Το όνομα της ακρίβειας

Πρίν από 22 ημέρες

Το όνομα της ακρίβειας
Hot Article 806 προβολέςΤο όνομα της ακρίβειαςΑς το κουράσουμε λίγο με τους αριθμούς:

-Η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει για τον μήνα Ιούνιο πληθωρισμό 12,1% , δηλαδή διπλάσιο από τον ήδη υψηλό του Ιανουαρίου (6,2%) ή πιο απλά επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στα επίπεδα του μακρινού 1993.

Το ποσοστό αυτό ξεπερνά κατά πολύ το μέσο όρο της ευρωζώνης (8,6%).

Τη ίδια στιγμή η ετήσια έκθεση Eurofound για τους βασικούς μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει για την Ελλάδα 6,92% απώλεια πραγματικού εισοδήματος μισθωτών μεταξύ 2021 και 2022 .Αύξηση τιμών με ταυτόχρονη μείωση πραγματικών μισθών, η συνέχεια είναι γνωστή και αποτυπώνεται στη δραματική μείωση βασικής κατανάλωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

-Πάμε λοιπόν στην κατανάλωση των νοικοκυριών. Πάλι η  ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει για τον Ιούνιο αύξηση στις τιμές βασικών αγαθών σε σχέση με το 2021:

Έλαια 24,9%

Ψωμί 15,9%

Κρέατα 15%

Λαχανικά 11,3%

Φρούτα 9,3%

Καφές, κακάο, τσάι 8,6%

Ψάρια 4,5 %

Σοκολάτα, ζάχαρη 4,4%

Μεταλλικό νερό, χυμοί 5,6%

-Η έρευνα τάσεων στο λιανεμπόριο του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου καταναλωτικών αγαθών (ΙΕΛΚΑ) διαπιστώνει ότι πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (56%) αναμένουν χειρότερα αποτελέσματα το 2022 συγκριτικά με τον 2021 και μόλις 11% καλύτερα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν “στασιμοπληθωρισμό”, δηλαδή ταυτόχρονη έκρηξη πληθωρισμού και υποαπασχόλησης, μία δίνη οικονομικής ύφεσης και κοινωνικής οπισθοχώρησης στην ανέχεια.

-Μία κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες θα είχε σημάνει συναγερμό και θα είχε εξαντλήσει κάθε εργαλείο παρέμβασης για την αντιμετώπιση της κατάστασης όπως αυτή διαμορφώνεται προμηνύοντας έναν ανυπόφορο χειμώνα για πλατιά κοινωνικά στρώματα.Η ατυχία είναι ότι η χώρα μας έχει στο τιμόνι μια κυβέρνηση “κολλημένη” βαθιά σε μπαγιάτικες ιδεοληψίες και κοινωνικά αναίσθητη οδηγώντας τη χώρα σε καταστάσεις περίπου όπως το 2008.

Μία κυβέρνηση η οποία για όποιους θυμούνται αρχικά αρνήθηκε το πρόβλημα της ακρίβειας θεωρώντας το παροδικό, μετά το υποτίμησε ώς μέγεθος. για να καταλήξει εν τέλει να στηρίζει την αισχροκέρδεια. “Κάθετα”ι προσχηματικά πάνω στις διεθνείς εξελίξεις και το Ουκρανικό που δεν είναι η αιτία αλλά παροξύνουν την δραματική κατάσταση η οποία είχε δρομολογηθεί από το 2019.

-Άς δούμε πώς είχε δρομολογηθεί: Ο πληθωρισμός έχει “μήτρα” τον Ενεργειακό πληθωρισμό. ο οποίος στην Ελλάδα σκαρφάλωσε από πέρυσι στο 61% του συνολικού ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 39%.

Συγκριτικά με πέρυσι ακριβότερα είναι:

Φυσικό Αέριο 117,7%

Ηλεκτρικό ρεύμα 70,4%

Καύσιμα 45,6%

Ο μέσος όρος της Ελλάδας έχει μια διαφορά από την υπόλοιπη Ευρώπη κατά 22%.

-Τι έχει κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο του 2019 (μόλις ανέλαβε) προχώρησε σε αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ. Προχώρησε στην περίφημη “απολιγνιτοποίηση” εξαρτώντας την ελληνική ηλεκτροπαραγωγή στο φυσικό αέριο από μονάδες πανάκριβου εισαγόμενου ορυκτού αερίου (ιδιωτών φυσικά). Ναρκοθέτησε και ακύρωσε στην πράξη την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) που θα έδινε ενεργειακή ασφάλεια σε χαμηλές τιμές. Ιδιωτικοποίησε ενεργειακούς φορείς και δίκτυα.

