Δύο συνεταιριστικές οργανώσεις της Μαγνησίας και συγκεκριμένα στο Πήλιο, επισκέφθηκαν την εβδομάδα που πέρασε εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Μαγνησίας, παρουσία του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιχάλη Τζελέπη, πρώην Βουλευτή Σερρών.
Αναφέρει ανακοίνωση της κομματικής οργάνωσης:
Ο πρωτογενής τομέας πάντα στο προσκήνιο της πολιτικής μας, με αιχμή του δόρατος τους Συνεταιρισμούς
Τη Δευτέρα 14.11.2022 στη Ζαγορά, με αφορμή ολομέλεια της τοπικής οργάνωσης στον Δήμο, πολυμελές κλιμάκιο επισκέφθηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου, τον παλαιότερο συνεταιρισμό της Ελλάδας σύμφωνα με τα έτη διαρκούς λειτουργίας του. Ο Συνεταιρισμός της Ζαγοράς είναι ευρύτερα γνωστός από τα προϊόντα με το εμπορικό σήμα ΖΑΓΟΡΙΝ, κυρίως τα κόκκινα μήλα.
Διακινεί μια σειρά άλλων προϊόντων όπως κάστανα, αχλάδια, ακτινίδια, κεράσια ενώ διαθέτει πλήρως καθετοποιημένη οργανωτική δομή από το χωράφι μέχρι το ράφι.
Το κλιμάκιο ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο, μέλη του Δ.Σ. και στελέχη στο υπερσύγχρονο απόκτημα του Συνεταιρισμού το νέο διαλογητήριο και συσκευαστήριο, ενώ ενημερώθηκε για φιλοπεριβαλλοντικές καινοτομίες που υλοποιούνται όπως η ανακύκλωση του νερού της αγροβιομηχανίας. Στο κλιμάκιο παρόντες ήταν Ο Γραμματέας της Ν.Ε., η Αναπληρώτρια Γραμματέας, μέλη Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής από τη Μαγνησία, της Τοπικής Οργάνωσης Ζαγοράς-Μουρεσίου και πολιτευτές του Κινήματος, ενώ συνάντησαν τον Πρόεδρο και στελέχη του Συνεταιρισμού.
Την Τρίτη 15.11.2022 ο Τομεάρχης Μιχάλης Τζελέπης μαζί με τον Γραμματέα της Ν.Ε. Νίκο Πολίτη και το μέλος της Κ.Π.Ε. Δημήτρη Τσιμπανάκο επισκέφθηκαν στα Λεχώνια τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου-Βορείων Σποράδων, πρώην Ένωση, και συνάντησαν τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και τον Διευθυντή. Ο Α.Σ. Πηλίου-Βορ. Σποράδων εξειδικεύεται στην ελαιοκομία, αλλά δραστηριοποιείται και με τη διαχείριση φρούτων. Διαθέτει ελαιοτριβεία σε Λεχώνια και Αργαλαστή ενώ λειτουργεί και ψυκτικές εγκαταστάσεις φρούτων που χρησιμοποιούνται από παραγωγούς για συντήρηση των προϊόντων τους. Αποτελεί μία από τις σημαντικές οργανώσεις του Νομού και πραγματοποιεί εξαγωγές ελαιολάδου και ελαιών. Παρέχει υπηρεσίες στους αγρότες, όπως και ο Συνεταιρισμός της Ζαγοράς, ενώ αναλαμβάνει και προγράμματα δακοκτονίας.
Κοινή αγωνία και στις δύο οργανώσεις είναι ότι το κόστος παραγωγής και διαχείρισης των προϊόντων έχει εκτιναχθεί, με το ενεργειακό ζήτημα να αποτελεί μια σημαντική παράμετρο της αύξησης αυτής.
Κοινή ανησυχία όλων είναι η έλλειψη εργατικών χεριών και η ερημοποίηση της επαρχίας, παρά το γεγονός των υψηλών δεικτών ανεργίας στη χώρα μας και προφανώς στη Μαγνησία. Προβληματισμός επικρατεί και από άλλες παραμέτρους, όπως η γραφειοκρατία ενώ σε τοπικό επίπεδο, το Προεδρικό Διάταγμα του Πηλίου, δημιουργεί προσκόμματα στην επενδυτική δραστηριότητα των Οργανώσεων, παρά το γεγονός ότι τροπολογία πέρυσι έλυσε εν μέρει κάποια προβλήματα του παραγωγικού κόσμου, αλλά δυστυχώς όχι όλα.
