Σημαντικό βήμα στην πορεία απανθρακοποίησης της Ευρώπης και στην επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030 και στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, αποτελούν οι νομοθετικές προτάσεις που έχουν εγκριθεί εδώ και δύο περίπου μήνες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Επιτροπή προτείνει νέο πλαίσιο της ΕΕ για την απανθρακοποίηση των αγορών αερίου, την προώθηση του υδρογόνου και τη μείωση των εκπομπών μεθανίου.
«Η Ευρώπη πρέπει να γυρίσει σελίδα, να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα και να μεταβεί σε καθαρότερες πηγές ενέργειας. Γι' αυτό απαιτείται η αντικατάσταση του ορυκτού αερίου από ανανεώσιμα αέρια και αέρια χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, όπως το υδρογόνο", έχει επισημάνει σχετικά ο κ. Φρανς Τίμερμανς, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Οι προτάσεις της Επιτροπής (κανονισμός και οδηγία) δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη μετάβαση από το ορυκτό φυσικό αέριο στα ανανεώσιμα αέρια και στα αέρια χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, ιδίως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο, και ενισχύουν την ανθεκτικότητα του συστήματος αερίου.
Με τους νέους κανόνες δημιουργείται επίσης ένα σύστημα πιστοποίησης για τα αέρια χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, που θα συμπληρώνει τις εργασίες που ξεκίνησαν στο πλαίσιο της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την πιστοποίηση των ανανεώσιμων αερίων.
Στην Ελλάδα φυσικά, η επέκταση του δικτύου ορυκτού φυσικού αερίου, το οποίο δεν είναι Ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, θεωρείται αναπτυξιακό εργαλείο με …περιβαλλοντική διάσταση και οργανώνονται φιέστες με πυρσούς, κορδέλες κ.α.
Μια άλλη προτεραιότητα της δέσμης μέτρων στην ΕΕ είναι η ενδυνάμωση και η προστασία των καταναλωτών. Αντικατοπτρίζοντας τις διατάξεις που εφαρμόζονται ήδη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι καταναλωτές μπορούν να αλλάζουν προμηθευτές ευκολότερα, να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά εργαλεία σύγκρισης των τιμών, να λαμβάνουν ακριβείς, δίκαιες και διαφανείς πληροφορίες τιμολόγησης και να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε δεδομένα και νέες έξυπνες τεχνολογίες. Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν ανανεώσιμα αέρια και αέρια χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών αντί των ορυκτών καυσίμων.
Στο μεταξύ η Ελλάδα, προχωράει στην απολιγνιτοποίηση για να μειώσει ανθρακούχες εκπομές και από την άλλη επιδοτεί την χρήση συστημάτων ορυκτού φυσικού αερίου, τα οποία αυξάνουν τις ανθρακούχες εκπομπές, σε αντίθεση με την ΕΕ.
Και οι φιέστες με την επέκταση του φυσικού αερίου, καλά κρατούν και στον Βόλο με τα γνωστά ζητήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης…