Σοβαρούς κινδύνους ακόμη και για ανθρώπινες ζωές, αντιμετώπισε η μεγάλη επιχείρηση πυρόσβεσης χθες το απόγευμα στη θέση “Γιανωτά”, μεταξύ των Γλαφυρών και του Πεδίου Βολής.
Η φωτιά εκδηλώθηκε από έκρηξη άσκαστου βλήματος στο Πεδίο Βολών Γλαφυρών του Ελληνικού Στρατού και στη συνέχεια λόγω των ανέμων οι φλόγες άρχισαν να επεκτείνονται στην δύσβατη περιοχή με την θαμνώδη βλάστηση.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις με κατάσταση συναγερμού 5, όπως και οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, σε πλήρη ετοιμότητα, έδρασαν συντονισμένα, άμεσα και αποτελεσματικά με συνέπεια η φωτιά να καταστρέψει άγρια βλάστηση σε έτκαση περίπου 600 στρεμμάτων.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για όσους επιχειρούσαν στο πεδίο, ήταν οι εκρήξεις άλλων άσκαστων βλημάτων καθώς οι φλόγες επεκτείνονταν σε μεγαλύτερες επιφάνειες στο Πεδίο βολής και περιμετρικά.
Πυροσβέστες, χειριστές μηχανημάτων έργου, εθελοντές κ.α., επιχειρούσαν στην περιοχή ακούγοντας εκρήξεις βλημάτων και προσπαθούσαν να προφυλαχτούν από θραύσματα τα οποία εκτοξεύονταν σε διάφορες κατευθύνσεις.
Σε μια τουλάχιστον περίπτωση, πυροσβέστες που βρέθηκαν πολύ κοντά στο πύρινο μέτωπο, είδαν τυχαία σε απόσταση μισού μέτρου από το σημείο τους, έναν άσκαστο όλμο !!!
Σοβαρούς κινδύνους τραυματισμών ή ζημιών, αντιμετώπιζαν και οι χειριστές των πτητικών μέσων και συγκεκριμένα τριών αεροσκαφών air tractor και ενός ελικοπτέρου καθώς πραγματοποιούσαν ρίψεις σε χαμηλό υψόμετρο πάων από τα σημεία των εκρήξεων.
“Είναι σαν να σβήνεις φωτιά σε ναρκοπέδιο”, ανέφεραν μέλη των δυνάμεων πυρόσβεσης καθώς το Πεδίο Βολών δεν είναι οριοθετημένο.
“Κινούνται μπροστά τα μηχανήματα έργου να ανοίξουν δρόμους για τα Πυροσβεστικά μέσα σε δύσβατες περιοχές. Τι θα γίνει αν κάποιο μηχάνημα χτυπήσει σε βλήμα; Τι θα γίνει αν εκραγεί ένα βλήμα και εκσφενδονιστούν θραύσματα εκεί που επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα;” ήταν μερικά από τα αγωνιώδη ερωτήματα όσων επιχειρούσαν στην περιοχή.
Η οργάνωση της επιχείρισης κατά τα λοιπά, ήταν για σεμινάριο.
Υδροφόρες, φορτωτές και άλλα μηχανήματα έργου, βρίσκονταν σε διάφορα επίκαιρα σημεία για να επιχειρούν ή να λειτουργούν ως εφεδρείες.
Ομοίως και τα πυροσβεστικά οχήματα από διάφορες υπηρεσίες της Θεσσαλίας, είχαν αναπτυχθεί κυκλωτικά στο σημείο της φωτιάς με συνεχείς ανεφοδιασμούς και αλλαγές θέσεων ανάλογα με την εξέλιξη της φωτιάς.
Τα πτητικά μέσα
Σημαντικό ρόλο στην κατάσβεση, έπαιξαν τα 4 πτητικά μέσα και ιδιαίτερα τα ταχύτατα air tractors.
Πριν λίγες ημέρες με τη συνδρομή της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας, είχαν γίνει στη λίμνη Κάρλα οριοθετήσεις διαδρομών υδροληψίας για τα ευέλικτα μικρά αεροσκάφη, τα οποία επιχειρούσαν χθες ως τρίδυμα. Και οι τρεις τράκτορες μαζί, ο ένας πίσω από τον άλλον, πήγαιναν στην κοντινή από το σημείο της φωτιάς Κάρλα, πραγματοποιήσουν γρήγορες υδροληψίες και επέστρεφαν στην φωτιά πραγματοποιώντας τρεις χαμηλές ρίψεις νερού μέχρι που περιόρισαν το μέτωπο.
Στο κενό των πτήσεων των αεροπλάνων, επιχειρούσε πυροσβεστικό ελικόπτερο, το οποίο έκανε υδροληψίες και αυτό από τη λίμνη Κάρλα ενώ είχαν σημανθεί κοντά στο χωριό και εναλλακτικά σημεία υδροληψίας (στέρνες).
Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Βόλου, Αστυνομία, Πολιτική Προστασία, Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων, επαγγελματίες με μηχανήματα χωματουργικών έργων, με υδροφόρες κ.α., συνέθεσαν το μεγάλο σχέδιο της εξάωρης περίπου επιχείρισης μέχρι τον έλεγχο και την κατάσβεση.