Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023 και ώρα 19.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων ERGON SHOWGROUND στο Τσαλαπάτα, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, με επίσημο ομιλητή τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά.
Των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης προήδρευσε ο κ. Γιώργος Γιαννίτσης, εκπρόσωπος της ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ GROUP AE, ενώ χρέη Γραμματέα της Συνέλευσης, εκτέλεσε η κ. Ευτυχία Γεροκώστα, εκπρόσωπος της εταιρείας SIELMAN AE.
Το Πρόγραμμα της Κλειστής Γενικής Συνέλευσης περιελάμβανε τις παρουσιάσεις του Απολογισμού Έργου του Συνδέσμου για το έτος 2022 από το Γενικό Γραμματέα του Δ.Σ. ΣΒΘΣΕ, κ. Αρ. Εφραιμίδη της εταιρείας SIELMAN AE,του Οικονομικού Απολογισμού 2022 και του Προϋπολογισμού 2023 από τον Ταμία Δ.Σ. κ. Α. Λάππα, της ΣΥΝΕΤAΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, και της έκθεσης της Εξελεγκτικής Επιτροπής, η οποία αναγνώστηκε από τον κ. Θεόδωρο Τσούτσα της εταιρείας YARA HELLAS SA.
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Πρόεδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής ΣΕΒ κ. Ευθύμιου Βιδάλη, ο οποίος λόγω υποχρεώσεων απηύθυνε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα.
Η κλειστή διαδικασία της Συνέλευσης ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του Προέδρου Δ.Σ. κ. Αθ. Συριανού σχετικά με τις ενέργειες και τον σχεδιασμό των Ομάδων Εργασίας του Συνδέσμου στο πλαίσιο του έργου ACT&Grow που ανέπτυξε η νέα διοίκηση του Συνδέσμου μετά την εκλογή της το 2022.
ΑΝΟΙΚΤΗ Γ.Σ. ΣΒΘΣΕ
– ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ & Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ_ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ GROUP AE)
Η Ανοικτή Γενική Συνέλευση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης κ. Γιώργου Γιαννίτση, ο οποίος καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες και ευχαρίστησε τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, για την αποδοχή της πρόσκλησης του Συνδέσμου να συμμετέχει στην κορυφαία ετήσια εκδήλωσή του, ως κεντρικός επίσημος ομιλητής.
Ευχαρίστησε επίσης την Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (MOKE) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ιδιαίτερα τον Αναπληρωτή Καθηγητή, Επιστημονικό Υπεύθυνο κ. Γεώργιο Σταμπουλή, καθώς και τους φοιτητές του Πανεπιστημίου, που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση για να παρουσιάσουν ενδιαφέρουσες καινοτόμες ιδέες στο χώρο του Επιχειρείν.
Σχετικά με τις διαδικασίες της απολογιστικής Συνέλευσης που προηγήθηκε ανέφερε ότι το έργο του Συνδέσμου, όπως διαπιστώθηκε, για ακόμη μία χρονιά, υπήρξε ουσιαστικό και συνεπές, ενώ τόνισε ότι:
‘σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την επιχειρηματικότητα και τη μεταποίηση, ο Σύνδεσμός μας, ο μεγαλύτερος Περιφερειακός Σύνδεσμος της χώρας, διασφάλισε κατά το έτος 2022 αφενός την ομαλή μετάβασή του σε νέα Διοίκηση και Διεύθυνση, αφετέρου συνέχισε να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην υποστήριξη των συλλογικών, οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των επιχειρήσεων μελών του’
Στη συνέχεια παρουσιάζοντας το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Όπως είναι κοινά αποδεκτό, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αντιπροσωπεύουν πάνω από το 99% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Η ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης τους και της ανταγωνιστικότητας τους και η δημιουργία θέσεων εργασίας σε αυτές, αποτελεί έναν από τους στόχους που προβλέπονται στην Πολιτική Συνοχής, για την περίοδο 2021-2027, της ευρωπαϊκής πολιτικής που στόχο έχει να μειώσει τις ανισότητες μεταξύ των ευρωπαϊκών περιφερειών και να προωθήσει μια ισορροπημένη ανάπτυξη για όλες τις περιοχές της Ευρώπης.
Η πολιτική συνοχής και η περιφερειακή πολιτική της ΕΕ ενισχύουν την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή στα κράτη μέλη και στις περιφέρειες της ΕΕ υποστηρίζοντας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανταγωνιστικότητα, την οικονομική ανάπτυξη, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το τρέχον έτος 2023 αποτελεί:
- Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων
- Είναι το έτος που η Ενιαία Αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δημιούργησε νέες ευκαιρίες για ανθρώπους και επιχειρήσεις, κλείνει τα 30 χρόνια λειτουργίας της θέτοντας κοινές αξίες και πρότυπα για καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Με δεδομένο ότι
- Η περιφερειακή πολιτική και η πολιτική συνοχής αποτελούν βασικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Και καθότι έχουμε την τιμή να έχουμε σήμερα μαζί μας τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος συμμετέχει ενεργά για πολλά χρόνια, στην πορεία και στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πιστεύω ότι θα μας μεταφέρει ενδιαφέροντα στοιχεία από την πολύτιμη γνώση του.
