Εκτιμώ ότι είναι απολύτως αναγκαία η σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να τεθεί το ζήτημα της εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής από τις πολιτικές δυνάμεις που το επιθυμούν. Δεν μπορεί να παρατείνεται άλλο μια τέτοια θεσμική και πολιτειακή στην ουσία της εκκρεμότητα η οποία αγγίζει τις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Ολη όμως αυτή η διαδικασία θα πρέπει να διέπεται από την ειλικρινή προσέγγιση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς έχει μεν θεσπιστεί το δικαίωμα της αντιπολίτευσης να συστήνει εξεταστικές επιτροπές (δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο), πλην όμως η σύνθεση της επιτροπής αντανακλά την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων με αποτέλεσμα να έχει η κυβερνητική πλευρά τον έλεγχο της διαδικασίας. Επομένως, πρέπει να διασφαλιστούν οι όροι διαφανούς και καλόπιστης προσέγγισης, καθώς είναι πιθανό μια εξεταστική επιτροπή να εξελιχθεί σε προανακριτική επιτροπή κατά τους όρους του Συντάγματος.
Το άρθρο 19 παρ 1 του Συντάγματος λέει ότι η δικαστική εξουσία δεν δεσμεύεται από την απόλυτη απαγόρευση σε δύο εξαιρετικές περιπτώσεις: α) για θέματα εθνικής ασφάλειας, β) για διερεύνηση πολύ σοβαρών ποινικών αδικημάτων. Είναι προφανές ότι η περίπτωση Ανδρουλάκη θα μπορούσε να αφορά μόνο «θέμα εθνικής ασφάλειας». Σε τέτοιες περιπτώσεις η δικαστική εξουσία με τον αρμόδιο εισαγγελέα της ΕΥΠ αξιολογούν εάν συντρέχουν τέτοιοι λόγοι, πάντα με φειδώ, περίσκεψη και πλήρη αξιολόγηση. Η ενεργοποίση αυτής της αρμοδιότητας πρέπει να γίνεται προφανώς κατ' εξαίρεση και με πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας του θέματος, όταν πρόκειται για αρχηγό κόμματος της αντιπολίτευσης.
Το Σύνταγμα βεβαίως δεν προβλέπει άλλη εγγύηση ρητώς, παρά μόνο τη διαδικαστική εγγύηση της εισαγγελικής άδειας. Κατανοώ όμως και τις απόψεις άλλων συνταγματολόγων, όπως του Ν. Αλιβιζάτου, που αναζητούν πρόσθετες εγγυήσεις στην παρέμβαση της ειδικά προβλεπόμενης από το Σύνταγμα ανεξάρτητης Αρχής για την προστασία του απορρήτου, δηλαδή της ΑΔΑΕ. Θα πρέπει ίσως, για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα, να εξαντληθεί το οπλοστάσιο των συνταγματικών εγγυήσεων για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.
Διδάκτορας Δημοσίου Δικαίου και σύμβουλος του ΑΣΕΠ
Το άρθρο του κ. Παπατόλια δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών