Από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, ανακοινώθηκαν τα εξής:
Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) κατήγαγαν μια μεγάλη νίκη για την πόλη του Βόλου. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με την 1111/2023 Απόφασή του, δέχθηκε προσφυγή τους σχετικά με την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και ακύρωσε, εν μέρει, τις Αποφάσεις των Υπουργών Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου (9999/24-02-2017) με την οποία επιτράπηκε η θαλάσσια μεταφορά σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ με 1-2 πλοία το μήνα και Κώστα Σκρέκα (35842/2058/ 29.4.2021) η οποία αύξησε τα πλοία σε 4-5 το μήνα.
Με την Απόφαση του ΣτΕ απαγορεύεται η μεταφορά σκουπιδιών με πλοία δια θαλάσσης και η αύξηση του οργανικού άνθρακα (TOC) από 10 mg/Nm3 σε 40 mg/Nm3. Επιπλέον το ΣτΕ θεωρεί ότι η λήψη τόσο σοβαρών Αποφάσεων, με τροποποιήσεις προηγουμένων, δεν επιτρέπεται, ενώ επιβάλλεται να προηγείται διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους.
Στην Απόφαση 1111/2023 του ΣτΕ αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα το εξής, συμπερασματικά:
«28. Επειδή, κατόπιν των ανωτέρω, μετά την απόρριψη των λόγων, οι οποίοι κρίθηκαν ως απορριπτέοι, η κρινόμενη αίτηση ακυρώσεως πρέπει να γίνει εν μέρει δεκτή και οι προσβαλλόμενες αποφάσεις να ακυρωθούν ως προς τους όρους 1.2.3 (τετραπλασιασμός οριακής τιμής εκπομπής TOC) και 4.4.38 (διακίνηση των δευτερογενών καυσίμων με πλοία προς τις λιμενικές εγκαταστάσεις της εταιρείας με συχνότητα 1-2 το μήνα κατά την ΑΕΠΟ του έτους 2017 και 4-5 φορές το μήνα κατά την ΑΕΠΟ του έτους 2021) για τους λόγους που αναφέρονται στις σκέψεις 19 και 23 της παρούσας και ανάγονται στην ανεπάρκεια της αιτιολογίας της κρίσης της Διοικήσεως περί του μη ουσιώδους της θεσπίσεως και τροποποιήσεως των ως άνω όρων κατά τροποποίηση της 184437/10.1.2014 ΑΕΠΟ. Η δε παρέμβαση πρέπει να απορριφθεί.»
Η Απόφαση αυτή του ΣτΕ είναι καρπός των αγώνων του Βολιώτικου λαού, των φορέων του και της επιστημονικής κοινότητας, που με τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, τις μελέτες και τη συνεργασία τους ανέδειξαν το σοβαρό πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης του Βόλου.
Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ και η ΠΠΜ ευχαριστούν τους νομικούς τους συμβούλους Δήμο και Γιώργο Νικόπουλο, όχι μόνο γιατί με την επιστημονική τους πληρότητα καταφέραμε μια σημαντική νίκη της πόλης του Βόλου στο ΣτΕ αλλά και για τη συνολική τους βοήθεια και προσφορά στην όλη διαδικασία της προσφυγής.
Τέλος, αυτό που έκαναν οι οργανώσεις μας, με τις μικρές τους δυνάμεις, δεν έκανε η Δημοτική Αρχή του κ. Μπέου αλλά και η Περιφερειακή Αρχή του κ. Αγοραστού, οι οποίες, μάλλον ευνόησαν την ΑΓΕΤ, αφού δεν αντέδρασαν με το κύρος και τη δύναμη που διαθέτουν στο δράμα που ζει η πόλη του Βόλου από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας.
Από σήμερα τέρμα τα πλοία του θανάτου που κάθε λίγο και λιγάκι ξεφορτώνουν σκουπίδια στην ΑΓΕΤ.
Καμία νίκη δεν χαρίζεται. Οι πολίτες του Βόλου πρέπει να ξέρουν ότι ο αγώνας συνεχίζεται γιατί ο εχθρός καιροφυλαχτεί και προβλέπουμε ότι θα επανέλθει.
ΜέΡΑ25
Μια σημαντική νίκη, μια ιστορική στιγμή για την πόλη του Βόλου και για ολόκληρη τη Θεσσαλία συνιστά η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κλείνει τον δρόμο στην υποβάθμιση της ζωής τους από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ.
