Η υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή ήταν από την πρώτη στιγμή συμπαραστάτης και στήριξε προσωπικά την ενημερωτική εκδήλωση του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων «Ιππόκαμπος», που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εταιρία Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και με θέμα «Ανεξάρτητη διαβίωση – Προσωπικός βοηθός».
Κεντρική ομιλήτρια στην κατάμεστη αίθουσα, που φιλοξένησε την εκδήλωση, η κα Μακρή μοιράστηκε το βήμα με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γιώργο Σταμάτη, τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ Θεσσαλίας κ. Πάικο και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων και Πρόεδρο του ΔΣ του Ιππόκαμπου κ. Μπέλλο.
Η υφυπουργός Παιδείας ευχαρίστησε τους τοπικούς βουλευτές, τους εκπροσώπους του Δήμου Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας , των φορέων, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Εκκλησίας και κάθε πολίτη, που βρέθηκε στο χώρο της διοργάνωσης αλλά και σε όλες και όλους, που αν και δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν την αίθουσα λόγω της αθρόας συμμετοχής, παρέμειναν και συνυπέγραψαν με την παρουσία τους το μήνυμα ενεργοποίησης και ατομικής ευθύνης στην προάσπιση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία.
Η κα Μακρή, αρμόδια υφυπουργός και για την ειδική αγωγή, μίλησε αναλυτικά για το σπουδαίο έργο που επιτελεί το Υπουργείο Παιδείας στα θέματα της συμπερίληψης και της προσβασιμότητας των μαθητών με αναπηρία στο σχολικό περιβάλλον και παρουσίασε το ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο αποτελεί εξειδίκευση του 12ου Στόχου του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία «Εκπαίδευση και Κατάρτιση για όλους» χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Η πρώιμη εκπαιδευτική παρέμβαση, οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, η σύσταση 1100 οργανικών θέσεων ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, η ολοκλήρωση του οδηγού ενταξιακής εκπαίδευσης, η σύσταση επιτροπών για την ψηφιακή και φυσική προσβασιμότητα, οι επιμορφώσεις εκπαιδευτικών για τη διαφοροποιημένη διδασκαλία, ο εμπλουτισμός του προσβάσιμου ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ο εκσυγχρονισμός του τεχνολογικού εξοπλισμού των ειδικών σχολείων και η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών αξιολόγησης και υποστηρικτικών παρεμβάσεων σε μαθητές με αναπηρία που διατρέχουν κίνδυνο πολλαπλών διακρίσεων, ήταν, μεταξύ άλλων, σημεία τα οποία τόνισε η κα Μακρή.
Η υφυπουργός Παιδείας ευχαρίστησε τις διερμηνείς Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας που έκαναν την ημερίδα προσβάσιμη σε κωφούς και βαρήκοους συμμετέχοντες και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στους συμπολίτες της που τιμούν τις αξίες της αλληλεγγύης, του σεβασμού στη διαφορετικότητα και στα ανθρώπινα δικαιώματα, της ισότιμης συνύπαρξης, της κοινωνικής συμμετοχής και ευθύνης.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης, η κα Μακρή περιηγήθηκε στην έκθεση ζωγραφικής της κ. Ηρούς Θεοχάρη, μέλους του σωματείου «Ιππόκαμπος», η οποία προσέφερε εικαστικές δημιουργίες της στους ομιλητές.