Εισαγγελία, Αστυνομία, Δήμος Βόλου, Πολεοδομία, Πυροσβεστική και Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας κάνουν ουσιαστικά «τα στραβά μάτια» στην περιοχή των Παλαιών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του με αφορμή το φοιτητικό πάρτυ των Μηχανολόγων Μηχανικών ο Πρόεδρος του Συλλόγου κατοίκων και επιχειρήσεων της περιοχής κ. Βασ. Χουλιαράς.
Αναφέρει:
Ως Σύλλογος κατοίκων και επιχειρήσεων της περιοχής των Παλαιών και του Παλαιού Λιμεναρχείου θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι θεωρούμε ότι η ύπαρξη του Πανεπιστήμιου στην πόλη μας και των χιλιάδων φοιτητών που φοιτούν σε αυτό, μόνο θετικά αποτελέσματα έχει.
Το «πάρτυ» όμως των Μηχανολόγων είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Μπορεί να ξεκίνησε ως πάρτυ των φοιτητών της Σχολής, με το οποίο κάλυπταν έξοδα για την εκδρομή τους, αλλά πλέον δεν έχει καμία σχέση με κάτι τέτοιο. Αν τα έσοδα του «πάρτυ» πήγαιναν προς όφελος των φοιτητών, τότε θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί εκτός από την εκδρομή, η ομάδα Κένταυρος και το μονοθέσιό της, οι πολιτιστικές ομάδες φοιτητών του Πανεπιστημίου, η διεξαγωγή άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων κ.α. Τίποτα από αυτά όμως δεν γίνεται.
Πλέον αποτελεί κάτι το τελείως εμπορευματοποιημένο, που δεν το διοργανώνουν οι ίδιοι οι φοιτητές κι ο φοιτητικός σύλλογος, το οποίο ναι μεν προσελκύει χιλιάδες νέων, αλλά τα αποτελέσματα δεν έχουν κανένα απολύτως θετικό αντίκτυπο. Μάλιστα φέτος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, δεκάδες ήταν οι διακομιδές του ΕΚΑΒ για μέθη, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Αυτό δεν είναι βέβαια ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε φέτος μόνο, αλλά όλα τα τελευταία χρόνια. Φέτος όμως για πρώτη φορά, είχαμε και το περιστατικό να γίνει ένοπλη ληστεία με στόχο της εισπράξεις του «πάρτυ».
Η εμπορευματοποιημένη διασκέδαση, που έχει ως στόχο το κέρδος και μόνο, γενικά οδηγεί σε τέτοιου είδους ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Μικρογραφία αυτών των καταστάσεων, αντιμετωπίζουμε σχεδόν κάθε μέρα και κυρίως κάθε βράδυ από τη λειτουργία των παράνομων κλαμπ (που λειτουργούν με άδεια παραδοσιακού καφενείου) στην περιοχή των Παλαιών και πιο συγκεκριμένα στην κεντρική πλατεία των Παλαιών και στην οδό Κροκίου.
Κάθε βράδυ μουσική στη διαπασών (κυρίως με τραγούδια τραπ), ηχορύπανση με ντεσιμπέλ πάνω από το επιτρεπτό όριο έως τις 03.00 το πρωί, σκαμπό στο πεζοδρόμιο ακόμα και στο δρόμο, παράνομα μόνιμα σταντ και μπαρ να κλείνουν σχεδόν το σύνολο του πεζόδρομου (αν συμβεί κάτι δεν περνάει ούτε ασθενοφόρο), ανήλικοι με αλκοόλ στο χέρι και την Εισαγγελία, την Αστυνομία, τον Δήμο, την Πολεοδομία, την Πυροσβεστική και την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας να κάνουν ουσιαστικά «τα στραβά μάτια».
Ως Σύλλογος θεωρούμε ότι δεν αντιστοιχεί ούτε στην γειτονιά μας, αλλά ούτε και στην πόλη μας να αποκτήσει ένα χαρακτήρα ανεξέλεγκτου διασκεδαστήριου. Δεν αντιστοιχεί να γίνει ο Βόλος η πόλη της «νύχτας» και τα Παλιά η περιοχή των κλαμπ κάτι σαν Φαληράκι. Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε μια γειτονιά και μια πόλη χωρίς παλμό και απονεκρωμένη.
Γιατί είναι άλλο αυτό που επιχειρείται να γίνει με τα κλαμπ κι άλλο να έρχονται φεστιβάλ πολιτισμού & νεολαίας στην πόλη μας (μουσικά, θεατρικά, κινηματογράφου, χορευτικά κ.α.), είναι άλλο να γίνονται συναυλίες με ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα(στο πανεπιστήμιο κι αλλού), είναι άλλο να γίνονται εκδηλώσεις, όπως η «Γιορτή Ευρωπαϊκής Μουσικής» ή το Φεστιβάλ Βόλου, κι άλλο αυτό που γίνεται με το «πάρτυ» στους Μηχανολόγους.
Όσο για ορισμένους που ίσως επικαλεστούν την ελευθερία της νεολαίας να επιλέγει τον τρόπο που θα διασκεδάζει, θα συμφωνήσουμε απολύτως. Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε εμείς ούτε και κανένας άλλος απολύτως τίποτα στη νεολαία μας. Είναι ελεύθερη να διαλέξει αυτή τι θέλει για τον εαυτό της. Όμως τα νυχτερινά καταστήματα πρέπει να τηρούν την Νομοθεσία και να είναι σύννομα.
Μας κάνει εντύπωση η Πολιτεία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της ότι στα διάφορα «πάρτυ» δείχνουν «ανοχή», αλλά όταν η νεολαία κινητοποιείται διεκδικώντας καλύτερη εκπαίδευση, περισσότερα χρήματα για την παιδεία, περισσότερες βιβλιοθήκες, δημόσια και δωρεάν παιδεία, δικαιοσύνη για το δυστύχημα στα Τέμπη, τότε της στέλνουν τα ΜΑΤ & επίσης επιχειρούν να φέρουν την πανεπιστημιακή αστυνομία μέσα στις σχολές.
Εν κατακλείδι, θέλουμε ένα ζωντανό πανεπιστήμιο στην περιοχή μας, με φοιτητές δραστήριους και να γίνονται και εκδηλώσεις, αλλά δεν θέλουμε να περάσουμε στο επίπεδο της ασυδοσίας και της εκμετάλλευσης που οδηγούν τη νεολαία μας στην αποχαύνωση και στο νοσοκομείο από μέθη κι άλλα. Οι χώροι του Πανεπιστημίου πρέπει να είναι ανοιχτοί στην κοινωνία, σε δημιουργικές πρωτοβουλίες, σε συλλογικότητες, στους ανήσυχους και σκεπτόμενους νέους.
Για όλους τους παραπάνω λόγους τις επόμενες μέρες θα επιδιώξουμε συνάντηση τόσο με το φοιτητικό Σύλλογο των Μηχανολόγων Μηχανικών, όσο και με το Τμήμα, αλλά και την Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής και την Πρυτανεία, γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να έχουμε μια ενιαία στάση και με τους φοιτητές της Σχολής.
Βόλος, 30.05.2023
Σύλλογος Παλαιών – Παλαιού Λιμεναρχείου
ο πρόεδρος Βασίλης Χουλιαράς