Από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας ανακοινώθηκαν τα εξής: Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δ. Κολυνδρίνη απέστειλε επιστολή προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης με την οποία ζητάει να δοθεί άδεια να συνεχιστεί η άντληση νερών από τον ταμιευτήρα της Κάρλας για το πότισμα των χωραφιών στα οποία πρόκειται να διακοπεί λόγω του προβλήματος της επάρκειας των νερών του ταμιευτήρα. Αιτία δεν είναι βέβαια η κλιματική κρίση, όπως διατείνεται στην επιστολή της η κ. Κολυνδρίνη. Η υποκριτική αυτή επιστολή στάλθηκε για την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και των αγροτών σχετικά με τις ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη μη επάρκεια των νερών του ταμιευτήρα της Κάρλας.
Πρώτο διότι οι αγρότες του Ριζομύλου και του Στεφανοβικείου, που ποτίζουν νόμιμα τα χωράφια τους από το έργο του ταμιευτήρα, είναι αυτοί στους οποίους έκοψε το νερό η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Είναι ακριβώς αυτοί που δέχτηκαν να καταργήσουν τις ιδιωτικές τους γεωτρήσεις. Αντίθετα, οι αγρότες των χωριών της Λάρισας που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στο έργο της άρδευσης από τον ταμιευτήρα, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν νερό από τους τοπικούς ταμιευτήρες που γεμίζουν καταχρηστικά από το αντλιοστάσιο του Πηνειού με την ανοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το αντλιοστάσιο, που κατασκευάστηκε για να τροφοδοτεί τον μεγάλο ταμιευτήρα της Κάρλας, παραδόθηκε παράτυπα στον ΤΟΕΒ Πηνειού. Όμως ο ΤΟΕΒ Πηνειού είναι ΝΠΙΔ και δεν θα έπρεπε να έχει καμία εμπλοκή και αρμοδιότητα στην διαχείριση του νερού του Πηνειού το οποίο προορίζεται για να τροφοδοτεί την Κάρλα. Δεν είναι λοιπόν ανεξήγητο το γεγονός ότι δεν γέμισε ποτέ η Κάρλα με επαρκείς ποσότητες νερού. Μάλιστα αυτές τις μέρες και πάλι η στάθμη της είναι κάτω από το οικολογικό της όριο.
Δεύτερο διότι ενώ έχουν περάσει 9 χρόνια από τη μέρα που η Περιφέρεια Θεσσαλίας έγινε Κύριος του Έργου (Κ.τ.Ε.), ακόμη δεν έχει σχηματιστεί ο αναγκαίος και προβλεπόμενος από το νόμο Φορέας Λειτουργίας του Φράγματος (Φ.Λ.Φ.) για να αναλάβει τη διαχείρισή του. Με πολλά χρόνια καθυστέρηση, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έδωσε, με ανάθεση, σχετική μελέτη σε εταιρεία με το τεράστιο ποσό των 318.000 ευρώ προκειμένου να αναδειχθεί ο Φ.Λ.Φ. Όμως σχεδόν 3 χρόνια πέρασαν και η μελέτη αυτή είναι ακόμη «υπό μελέτη» Τα ολέθρια αποτελέσματα αυτής της σκόπιμης(;) «ανεπάρκειας» της Π.Θ. είναι πολλά.
1. Η πλήρωση του ταμιευτήρα δεν έγινε ποτέ στα προβλεπόμενα όρια για τη δοκιμή της αντοχής του φράγματος
2. Το νερό που αντλείται από τον Πηνειό δεν φτάνει κανονικά στην Κάρλα
3. Τα ψάρια πεθαίνουν κατά χιλιάδες,, κάθε τόσο εξαιτίας της χαμηλής στάθμης και τοξικότητας, εξαιτίας αυτής.
4. Αντί να αρδεύονται 92.000 στρ. όπως προβλέπονταν στο έργο, αρδεύονται μόνο 20.000, αυτά ακριβώς από τα οποία κόπηκε το νερό και οι ιδιοκτήτες τους είναι νομοταγείς.
5. Από το 2016 έχει τελειώσει το μεγάλο έργο των 33 γεωτρήσεων και των δύο σύγχρονων αντλιοστασίων που κατασκευάστηκαν για να φέρνουν νερό καλής ποιότητας για την ύδρευση του Βόλου. Όμως το έργο, επί 7 χρόνια, είναι ανενεργό, άγνωστο γιατί.
Για όλα αυτά και για άλλα πολλά, η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι υπόλογη στους γεωργούς της περιοχής της Κάρλας και στους κατοίκους της Μαγνησίας