Οι αποσπασματικές, ψευτοεπιδοματικές και ελιτίστικες πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας δεν δίνουν σοβαρή προοπτική στον πρωτογενή τομέα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι την έλλειψη εργατικών χεριών την οποία το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είχε από καιρό επισημάνει, αντιλήφθηκαν πολύ αργά το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να μείνει ασυγκόμιστο ένα μέρος της σοδειάς. Οι αγρότες, όπως οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι και οι αλιείς, δεν μπορούν όμως να ξεχάσουν και την αντιαγροτική πολιτική της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά με τα προβλήματα, ενώ επέβαλλε άδικα και υψηλά κόστη στους παραγωγούς μέσω της φορολογικής και ασφαλιστικής πολιτικής που άσκησε.
Θυμούνται όμως όλοι ότι η θέση του παραγωγού στην ελληνική κοινωνία άλλαξε και εκσυγχρονίστηκε από τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Από το 3ο Περιφερειακό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στη Λάρισα, το Κίνημα έχει καταθέσει σειρά εξειδικευμένων προτάσεων για τον πρωτογενή τομέα, που διαρκώς εμπλουτίζονται και αναλύονται σύμφωνα και με τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Είναι δεδομένο ότι:
– Απαιτείται άλλη εθνική πολιτική με στρατηγικό σχέδιο που θα ξαναθέσει στο προσκήνιο την αγροτοβιομηχανία την οποία θα διαχειριστούν τα συλλογικά σχήματα.
– Απαιτούνται κίνητρα σε επιστήμονες που θα εγκατασταθούν σε αγροτικές περιοχές και θα συμβάλλουν στην ανασύσταση του πρωτογενή τομέα.
– Απαιτούνται υποδομές δημόσιας υγείας και παιδείας, με Κέντρα Υγείας και Αγροτικούς Γιατρούς ώστε να υπάρχουν συνθήκες εγκατάστασης νέων ζευγαριών εκτός αστικών κέντρων. Μόνο τυχαία δεν ήταν η επίσκεψη του κλιμακίου και στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, πριν την επίσκεψη στον Συνεταιρισμό Ζαγοράς, όπου διαπιστώθηκαν σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.
– Απαιτείται σοβαρή πολιτική σύνδεσης με τον Τουρισμό, ειδικά σε μια περιοχή όπως η Μαγνησία που έχει μεν μια ισχυρή τουριστική δραστηριότητα, αλλά στερείται σύγχρονων αναπτυξιακών υποδομών, με ευθύνη των πρόσφατων κυβερνήσεων και της Περιφέρειας.
– Απαιτούνται κίνητρα για ενεργειακές κοινότητες αγροτών, κτηνοτρόφων, μεταποιητών και σοβαρές υποδομές δικτύου ώστε να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες των μονάδων παραγωγής. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει αξιοποιήσει σωστά ούτε στο τομέα αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
– Απαιτείται άμεση μείωση στον Φ.Π.Α. σε είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα όπως επίσης μείωση του Ειδικού Φόρου Καυσίμων που είναι ο 4ος ακριβότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
– Απαιτείται πραγματική ενίσχυση του συνεργατισμού στη χώρα και ουσιαστική σύνδεση της παραγωγής με τα Πανεπιστήμια.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής Μαγνησίας τον τελευταίο χρόνο πραγματοποιεί συστηματικές επαφές με τους αγρότες της Μαγνησίας, είτε με κλιμάκια και επισκέψεις, είτε με ολομέλειες τοπικών οργανώσεων που ήδη έγιναν σε Βελεστίνο, Αλμυρό, Ζαγορά. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μπορεί και οι Παραγωγοί ξέρουν πώς πραγματικά μπορεί να έρθει μια νέα αλλαγή με τη κοινωνία στο προσκήνιο.