Έναν ακόμη Επίσκοπο, τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνό, προσθέτει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος στην χορεία των Αρχιερέων, ενισχύοντας παράλληλα το προφίλ του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου σε μέλλουσες εξελίξεις στην Εκκλησία της Ελλάδος.
Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
"Επισκοποτόκος" η Μητρόπολη, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς αναλυτές οι οποίοι ανατρέχουν στις 21/1/2000 όταν εκλέγεται Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμητού ο 70χρονος σήμερα κ. Δανιήλ (Διόνυσος) Πουρτσουκλής με 49 ψήφους σε 72 ψηφίσαντες Ιεράρχες.
Από την Ιερή Μονή Άνω Ξενιάς προέρχεται και ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος (Δημήτριος) Ντόβας, γεννημένος το 1953 στον Βόλο, ψηφισθείς Μητροπολίτης στις 11 Οκτωβρίου 2002.
Ακολούθησαν: Ο Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος (Ιωάννης) Αποστολίδης, 55 ετών σήμερα, ο οποίος στις 14 Οκτωβρίου 2001 εχειροτονήθη Επίσκοπος Σαλώνων υπό του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Μητροπολίτης Σερρών εξελέγη στις 16 Μαίου 2003.
Επίσης ο 69χρονος Επίσκοπος Βρεσθένης κ. Θεόκλητος Κουμαριανός. Διετέλεσε Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού και στην συνέχεια διορίστηκε εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησία της Ελλάδας και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου
Εκλέχθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1999 από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας την 1η Μαρτίου 2005 όταν είχε κατηγορηθεί για εμπλοκή στο παραδικαστικό κύκλωμα.χωρίς τελικά να εκκρεμεί εις βάρος του καμία κατηγορία.. Στις αρχές του 2006, έλαβε τον τιμιτικό τίτλο του Μητροπολίτη Βρεσθένης.
Το 2007 ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εξέτασε την εκλογή του ως μητροπολίτη Μεσσηνίας, αλλά μετά την εκδήλωση αντιδράσεων ιεραρχών και της τοπικής κοινωνίας προκρίθηκε η υποψηφιότητα του Χρυσόστομου Σαββάτου.
Στις 9 Ιανουαρίου 2003 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Βελεστίνου, ως βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο 88χρονος σήμερα Σεβ. Δαμασκηνός (κατά κόσμον Ιωάννης Καζανάκης). Υπηρέτησε ως Iεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού την περίοδο από το 1961 έως το 1968, διετέλεσε σχολάρχης του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου – Λυκείου Βόλου από το 1976 έως το 1977, καθώς και ως Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως κατά τις περιόδους από το 1974 έως το 1986 και από το 1994 έως το 2003
Στις 29 Φεβρουαρίου 2008, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος Β´ τον όρισε στην διακονία του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2008 υπέβαλε την παραίτηση του απο την Πρωτοσυγκελία. Στις 5 Οκτωβρίου 2008 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον ανύψωσε, τιμής ένεκεν, σε Μητροπολίτη Βελεστίνου.
