Του Ηλία Ξηρακιά, πρώην αντιδημάρχου Βόλου
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε ανέδειξε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο όχι μόνο τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και τις διαχρονικές παθογένειες του πελατειακού κράτους που ταλανίζουν τη χώρα.
Η αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη, με πρόσχημα την αναγκαιότητα για ένα σύγχρονο επιτελικό κράτος, φαίνεται πλέον και στους πιο εύπιστους ότι οργάνωσε ένα παλαιοκομματικό πελατειακό σύστημα με στόχο τη νομή της εξουσίας και την επανεκλογή της.
Η πρόσφατη εθνική τραγωδία στα Τέμπη, με το θάνατο 57 νέων κυρίως ανθρώπων, συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία κι έφερε, για μια ακόμη φορά, τις σχέσεις του πολιτικού συστήματος με τους πολίτες και το εκλογικό σώμα σ’ ένα οριακό σημείο.
Είναι η πολλοστή τραγωδία που πρέπει να επιβάλλει, επιτέλους, στο πολιτικό σύστημα να αλλάξει ριζικά στάση για την αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων που κρατούν τη χώρα πίσω και δεν την αφήνουν να προοδεύσει και να αξιοποιήσει τα πολλά συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Είναι φανερό ότι το βαθύ πελατειακό και αναξιοκρατικό σύστημα οργάνωσης του κράτους και των δημόσιων οργανισμών δεν αλλάζει με διακηρύξεις και συνθήματα, γιατί έχει διαβρώσει την ίδια την κοινωνία, η οποία, αν δεν αδιαφορεί, γυρίζοντας την πλάτη στις εκλογές (περίπου το 50% ψηφίζει), το αποδέχεται ή το “αξιοποιεί”.
Είναι φανερό ότι, αν δεν υπάρξει συνεννόηση ευρύτερων δυνάμεων, δεν θα απαλλαγούμε ποτέ απ΄ αυτή τη γάγγραινα που καταδυναστεύει τη κοινωνία και τη χώρα. Το απαιτούν όχι μόνο οι καιροί, αλλά και οι πολίτες, που σε όλες τις κοινωνικές έρευνες, με ποσοστά που φτάνουν και το 70%, απαιτούν από το πολιτικά κόμματα συνεννόηση και σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας. ΦΤΆΝΕΙ ΠΙΑ με τις χαμένες ευκαιρίες. ΦΤΆΝΕΙ ΠΙΑ με τις ανέξοδες κοκορομαχίες και την παρελθοντολογία για τη στάση των παππούδων μας στον εμφύλιο και το Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Ας αφήσουμε τους ιστορικούς να κάνουν τη δουλεία τους για εκείνη την περίοδο κι ας αντιμετωπίσουμε με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο τη δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους με συνεννόηση και συνεργασία κι ας ανταγωνισθούμε στο πεδίο των προγραμμάτων για την ανάπτυξη της χώρας, την αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων και τις νέες προκλήσεις που έρχονται.
Με αναξιοκρατικό πελατειακό κράτος στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας και του έντονου διεθνούς ανταγωνισμού, δεν πας πουθενά.
Οι αυτοδύναμες και ανεξέλεγκτες μονοκομματικές κυβερνήσεις αποδείχθηκε ότι δεν είναι η λύση για τη χώρα. Αυτές μας οδήγησαν και στη χρεωκοπία και στη μακροχρόνια εξάρτησή από τους δανειστές μας. Όταν κυνηγάς την αυτοδυναμία δεν σε ενδιαφέρει να οργανώσεις ένα δημοκρατικό κόμμα αρχών και αξιών. Κριτήριο των επιλογών είναι “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”. Θα δώσεις πολιτική στέγη στους Πάτσηδες και άλλα “μπουμπούκια” και “παντελονάτους” που ξέρουν καλά να “υφαίνουν” τα δίκτυα της κομματικής πελατείας κι αν είσαι και λίγο αδίστακτος θα στήσεις κι ένα σύστημα παρακολούθησης φίλων και αντιπάλων που θα ζήλευε κι η Στάζι. Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις τρέφουν και τρέφονται από τις πελατειακές σχέσεις του κόμματος και των κομματαρχών με τον πολίτη.
Αν πράγματι το πολιτικό σύστημα συγκλονίστηκε από την τραγωδία των Τεμπών, οι εκλογές του Μαΐου είναι μια μοναδική ευκαιρία για μια νέα περίοδο προγραμματικών συγκλήσεων στη διακυβέρνηση της χώρας. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα είναι πια απαίτηση της κοινωνίας, είναι πια ανάγκη της εποχής. Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο θα γίνουν οι εκλογές επιβάλλει κυβερνήσεις συνεργασίας.
Είναι γνωστό ότι τα εικοσιτέσσερα(24) από τα εικοσιεπτά(27) κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Είναι γνωστό επίσης ότι το Γερμανικό “θαύμα”, μετά την ολική καταστροφή του Β’ παγκοσμίου πολέμου, δεν έγινε με μονοκομματικές κυβερνήσεις, αλλά με συνεργασίες περισσότερων κομμάτων πάνω σε κοινούς στόχους και αναλυτικά προγράμματα 4ετίας. Οι προσεχείς εκλογές είναι γι΄ αυτό κρίσιμες και μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα.
Το ΠΑΣΟΚ, με τη σημαντική συμβολή του καθηγητή και βαθύ γνώστη της ελληνικής πραγματικότητας, Ν. Χριστοδουλάκη, έχει καταθέσει ένα σύγχρονο και τεκμηριωμένο πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της χώρας, που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για συνεννόηση μετά τις εκλογές. Κυριακή κοντή γιορτή, ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.