Συγκεκριμένα, με την απόφαση 1111/2023 το ΣτΕ απαγορεύει στην ΑΓΕΤ να μεταφέρει στο εργοστάσιο της σκουπίδια με πλοία δια θαλάσσης για την παραγωγή SRF ως πρώτη ύλη για το τσιμέντο καθώς και την αύξηση του παραγόμενου οργανικού άνθρακα (TOC) από 10 mg/Nm3 σε 40 mg/Nm3, την οποία επεδίωξε η εταιρία.
Είναι μια ξεκάθαρη επιτυχία του πολύχρονου αγώνα της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) και χιλιάδων ανθρώπων που αγωνίστηκαν για αυτό το αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα είναι μια νίκη για τον Βασίλη Μάγγο, τον άνθρωπο που δέχτηκε σκληρή αστυνομική βία μετά από διαδήλωση εναντίον του εργοστασίου της ΑΓΕΤ τον Ιούνιο του 2020. Του ανθρώπου που αν και νεκρός πλέον βρέθηκε ξανά κατηγορούμενος για τη συμμετοχή του στους αγώνες αυτούς.
Ως ΜέΡΑ25 δεν ξεχνάμε ποιοι ήταν αυτοί που επιχείρησαν να ανοίξουν τον δρόμο για τα κέρδη της ΑΓΕΤ από την καύση σκουπιδιών, εις βάρος της υγείας των κατοίκων του Βόλου:
– Το 2017 ο υπουργός Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος επέτρεψε τη μεταφορά σκουπιδιών δια θαλάσσης με 1-2 πλοίο το μήνα
– Το 2021 ο διάδοχός του της ΝΔ Κώστας Σκρέκας αύξησε το όριο σε 4-5 πλοία το μήνα.
– Και φυσικά ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δεν έκαναν το παραμικρό για να αποτρέψουν την καταστροφή.
Τα σκουπίδια της ΑΓΕΤ θα τα ξεφορτωθούν οριστικά οι κάτοικοι με τους αγώνες τους, με αλληλεγγύη, με μαχητικότητα και με αυτοοργάνωση από τα κάτω. Ξέρουν καλά πια πως αυτός είναι ο μόνος δρόμος για τη βελτίωση της ζωής τους.
Ενεργοί Πολίτες Βόλου: Μια μεγάλη νίκη για το κίνημα
Το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από πολλά χρόνια εξέδωσε την πολυπόθητη από το λαό απόφαση που δικαιώνει όλο το κίνημα κατά της καύσης σκουπιδιών. Απαγορεύεται να μεταφέρονται σκουπίδια προς καύση με πλοία στην ΑΓΕΤ-Lafarge του Βόλου. Είναι μία σοβαρή νίκη των ανθρώπων που πάλεψαν κατά της καύσης σκουπιδιών και έρχεται λίγες μέρες μετά την καθαίρεση από το λαό του Βόλου της Περιφερειακής διοίκησης Αγοραστού-Κολυνδρίνη που ευνόησαν την τσιμεντοβιομηχανία.
Επιπλέον ακυρώνεται η αυθαίρετη αύξηση των ορίων ρύπανσης από τον Ολικό Οργανικό Άνθρακα (TOC) από 10 σε 40mg/Nm3. Αυτή η απόφαση δικαιώνει ένα πολύπλευρο αγώνα χιλιάδων Βολιωτών και Βολιωτισσών, έναν αγώνα που ποτέ δεν βοήθησαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Βόλου. Ο Δήμαρχος μάλιστα είχε καταθέσει μία ανίσχυρη αγωγή κατά της ΑΓΕΤ γα τα μάτια του κόσμου, η οποία λειτούργησε αρνητικά σε μετέπειτα δίκες. Σε αυτή τη μάχη μπήκαν μπροστά η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία και το ΠΑΝΔΟΙΚΟ που στήριξαν κάθε μάχη του κινήματος από την αρχή.
Τα πλοία του θανάτου σταματούν. Ο αγώνας όμως συνεχίζεται. Αυτήν την Πέμπτη τρεις συμπολίτες μας σύρονται στα δικαστήρια από την πολυεθνική Lafarge γιατί τόλμησαν να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στον καθαρό αέρα και στην υγεία. Καλούμε όλους τους πολίτες να τους συμπαρασταθούν την Πέμπτη 09:00 στα δικαστήρια του Βόλου. Ο λαός του Βόλου ξύπνησε.
Ενεργοί Πολίτες Βόλου