Δύο ακόμη Επίσκοποι με παρουσία στην περιοχή της Μητρόπολης Δημητριάδος, συμπληρώνουν την χορεία των Ιεραρχών με αναφορά στη Μαγνησία.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολβίας κ. Επιφάνιος, κατά κόσμον Γεώργιος Δημητρίου γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1963 στο χωριό Κόμνινα της Φθιώτιδας. Σπούδασε τη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Ρώμη. Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους. Το 1988 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος. Υπηρέτησε στη Μητρόπολη Δημητριάδος αφιερώνοντας πολύ χρόνο στην Ιερά Μονή Παναγίας Λαμπηδώνος Πηλίου
Στις 26 Μαΐου 2019 χειροτονήθηκε στην Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ Κιέβου Επίσκοπος Ολβίας, Βικάριος της Ιεράς Επισκοπής Κιέβου (στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ουκρανίας). Του ανατέθηκε η διαποίμανση των Ελληνοφώνων ενοριών της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Συμμετείχε το 2019 στον Μητροπολικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου σε Διορθόδοξο συλλείτουργο παρουσία μεγάλου πλήθους λαού. Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ταλίν & Πάσης Εσθονίας κ. Στέφανος, ενώ συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Ολβίας κ. Επιφάνιος, Ιεράρχης της νεοσύστατης Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Γεννημένος στις 13 Ιουνίου 1972 στα Άνω Λεχώνια Μαγνησίας ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος, κατά κόσμον Μιχαήλ Σαμαράς. Στις 29 Αυγούστου 2016, εξελέγη ομόφωνα από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου (μετά από εισήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου), Μητροπολίτης Σμύρνης. Μάλιστα η εκλογή Μητροπολίτου Σμύρνης, έγινε για πρώτη φορά μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922[1]. Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, πραγματοποιήθηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Σμύρνης, την οποία τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, παρουσία μεγάλου αριθμού Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πλήθους πιστών. Η ιστορική Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου έγινε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Βουκόλου Σμύρνης.
Η εκλογή Δαμασκηνού
Για την πλήρωση της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Αιτωλίας και Ακαρνανίας. επί συνόλου 77 ψηφισάντων, η πρόταση δια εκλογής έλαβε 70 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 7 ψήφους.
Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως δια εκλογής.
Ο Επίσκοπος Βρεσθένης κ. Θεόκλητος έθεσε υποψηφιότητα πριν λίγες ημέρες και για τη θέση του Μητροπολίτη Αιτωλίας καί Ακαρνανίας, συγκεντρώνοντας στο τριπρόσωπο 4 ψήφους σε 77 ψηφίσαντες.
Πρώτος στο τριπρόσωπο ο Αρχιμανδριτης κ. Δαμασκηνός Κιαμέτης με ψήφους 65 και δεύτερος ο Αρχιμανδριτης κ. Επιφάνιος Καραγεώργος, ψήφους 32.
Στην δεύτερη ψηφοφορία, την ίδια ημέρα δηλαδή 6 Οκτωβρίου 2022 μεταξύ των δύο ισχυροτέρων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, με 60 ψήφους επί συνόλου 77 ψηφισάντων, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Επιφάνιος Καραγεώργος έλαβε 12 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν 5 λευκές ψήφοι.
Πριν ακριβώς από 5 χρόνια, στις 6 Οκτωβρίου 2017, ο επί 22 έτη στενός συνεργάτης του Μητροπολίτη Δημητριάδος, θέτει υποψηφιότητα για την θέση του Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου (Καβάλας).
Ήταν η πρώτη προσπάθεια του κ. Ιγνατίου να προβάλλει έναν δικό του άνθρωπο, τον πανοσ. Δαμασκηνό ως άξιο για τη θέση Μητροπολίτη μόνο που απέναντί τους βρέθηκε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο οποίος πέτυχε την εκλογή του δικού του εκλεκτού, του Πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, Στέφ Τόλιου.
Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 80 ψηφισάντων έλαβαν:
1) Αρχιμανδριτης κ. Στέφανος Τόλιος, ψήφους 50
2) Αρχιμανδριτης κ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, ψήφους 41
3) Αρχιμανδριτης κ. Παύλος Κίτσιος, ψήφους 30
Επίσης ευρέθησαν και 2 λευκές ψήφοι.
Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Στέφανος Τόλιος, με 42 ψήφους επί συνόλου 80 ψηφισάντων και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Δαμασκηνός Κιαμέτης έλαβε 34 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν 2 λευκές και 2 άκυρες ψήφοι.
"Ωρίμασαν οι συνθήκες"
Ακριβώς πέντε χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια εκλογής, ο παν. Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης, ελέγεται με ποσοστό 78% Μητροπολίτης Αιτωλίας καί Ακαρνανίας.