Πώς θα δώσεις μάχη στον τομέα της ενέργειας χωρίς εργαλεία πολιτικής από το κράτος; Στη Γαλλία ο Μακρόν θέσπισε πλαφόν στις αυξήσεις των τιμολογίων γιατί είχε στα χέρια του τη δημόσια ΕDF (Γαλλική ΔΕΗ) κατά 84% Μάλιστα τώρα την κρατικοποιεί πλήρως.

Στην Ελλάδα ο Μητσοτάκης ιδιωτικοποίησε την ΔΕΗ και πανηγυρίζει για τα κέρδη της Εταιρίας που ήταν 800 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος , τα ουρανοκατέβατα κέρδη της αισχροκέρδειας από τη λεηλασία του  Ελληνικού λαού.

Πανηγυρίζει γιατί η δική του έγνοια δεν είναι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αλλά η μετοχή της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο, μην τυχόν και χάσουν τα μερίσματα οι μέτοχοι. Βέβαια μην ξεχνάμε προχώρησε σε μια άλλου τύπου “κρατικοποίηση”: στη μανία εκχωρήσεων σε ιδιώτες δόθηκαν τα δίκτυα του φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) σε εταιρία που συμμετέχει όχι το ελληνικό δημόσιο αλλά το ιταλικό !

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επίσης δε βρίσκει “δημοσιονομικό χώρο” για μείωση του φόρου στα καύσιμα (ΕΦΚ) και του ΦΠΑ στα τρόφιμα (προβλέπονται στην Εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία και τα προτείνει). Βρίσκει όμως ευρύ χώρο για να μειώσει τους φόρους στα εισοδήματα από συγκέντρωση Κεφαλαίου, στα μερίσματα ή για να καταργήσει φόρους στις Γονικές παροχές πολύ υψηλών περιουσιών.

Αυτές οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ διαμορφώνουν τη διαφορά 22% από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο και γιγαντώνουν τον Ελληνικό πληθωρισμό.

Επομένως ο πληθωρισμός έχει όνομα: ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.

- Και για να τελειώνουμε με την ακρίβεια Μητσοτάκη πρέπει να τελειώνουμε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Είναι επείγουσα η πολιτική αλλαγή για μια άλλη κυβέρνηση που θα προχωρήσει στις αναγκαίες επιλογές κοινωνικής στήριξης και ανάταξης: Σε μέτρα όπως:

Πλαφόν στις τιμές των βασικών αγαθών.

Φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών στην ενέργεια.

Μείωση του φόρου κατανάλωσης για τα καύσιμα στα κατώτατα επιτρεπτά όρια της Ευρωπαικής Ένωσης

Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής.

Αυτά διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ώς άμεσα μέτρα ανακούφισης του Ελληνικού Λαού , αυτά διεκδικεί να υλοποιήσει άμεσα ως κορμός της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας.

ΦΩΤΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ

Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής  ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

 

 


-Απ. Παπατόλιας: Αναγκαία η σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής 2022-08-08 03:42:10 PM
Απ. Παπατόλιας: Αναγκαία η σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής Εκτιμώ ότι είναι απολύτως αναγκαία η σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να τεθεί το ζήτημα της εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής από τις πολιτικές δυνάμεις που το επιθυμούν
Θεσμοί και Ευθύνη 2022-08-07 12:17:27 PM
Θεσμοί και Ευθύνη Η θεσμικότητα και η σοβαρότητα με την οποία κινείται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - και - στο μείζον θέμα των υποκλοπών, αποτελεί βάλσαμο για την πολιτική ζωή του τόπου

1


1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
 • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
 • MY...ΑΛΕΠΟΥ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
 • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • ΚΟΣΜΟΣ
 • ΕΥ ΖΗΝ
 • ΓΥΝΑΙΚΑ
 • ADVERTORIAL
 • ΧΡΗΣΙΜΑ
 • ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
 • ΚΑΥΣΙΜΑ
 • ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
 • ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ
 • ΒΟΛΟΣ ΚΑΙΡΟΣ

 • SOCIAL
 •   Facebook
 •   Titter
 •   Youtube
 •   Instagram
 • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


  NEWSROOM MYVOLOS.NET

  Ειδησεογραφικό Τμήμα: info@myvolos.net
  Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100

  Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

  ADVERTISING MYVOLOS.NET

  Διαφημιστικό Τμήμα:
  Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
  Email: sales@myvolos.net

  Follow as
  Μέλος του
  eMedia
  myvolos.net e-νημέρωση με άποψη


  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  Top