Ορίσαμε ως κεντρικό θέμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου μας η ‘Ευρώπη και η Περιφερειακή Ανάπτυξη’.
– ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΟΚΕ_ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ Δρ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛΗΣ
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο Δρ. Γιώργο Σταμπουλή, της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – ΜΟΚΕ ΠΘ, η οποία κλείνει φέτος 20 χρόνια δραστηριότητας. Ο κ. Σταμπουλής αναφέρθηκε στις δράσεις και στο έργο της ΜΟΚΕ, στην μακροχρόνια και ιδιαίτερα εποικοδομητική συνεργασία με τον Σύνδεσμο, καθώς και στις ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές ιδέες που παρουσιάστηκαν πρόσφατα με την ευκαιρία του ετήσιου Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας του ΠΘ «Καινοτολμώ 2023, ο οποίος διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος»
– ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ. κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΥΡΙΑΝΟΥ
Ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου Δ.Σ. κ. Αθανάσιου Συριανού, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, κατά την ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Η χώρα μας στην μεταπολεμική περίοδο πραγματοποίησε ένα οικονομικό θαύμα. Η Ελλάδα μεταξύ 1953 και 1973 – με κυρίαρχη τη συνδρομή της βιομηχανίας, που δημιούργησε εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας – κατέγραψε τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, επιτυγχάνοντας έναν ετήσιο μέσο όρο ανάπτυξης σε όλη την εικοσαετία 7%. Η βιομηχανία συνέβαλε ουσιαστικά στη μείωση του οικονομικού ελλείματος με τις ανεπτυγμένες οικονομίες της δύσης. Η Ελλάδα έγινε το 10ο μέλος της ΕΕ, ενώ στο κατά κεφαλήν εισόδημα σε πραγματική αγοραστική δύναμη, έκανε ένα επιτυχημένο άλμα προόδου, «άλλαξε πίστα», προσεγγίζοντας το 2008 περίπου τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Μετά το 2010 περάσανε δύσκολα χρόνια, με την οικονομική κρίση και διαδοχικά την υγειονομική, ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, με συνεπακόλουθο αποτέλεσμα να βρίσκεται πλέον σήμερα ο δείκτης μέσης αγοραστικής ικανότητας των Ελλήνω,ν ένα τρίτο χαμηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό»..
Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο κ. Συριανός τόνισε.
«Tο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνιστά μία ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα, την οποία έχουμε εθνικό καθήκον να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Κατευθύνει ένα υψηλό ποσοστό των πόρων του στην πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό καθώς και την απασχόληση, ανάπτυξη δεξιοτήτων και κοινωνική συνοχή.
Για να γίνει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της οικονομίας μας, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα προβλήματα που κληρονομήσαμε.
Στόχος της Εθνικής Στρατηγικής είναι να καταστεί η βιομηχανία ηγέτης στον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Γιατί είναι η βιομηχανία που επηρεάζει σημαντικά τις προοπτικές ανάπτυξής της χώρας, καθώς και τον βαθμό́ εξωστρέφειας, καινοτομίας και διασύνδεσης με την τεχνολογία».
Αναφερόμενος στην γεωγραφική περιοχή του κυρίως δραστηριοποιείται ο Σύνδεσμός, ο κ. Συριανός επεσήμανε.
«Στο Σύνδεσμό μας, εκπροσωπώντας ένα αξιόλογο παραγωγικό και βιομηχανικό δυναμικό στις περιφέρειες της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδος διαπιστώσαμε, ότι η βιομηχανία ήταν από τους ελάχιστους κλάδους, που δεν σταμάτησε καθόλου τη λειτουργία του λόγω της πανδημίας, ίσως κάποιοι κλάδοι υπολειτουργούσαν, αλλά η βιομηχανία άντεξε, επέδειξε ανθεκτικότητα».
Επιπλέον ο κ. Συριανός αναφέρθηκε στον «Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», επισημαίνοντας ότι ο όρος αυτός εμπεριέχει περισσότερα από τα στοιχεία οικονομικής σύγκλισης και τόνισε.
«Ο Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής περιλαμβάνει την οικονομική σύγκλιση και βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και την ισχυροποίηση των θεσμών μέσα από τις Ευρωπαϊκές αξίες.
Το να γίνουμε μια «κανονική Ευρωπαϊκή Χώρα» σημαίνει επίσης να στηρίξουμε τις αξίες μας και να εκσυγχρονίσουμε του θεσμούς μας.