"Ωρίμασαν οι συνθήκες, ήρθε η ώρα και όλα πήγαν καλά. Χαίρομαι γιατί ο παν. Δαμασκηνός, βρίσκεται σε μια ηλικία με εμπειρίες, γνώσεις και μπορεί να ανταποκριθεί σε μια μεγάλη Μητρόπολη", ανέφερε στο myvolos.net ο Γέροντάς του, Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος,
"Η Χρυσοπηγή" είναι εδώ
Οι ίδιοι εκκλησιαστικοί αναλυτές τονίζουν ότι μπορεί η χριστιανική αδελφότητα "Η Χρυσοπηγή", να μην υφίσταται με τον χαρακτήρα που της προσέδωσαν οι δημιουργοί της Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης, Καλλίνικος Καρούσος, Αμβρόσιος Λενής, Ευσέβιος Πιστολής και άλλοι, ωστόσο διατηρούνται δεσμοί και στενές σχέσεις.
Ο 66χρονος σήμερα Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, όπως και ο εγκάρδιος φίλος του Μητροπολίτης Ευσέβιος στη Σάμο, από όπου έλκει την καταγωγή του ο π. Δαμασκηνός, θεωρούνται η πρώτη …σειρά της αδελφότητας.
Ο κατά κόσμον Παναγιώτης Γεωργακόπουλος γεννήθηκε στον Άγιο Δημήτριο Αττικής το 1956. Σπούδασε την Θεολογία στην Θεολογική Σχολή Αθηνών. Στις 17 Ιουλίου 1975 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στην Αθήνα. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1976 και Πρεσβύτερος το 1983. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Πειραιώς από το 1984 μέχρι το 1998. Στις 10 Οκτωβρίου 1998 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού. Το 1995 είχε χειροτονηθεί Μητροπολίτης Σάμου ο κ. Ευσέβιος, με μακρά πορεία στην ΙΜ Πειραιώς, έχοντας αναπτύξει στενές σχέσεις με τον κ. Ιγνάτιο, με τον οποίο επισκέπτονταν από παλιά και τη Μητρόπολη Δημητριάδος σε κατηχητικά, κατασκηνώσεις κ.α.
Από τον Μακαριστό Πειραιώς Καλλίνικο εκάρη μοναχός το 1997 και ο π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, ο οποίος ακολούθησε τον κ. Ιγνάτιο στον Βόλο μετά την εκλογή του και το 2002 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος υπό του γέροντός του Ιγνατίου για να ακολουθήσει μια 20ετή συμπόρευση στην Ιερή Μητρόπολη Δημητριάδος.
Η εκλογή του κ. Δαμασκηνού στη Μητρόπολη Αιτωλίας καί Ακαρνανίας, στην μεγαλύτερη σε έκταση Μητρόπολη της Ελλάδας η οποία τελικά δεν διαχωρίστηκε σε δύο, θα επιφέρει οργανωτικές αλλαγές στην ΙΜ Δημητριάδος καθώς ο νέος Μητροπολίτηες εκτιμάται ότι θα πάρει μαζί του στο Μεσολλόγι για Πρωτοσύγκελο τον Αρχιμανδρίτη κ. Σεραφείμ Κονταξή, προϊστάμενο του ΙΝ Μεταμόρφωσης.
Στη θέση του Πρωτοσυγκέλου της ΙΜΔ είναι πιθανό να οριστεί ο νυν Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Μάξιμος Παπαϊωάννου ή ο ανηψιός του Μητροπολίτη π. Καλλίνικος Γεωργακόπουλος, Προϊστάμενος του ΙΝ Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης ή ο εκπρόσωπος Τύπου π. Επιφάνειος Οικονόμου, για τον οποίο πληροφορίες αναφέρουν πως θα είναι ο επόμενος υποψήφιος Μητροπολίτης που θα προταθεί από την "επισκοποτόκο" Μητρόπολη Δημητριάδος.
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ και από ΗΛΙΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ)