμφιβληστροειδή μπορούν να ανιχνευθούν κατά τις οφθαλμολογικές εξετάσεις ασθενών που φέρουν τη μετάλλαξη. Αν ναι, οι οφθαλμίατροι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο δεκαετίες πριν εμφανιστούν γνωστικά συμπτώματα.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι άνω των 50 έχουν κάποια προβλήματα όρασης και εξετάζονται ετησίως», δήλωσε η Ρίγκαν. «Αν ξέρουμε ποια αγγειακά σημάδια πρέπει να προσέχουμε, οι γιατροί θα μπορούσαν να προτείνουν περαιτέρω εξετάσεις και ενδεχομένως να παρέμβουν 20 χρόνια πριν από την γνωστική εξασθένιση» επεσήμανε.

Μετατρέποντας το μάτι σε διαγνωστικό εργαλείο για τον εγκέφαλο, οι ερευνητές ελπίζουν να αλλάξουν τον τρόπο ανίχνευσης και τελικά πρόληψης της νόσου Αλτσχάιμερ και σχετικών μορφών άνοιας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Alzheimer’s & Dementia.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Ο Βαλαντσιούνας πέρασε στην 4η θέση των ριμπάουντ σε Eurobasket
Επόμενο Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας επιβραδύνει τη στένωση των αρτηριών, σύμφωνα με νέα μελέτη

Δημοφιλέστερα

Από 1η Σεπτεμβρίου έως 20 Νοεμβρίου η δήλωση των κατεχόμενων κυψελών από τους μελισσοκόμους
29/08/2025
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
Εορτολόγιο  

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?