Η ανασυγκρότηση της Ελληνικής οικονομία και κοινωνίας σε υψηλότερα επίπεδα από τα προγενέστερα της κρίσης προσεγγίζοντας τον Ευρωπαϊκό τρόπος ζωής περιλαμβάνει
(1) την βιώσιμη ανάπτυξη και οικονομική σύγκλιση αλλά και
(2) την ισχυροποίηση των θεσμών του Ελληνικού κράτους μέσα από τις Ευρωπαϊκές αξίες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί πολιτικές που στοχεύουν στην προώθηση και στην προστασία των αξιών και θεσμών αυτών
Η παγκόσμια ισχύς της Ευρώπης και η διατήρηση της ευημερίας των πολιτών της θα εξαρτηθεί από την ικανότητά της να διατηρήσει ισχυρή και ανταγωνιστική την οικονομία της υλοποιώντας την μετάβαση στη νέα εποχή και αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις οικολογικές, κλιματικές και τεχνολογικές προκλήσεις.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Συριανός ευχαρίστησε τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, του οποίου την τοποθέτηση, όπως είπε, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
– ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΣΧΟΙΝΑ
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, αφού ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος για την τιμητική πρόσκληση και όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής οικονομίας και της περιφερειακής ανάπτυξης σε ένα περίπλοκο διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον.
Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για τρείς βασικούς άξονες πολιτικής:
«Οι προκλήσεις για την ελληνική και ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων είναι πολλές και περίπλοκες. Η Ένωση το γνωρίζει και έχει κάνει προτεραιότητα την δημιουργία νέων εργαλείων για να σας βοηθήσει να τις αντιμετωπίσετε. Αρχής γενομένης από το ιστορικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τα 30.5 δις ευρώ σε δάνεια και επιδοτήσεις για την περίοδο 2021- 2026 για την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 12.7 δις ευρώ σε χαμηλότοκα δάνεια σε επιχειρήσεις πανελλαδικά, ένα πρωτοφανές εργαλείο που τώρα αντιγράφουν άλλα Κράτη Μέλη λόγω της αποτελεσματικότητας του, και τα 452 εκ. ευρώ σε επιδοτήσεις για τον βόρειο τομέα του Ε65 «Τρίκαλα – Εγνατία Οδό» που θα αυξήσει την συνδεσιμότητα της Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας με τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη, βελτιώνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα των περιφερειών σας».
- την ανάγκη μιας επανάστασης δεξιοτήτων.
«Η ανάπτυξη δεν θα ευδοκιμήσει μεσοπρόθεσμα εάν δεν επενδύσουμε σε έναν καίριο πυλώνα: τις δεξιότητες. Η Ευρώπη και η Ελλάδα χρειάζονται μια επανάσταση δεξιοτήτων, και την χρειάζονται τώρα. Γι’ αυτόν τον λογο ορίσαμε το 2023 ως Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, δίνοντας ώθηση σε αυτή την πιεστική πρόκληση με πρωτοβουλίες και πρωτοφανούς ευρωπαϊκούς πόρους για επενδύσεις στις δεξιότητες μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ. Μονο για την Ελλάδα προβλέπονται άνω των 3.6 δις. ευρω για προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης έως το 2027.»
«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το εργατικό δυναμικό της ΕΕ δεν επαρκεί. Η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται απεγνωσμένα ένα λειτουργικό σύστημα για την οργανωμένη, νόμιμη, διοχέτευση ειδικευμένων εργαζομένων από τρίτες χώρες στις αγορές εργασίας μας. Ταυτόχρονα, έχουμε την υποχρέωση να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, όπως κάνει η Ελλάδα εδώ και χρόνια. Σε αυτόν τον διπλό στόχο επιδιώκει το ιστορικό νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου το οποίο ενέκριναν χθες τα Κράτη Μέλη. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους λαϊκιστές να κυριαρχήσουν στον δημόσιο λόγο όσον αφορά τη μετανάστευση, και ο ιδιωτικός τομέας έχει βαρυσήμαντο ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια αποτοξίνωσης της μετανάστευσης.»
Η εκδήλωση έκλεισε με τη διενέργεια πάνελ συζήτησης, μεταξύ του Αντιπροέδρου Ε.Ε. κ. Μαργαρίτη Σχοινά και του Προέδρου Δ.Σ. ΣΒΘΣΕ κ. Αθανάσιου Συριανού, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Σωτήρης Πολύζος, Διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού TRT.
Τα ερωτήματα και ο διάλογος κινήθηκαν γύρω από την Οικονομική Ατζέντα της ΕΕ για τη Βιομηχανία, ενώ ιδιαίτερος λόγος έγινε αναφορικά με την Ψηφιακή και κυρίως την Πράσινη Μετάβαση, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Κατά τη διάρκεια του διαλόγου τέθηκαν ερωτήματα όπως ‘Πως μπορεί να επιτευχθεί η ισόρροπη ανάπτυξη δεξιοτήτων σε όλη την Ευρώπη και κυρίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες’, καθώς και ‘Πως μπορεί να αντιμετωπισθεί το μεγάλο έλλειμα εργατικού δυναμικού’, ενώ οι ομιλητές ερωτήθηκαν και τοποθετήθηκαν σχετικά με θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας των συνόρων.
-ΔΕΞΙΩΣΗ
Μετά το πέρας των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης ακολούθησε δεξίωση στον εξωτερικό χώρο του ERGON SHOWGROUND, η οποία,προς τιμή των προσκεκλημένων πλαισιώθηκε μουσικά από το μουσικό σχήμα JoveNata Ensemble.