Συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα από τη συχνότητα της ΕΡΤ3 (κάθε Παρασκευή στις 19.00), η προβολή των επεισοδίων της σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ «Σε μια νέα πατρίδα», παραγωγής της καβαλιώτικης εταιρείας Gullwing .
Πρόκειται για μια μοναδική παραγωγή που καταγράφει για πρώτη φορά τη ζωή των προσφύγων στους τόπους εγκατάστασής τους, μετά το βίαιο εκπατρισμό τους από τις περιοχές της Μικράς Ασίας.
Μέχρι σήμερα έχουν προβληθεί δέκα επεισόδια:
- Η αρχή του δράματος (https://fb.watch/hpkCW_Rggu/).
- Ορεστιάδα: «Η νεότερη πόλη στην ιστορία της Ελλάδας, Αλεξανδρούπολη (Δεδέ Αγάτς): η φιλόξενη γωνιά της Ακριτικής Ελλάδας (https://fb.watch/hpkpPqha_L/).
- Κομοτηνή – Ξάνθη: «Η συνύπαρξη» (https://fb.watch/hpjUVMMtIP/).
- Καβάλα: «Η δύναμη της καπνεργασίας και της ανάπτυξης ως αιτία προσέλκυσης και εγκατάστασης των προσφύγων» (https://fb.watch/hpRpHHUAxO/).
- Δράμα: «Παραμεθόριες προσφυγικές εγκαταστάσεις». (https://fb.watch/hyrOGBh_0F/)
- Σέρρες – Κιλκίς: «Οι νέοι, απόκληροι ακρίτες» (https://fb.watch/hHRi5Tmfea/).
- Θεσσαλονίκη (α’ μέρος): «Η Εγκατάσταση: Προσφυγικές εγκαταστάσεις στην Καλαμαριά και το Παλαιό Χαρμάνκιοϊ». (https://fb.watch/hOlxF-mFlP/).
- Θεσσαλονίκη (β’ μέρος): «Το προσφυγικό αποτύπωμα: Δημιουργία νέας τάξης στην αγορά, το εμπόριο, τα γράμματα και τις τέχνες». (https://fb.watch/h_Tsv_Kwyu/).
- Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Καστοριά και Φλώρινα: «Εγκατάσταση και συλλογική οργάνωση» (https://fb.watch/i7EF-EGOor/).
- Βέροια, Νάουσα, Γιαννιτσά, Κατερίνη: «Από τη δίνη του αυτοπροσδιορισμού στη δυναμική της ενεργητικής παρουσίας» (https://fb.watch/ifQ-NYk_NY/)
Όσοι δεν μπόρεσαν να δουν τα επεισόδια που συγκέντρωσαν εξαιρετικές κριτικές, καθώς για πρώτη φορά παρουσιάζονται, μέσα από πλούσιο και ανέκδοτο αρχειακό υλικό, το πώς διαμορφώθηκαν οι ζωές των προσφύγων στις ελληνικές πόλεις όπου εγκαταστάθηκαν, έχουν τη δυνατότητα να τα παρακολουθήσουν στην ψηφιακή πλατφόρμα ΕΡΤflix (https://www.ertflix.gr/series/ser.224984-se-mia-nea-patrida).
Αυτή την εβδομάδα προβάλλεται το 11ο επεισόδιο (προ τελευταίο) που είναι αφιερωμένο στην πόλη του Βόλου και την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας με τίτλο: «Από την τραγωδία, στην εποποιία» (https://fb.watch/ioJHhb-JJp/).
Στο επεισόδιο της προσεχούς Παρασκευής 3 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. που είναι αφιερωμένο στον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, εξετάζεται η προσφυγική εγκατάσταση και ο αντίκτυπός της στην πόλη σε κοινωνικό, πολιτιστικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Παρουσιάζονται οι δυσκολίες της επιβίωσης και οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Η ιστορική διήγηση διανθίζεται με προσωπικές μαρτυρίες προσφύγων της πρώτης γενιάς που διασώζονται καταγεγραμμένες αλλά και απογόνων των προσφύγων.
Η εγκατάσταση των προσφύγων στον άγονο οικισμό του Ξηροκάμπου δημιούργησε σιγά-σιγά τη νέα ταυτότητα της πόλης. Ορόσημο αυτής της πραγματικότητας υπήρξε η οικοδόμηση της εκκλησίας της Ευαγγελίστριας στη σημερινή Νέα Ιωνία, γύρω από την οποία συντονίστηκε όλη η προσφυγική ζωή.
