Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας επισκέφτηκε, στα πλαίσια προώθησης και ενημέρωσης των θέσεών μας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αναφέρει κομματική ανακοίνωση και συνεχίζει:
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήση Μαμούρη και με τους συλλόγους των εργαζομένων: Σύλλογος Εργαστηριακού και Τεχνικού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) με τον πρόεδρο Αλέκο Κουτσελίνη και τον Σύλλογο του Διοικητικού Προσωπικού με την πρόεδρο Μαρία Κούγκουλου. Μήνυμα με τα προβλήματα του κλάδου έστειλε και η πρόεδρος των Εργαστηριακού και Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) Σοφία Μαργώνη.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας ήταν η συντονίστρια της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας Επικ. Καθηγήτρια του ΠΘ, Βανέσσα Κατσαρδή, ο Δημήτρης Σκαλτσής, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίος ΣΥΡΙΖΑ, ο Μανώλης Μοσχονησιώτης, μέλος της γραμματείας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, και το μέλος μας Γιώργος Σταμπουλής, Αν. Καθηγητής του ΠΘ και μέλος του think tank του προέδρου Αλέξη Τσίπρα.
Παρόντες και παρούσες ήταν επίσης οι υποψήφιοι-ες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας Χαράλαμπος Αραμπατζής, Μάνθος Δραμητινός, Κατερίνα Παπανάτσιου, Θάλεια Στάχτου και Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
Ο πρύτανης του ΠΘ, εξέφρασε για μια ακόμη φορά την ικανοποίησή του για τη δυναμική ανάπτυξη του ΠΘ χάρη στις πολιτικές επιλογές της διεύρυνσης του πανεπιστημίου κατά την περίοδο της διακυβέρνησής μας. Το Πανεπιστήμιο με έδρα το νομό μας, εκτεινόμενο σε πέντε πόλεις, έχει αποκτήσει μία δυναμική που το καθιστά το ταχύτερα αναπτυσσόμενο πανεπιστήμιο στη χώρα. Εξήρε την ώθηση που δόθηκε στην έρευνα την τετραετία 2015-2019 μέσω της χρηματοδότησης μέσω ΕΛΙΔΕΚ, ΙΚΥ και άλλες αναπτυξιακές πρωτοβουλί ες , όπως τα προγράμματα του «Ερευνώ-Καινοτομώ».
Σημείωσε ότι ουσιαστικά την τελευταία τετραετία έχει σταματήσει η τακτική χρηματοδότηση της έρευνας και αυτό έχει ολέθριες συνέπειες στη συνέχεια των ερευνητικών ομάδων με αποτέλεσμα να ανακόπτεται η προσπάθεια τους και να ενισχύεται η διαφυγή εγκεφάλων.
Ο πρύτανης επίσης αναφέρθηκε στα 12 διετή προγράμματα σπουδών που είχε ετοιμάσει το ΠΘ ώστε να αξιοποιήσει εργαστήρια και εγκαταστάσεις για την εκπαίδευση των αποφοίτων των ΕΠΑΛ και δυστυχώς εγκαταλείφθηκαν από την κυβέρνηση.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο ότι περί τους 800 σπουδαστές το έτος θα μπορούσε να εξυπηρετήσουν αυτά τα προγράμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα έχει εκ νέου στο πρόγραμμά του και ο πρύτανης μας διαβεβαίωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσουν ακόμη και από το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση καθώς είχε βρεθεί και η κατάλληλη χρηματοδότηση για αυτά.
Η συρρίκνωση του ΠΘ μέσω της οριστικής κατάργησης των τμημάτων που είχαν δρομολογηθεί σε συνδυασμό με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα πανεπιστήμια επίσης συζητήθηκε. Τα τμήματα ζητούν διαχρονικά την εισαγωγή λελογισμένου αριθμού φοιτητών σε σχέση με τις υποδομές και το εξαιρετικά μικρό σε αριθμό ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουν. Οχι όμως με τον τεχνητό τους αποκλεισμό μέσω της ΕΒΕ. Η ιδέα του να λαμβάνουν όλοι κάποιας μορφής τριτοβάθμια εκπαίδευση, φαίνεται δεν αρέσει σε κάποιους, τόνισε ο πρύτανης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευτεί ότι η κατάργηση της ΕΒΕ θα ισχύσει από την επόμενη του σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης, επηρεάζοντας ακόμη και τους μαθητές που δίνουν φέτος πανελλήνιες εξετάσεις, ενώ έχει δεσμευτεί και για την αναδρομική αποκατάσταση της αδικίας για όσους επλήγησαν από την εφαρμογή του μέτρου και μετά.
Κριτική ασκήθηκε από όλους τους εκπροσώπους των συλλόγων για την έλλειψη χρηματοδότησης και ανθρωπίνου δυναμικού. Πράγματι, είμαστε τελευταίοι στην ΕΕ στην αναλογία διδακόντων-φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων-φοιτητών. Η ΝΔ δεν εφάρμοσε όλες τις ακαδημαϊκές χρονιές τον νόμο Γαβρόγλου για το 1:1, όσον αφορά στις συνταξιοδοτήσεις καθηγητών και δεν έχει δώσει νέες θέσεις ούτε σε καθηγητές ούτε σε διοικητικό προσωπικό. Ειδικά το διοικητικό προσωπικό έχει σημαντικό αριθμό συμβασιούχων με 15, ακόμη και 20, χρόνια προϋπηρεσία στο Πανεπιστήμιο, με υψηλή εξειδίκευση, που μένουν τόσα χρόνια στην εργασιακή ανασφάλεια. Οσον αφορά στο τεχνικό προσωπικό, οι ελλείψεις είναι τεράστιες, με το ΠΘ να έχει μετά βίας 100 άτομα ΕΤΕΠ σε ένα πανεπιστήμιο με πολλά και με πολλές απαιτήσεις εργαστήρια. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευτεί για 15% αύξηση του διοικητικού προσωπικού, για διπλασιασμό των θέσεων μελών ΔΕΠ και διπλασιασμό της χρηματοδότησης για τα ΑΕΙ σε βάθος τετραετίας. Εξάλλου, τα δείγματα γραφής που έδωσε ακόμη και την ασφυκτική περίοδο των μνημονίων, μας υποδηλώνουν τις προτεραιότητές που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ανώτατη παιδεία και την έρευνα.
Η συνάντηση έκλεισε με ευχές και προσδοκίες για ένα καλύτερο αύριο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας από μία προοδευτική κυβέρνηση σύντομα.”