Τριάντα πέντε «χειροπιαστά αποτελέσματα» σε 10 κρίσιμα πεδία για τον κόσμο της εργασίας, αλλά και 3 νέους στόχους έως το 2027, παραθέτει, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, με αφορμή την Πρωτομαγιά.
Αναλυτικά, «από το 2019 έως σήμερα εφαρμόζουμε ένα πλέγμα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης που έχουν ένα και μόνο στόχο: να κάνουν πιο δίκαιη και παραγωγική, με περισσότερες ευκαιρίες, διαφάνεια και καλύτερα εισοδήματα την ελληνική αγορά εργασίας. Ας δούμε πάνω από 35 χειροπιαστά αποτελέσματα που έχουμε φέρει έως τώρα σε 10 κρίσιμα πεδία για τον κόσμο της εργασίας και 3 νέους στόχους έως το 2027.
Μείωση της ανεργίας και τόνωση της απασχόλησης
- Υποχώρηση της ανεργίας στο μισό σε χαμηλό 17ετίας – 9% τον Μάρτιο 2025 από 17,8% τον Ιούλιο 2019 (χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από την Ισπανία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία).
- Μείωση της ανεργίας γυναικών και νέων επίσης σε επίπεδα ρεκόρ στο μισό από τον Ιούλιο 2019.
- Μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης στην ΕΕ (σχεδόν τριπλάσια από τον μέσο όρο της ΕΕ) – 69,3% το 2024 από 60,8% το 2019.
- 500 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας από το 2019.
- Κατάργηση της παρακράτησης στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων και αύξηση της απασχόλησης των ατόμων ηλικίας 55-64 κατά 13,3 ποσοστιαίες μονάδες (υπερδιπλάσια αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ) – 54,1% το 2023 σε σχέση με 40,8% το 2018.
- Δυνατότητα χορήγησης σύνταξης αναπηρίας χωρίς προηγούμενη διακοπή της απασχόλησης – τέλος στο δίλημμα “κρατική στήριξη ή εργασία” για τους συμπολίτες μας με αναπηρία.
- Αύξηση της πλήρους απασχόλησης στο 76,4% το 2024 – 7,2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το 2019.
Αυξήσεις μισθών
- Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 35,3% από το 2019 – 880 Euro από 1/4/2025 από 650 Euro το 2019.
- Επαναφορά του επιδόματος προϋπηρεσίας («τριετιών»).
- Αύξηση του μέσου μισθού κατά 28,3% από το 2019 – 1.342 Euro το 2024 από 1.046 Euro το 2019.
- Μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης άνω των 1.470 Euro.
Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας
- Καταγραφή του πραγματικού χρόνου εργασίας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την καταπολέμηση καταχρηστικών πρακτικών.
- Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία και προστατεύει 1.500.000 εργαζόμενους σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες security, ΔΕΚΟ, βιομηχανία, λιανεμπόριο, εστίαση και τουρισμό.
- Αύξηση των δηλωθεισών υπερωριών στους ενταγμένους κλάδους κατά 815.000 το 2024 σε σχέση με τα έτη πριν την εφαρμογή του μέτρου – η αύξηση σε ορισμένους κλάδους αγγίζει το 61%.
Συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής
- Επέκταση της ειδικής άδειας και παροχής προστασίας της μητρότητας για 9 μήνες σε όλες τις ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ και δυνατότητα μεταβίβασης στον πατέρα έως 7 μηνών.
- Άδεια πατρότητας για φυσικούς, θετούς και ανάδοχους πατέρες.
- Επίδομα για τους δύο πρώτους μήνες της γονικής άδειας ίσο με τον κατώτατο μισθό.
- Εξομοίωση όλων των δικαιωμάτων νέων θετών γονέων με των φυσικών γονέων.
- Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών επιχειρήσεων υπέρ νέων γονέων έως 5.000 Euro για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
- Θεσμοθέτηση αδειών για την παροχή φροντίδας και για ιατρικές εξετάσεις που σχετίζονται με την αναπαραγωγή.
- Προστασία των γονέων από απόλυση λόγω ενάσκησης δικαιωμάτων που σχετίζονται με την ισορροπία επαγγελματικής ζωής.
Ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
- Εκσυγχρονισμός των όρων για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
- Σχεδόν 800 συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε ισχύ (κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές και επιχειρησιακές) από μόλις 500 σε ισχύ το 2019.
Προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)
- Προγράμματα κατάρτισης (επανακατάρτισης & αναβάθμισης δεξιοτήτων) σε δεξιότητες με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας και έμφαση στις πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες – 420.274 ωφελούμενοι από το 2019.
- Επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης – 220.255 ωφελούμενοι από το 2019 (61% γυναίκες, 47% νέοι έως 29 ετών, 39% μακροχρόνια άνεργοι)
- 43 Ημέρες Καριέρας σε 16 πόλεις παρέχοντας στους αιτούντες εργασία την ευκαιρία να συνομιλήσουν απευθείας με εταιρείες – περισσότερα από 9.000 άτομα έχουν βρει εργασία μέσω των Ημερών Καριέρας.
- Ημέρες Καριέρας και στο εξωτερικό («Rebrain Greece»).
Εντατικοποίηση των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας
- Αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας για τη διασφάλιση της αυτονομίας της και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς της.
- 79.207 έλεγχοι, 18.264 κυρώσεις και 49,5 εκ. Euro πρόστιμα το 2024 (αύξηση 7,6%, 13,8% και 11,4% αντίστοιχα σε σχέση με το 2023).
Προστασία των εργαζομένων από την βία και παρενόχληση στην εργασία
- Καθιέρωση προστασίας των εργαζομένων από την βία και παρενόχληση στην εργασία.
- 318 καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας το 2024.
Ενίσχυση της ευελιξίας και της προστασίας ευάλωτων εργαζόμενων
- Θεσμοθέτηση για πρώτη φορά συγκεκριμένου πλαισίου κανόνων για την τηλεργασία και το «δικαίωμα στην αποσύνδεση».
- Κατοχύρωση για πρώτη φορά δικαιώματος συνδικαλισμού, συλλογικής διαπραγμάτευσης και απεργίας σε εργαζόμενους διανομείς σε delivery και courier.
- Θέσπιση αφορολόγητου ορίου 300 ευρώ από tips για εργαζόμενους στην εστίαση.
- Αναγνώριση νέων μορφών εργασίας, με την καθιέρωση της παράλληλης απασχόλησης και των κατά παραγγελία συμβάσεων και τη θέσπιση κανόνων για την εργασία μέσω πλατφόρμας.
- Δυνατότητα για τετραήμερη εργασία κατόπιν συμφωνίας εργαζομένου και εργοδότη στο πλαίσιο της διευθέτησης χρόνου εργασίας.
Αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος και μείωση ασφαλιστικών εισφορών
- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019, με προγραμματισμένη μείωση μισής επιπλέον μονάδας το 2027.
- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών για υπερεργασία, υπερωρίες, νυκτερινή απασχόληση και απασχόληση σε ημέρες αργίας ή Κυριακές.
- Αύξηση του καθαρού ποσού που καταβάλλεται στους εργαζομένους και μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις.
- Ενίσχυση της διαφάνειας υπερωριών και διαμόρφωση μιας πιο υγιούς αγοράς εργασίας, με την ορθή δήλωση των υπερωριών».
Συμπερασματικά, «πετύχαμε πολλά και ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε ότι μένουν να γίνουν ακόμη αρκετά ώστε η ελληνική αγορά εργασίας να συγκλίνει με την Ευρωπαϊκή στους δείκτες απασχόλησης, στα εισοδήματα και στην παραγωγικότητα».
Και, η ανάρτηση Σκέρτσου καταλήγει με τους τρεις στόχους από εδώ και πέρα:
«Συνεχίζουμε:
- με έμφαση σε 4 ομάδες με σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της απασχόλησης (νέοι, γυναίκες, ΑμεΑ, ηλικιωμένοι) για περαιτέρω μείωση της ανεργίας και τόνωση της απασχόλησης.
- Στόχος μας τα 950 Euro κατώτατος μισθός και τα 1500 Euro μέσος μισθός το 2027.
- Μέχρι το τέλος του έτους θα καταρτίσουμε οδικό χάρτη για την αύξηση του ποσοστού κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους.
Καλή εργατική πρωτομαγιά σε όλες και όλους!», εύχεται κλείνοντας ο υπουργός Επικρατείας.
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