Σημαντική ήταν η δραστηριότητα – πρόσφορα του Ασύλου του Παιδιού που περισυνέλλεξε τα ορφανά της Μικρασιατικής Καταστροφής. Περιγράφεται η αντιμετώπιση των προσφύγων από τους ντόπιους, που συμπεριελάμβανε τον ανταγωνισμό στο αθλητικό πεδίο με τη διαρκή διαμάχη των δυο ομάδων της προσφυγική Νίκης Βόλου και εκείνη των ντόπιων του Ολυμπιακού Βόλου, αλλά και οξύτατες αντιπαραθέσεις με αποκορύφωμα την πυρπόληση προσφυγικών καταστημάτων και οικιών το Φεβρουάριο του 1936.
Ακόμη, καταγράφεται η επαγγελματική δραστηριότητα των προσφύγων που πέρα από τις συνήθεις και λόγω της σχέσης με τη θάλασσα εστιάζονταν σε διάφορες δουλειές που σχετίζονταν με το λιμάνι, όπως λιμενεργάτες, ναυτικοί, ιχθυοπώλες και αλιείς. Η εμπειρία που διέθεταν σε συνδυασμό με τη χρήση νέων μεθόδων οδήγησε στην εντατικοποίηση της αλιείας στον Βόλο.
Παράλληλα, αναφέρονται και ιστορίες επιχειρηματικής επιτυχίας οικογενειών προσφυγικής καταγωγής, όπως οι οικογένειες Ετμεκτζόγλου, Φιλοσόγλου και Αποστολάκη.
Η προσωπική μαρτυρία του ομότιμου καθηγητή Αθανάσιου Καραθανάση, επιβεβαιώνει την ύπαρξη του αθεράπευτου τραύματος της Γενοκτονίας και της Μικρασιατικής Καταστροφής. Σημαντική αναφορά γίνεται και στα εκκλησιαστικά κειμήλια που έφεραν οι πρόσφυγες αλλά και στο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πόλης που αποτελούν τα τσιπουράδικα του Βόλου που ξεκίνησαν από τους πρόσφυγες.
Στο επεισόδιο μιλούν με τη σειρά που εμφανίζονται
Θεοδόσιος Κυριακίδης | Δρ. Ιστορίας – Συνεργάτης Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ
Αργυρώ Μάμαλη Κοπάνου | Πρόεδρος Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας “ΙΩΝΕΣ”
Κωνσταντίνος Περκουλίδης | Πρόεδρος Ένωσης Ποντίων Νομού Μαγνησίας
Μάκης Χριστοφορίδης | Γιατρός / Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Καππαδόκων Ν. Μαγνησίας
π. Αμφιλόχιος Μήλτος | Προϊστάμενος Ιερού Ναού Ευαγγελίστρια
Αννίτα Πρασσά| Δρ. Ιστορίας / Προϊστάμενη Γενικών Αρχείων Κράτους Μαγνησίας
Αίγλη Δημόγλου| Δρ. Ιστορίας / Προϊστάμενη Αρχείων, Μουσείων, Βιβλιοθήκης Βόλου
Αθανάσιος Καραθανάσης | Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ – Καθηγητής Παν. Λευκωσίας
Ουρανία Σταματιάδου – Κουτσογιάννη | Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών “Το Εγγλεζονήσι”
Ιορδάνης Φιλοσόγλου | Αρτοποιός
Γιώργος Φατσής | Πρόεδρος Μικρασιατικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας “Μνήμες Προσφύγων”
Απόστολος Αποστολάκης | Επιχειρηματίας / Απόγονος Προσφύγων
Οι συντελεστές της παραγωγής
Εκτέλεση παραγωγής: Gullwing
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Χατζημαλλής
Σενάριο: Θεοδόσιος Κυριακίδης
Δημοσιογραφική έρευνα: Βασίλης Λωλίδης
Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Κάσδαγλης
Art Director: Παντελής Κάσδαγλης
Διεύθυνση φωτογραφίας – Colorist: Λευτέρης Κάσδαγλης
Εικονολήπτης: Γιώργος Λεοντάρης
Μοντάζ: Δημήτρης Χατζημαλλής
Πρωτότυπη μουσική: SocialProductions – Γιώργος Ξουλόγης
Motion Graphics: Θωμάς Δουκινίτσας
Λογιστική υποστήριξη: Γιώργος Θεοδωρίδης