Της Έλενας Δημητρίου,
Μαχητικές και Ελεύθερες Βόλου
Το ελληνικό #MeToo που άνοιξε η Σοφία Μπεκατώρου – την οποία ακολούθησαν πολλές καταγγελίες γυναικών που βιάστηκαν – και η καταγγελία του ομαδικού βιασμού της Γεωργίας Μπίκα στη Θεσσαλονίκη, θέτουν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης το ερώτημα τι είναι βιασμός.
Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι είναι λάθος να συνδέουμε το σεξ με το βιασμό. Ότι δηλαδή οι βιαστές διακατέχονται δήθεν από μια αχαλίνωτη ερωτική επιθυμία. Αυτό είναι ψέμα!
Ο βιασμός γίνεται για την επιβολή εξουσίας, για την κυριαρχία, για τον εξευτελισμό. Για την ηδονή που αποκομίζουν κάποιοι άνδρες όταν επιβάλλονται δια της βίας σε ένα γυναικείο σώμα, σε ένα περιβάλλον που τα γυναικεία σώματα παρουσιάζονται από την πατριαρχία σαν αντικείμενα, σαν λάφυρα που τους ανήκουν.
Δυστυχώς στην κοινωνία υπάρχει διάχυτη η «κουλτούρα του βιασμού» σε όλα τα επίπεδα. Πυρήνας της «κουλτούρας βιασμού» είναι το «victim blaming» δηλαδή η μεταφορά της ευθύνης του βιασμού στο θύμα του βιασμού, επομένως ουσιαστικά γίνεται απ-ενοχοποίηση του βιασμού, γι αυτό και τα θύματα δεν ζητάνε εύκολα βοήθεια και δεν καταγγέλλουν τους βιασμούς.
Λαμβάνοντας υπόψη, όμως, ότι ο βιασμός δεν έχει να κάνει με το σεξ, αμέσως καταρρέουν όλες οι δικαιολογίες των βιαστών σε σχέση με το ότι το θύμα τους προκάλεσε ερωτικά με τη συμπεριφορά του.
Τώρα, όσον αφορά τη συναίνεση, είναι πολύ σωστό ότι σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Όσοι όμως βιάζουν το γνωρίζουν ότι δεν έχουν τη συναίνεση, γι αυτό το κάνουν, δεν θέλουν τη συναίνεση, δεν θέλουν να κάνουν σεξ, θέλουν μόνο να βιάσουν.
Μάλιστα, μέσα σε αυτό το σύστημα της κατανάλωσης, της πατριαρχίας και της κυριαρχίας του χρήματος στο οποίο ζούμε, όταν κάποιος είναι και πλούσιος, θεωρεί ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, να βιάζει δηλαδή, να εξουσιάζει όποιον θέλει και ιδίως άτομα που θεωρεί κατώτερα και, επειδή έχει λεφτά και διασυνδέσεις, πιστεύει ότι ο κόσμος του ανήκει και μπορεί να ξεφεύγει.
Απέναντι στην «κουλτούρα του βιασμού», απέναντι σε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης βιαστών, σε στήριξη και αλληλεγγύη προς όλα τα θύματα βιασμού και τα θύματα έμφυλης βίας, απέναντι στην πανδημία βίας και στοχεύοντας στο να «είμαστε ελεύθερες κι όχι γενναίες», σας καλούμε όλες και όλους στη διαδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Τρίτη 8 Μαρτίου, 6:30μμ, πλατεία Αγίου Νικολάου.