• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Μαρίτα Παπαρίζου: Στον Βόλο η “Vendetta” – “Όποιος εκδικείται είναι τελικά θύμα”
Share

04/11/2026 21:10

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • el
    • el
    • en
    • de
    • it
    • es
    • fr
    • zh-CN
    • ar
    • sq
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Μαρίτα Παπαρίζου: Στον Βόλο η “Vendetta” – “Όποιος εκδικείται είναι τελικά θύμα”

Last updated: 2026/11/04 at 8:57 ΜΜ
Newsroom Published 04/11/2026
Share
9 Min Read
Μαρίτα Παπαρίζου: Στον Βόλο η “Vendetta” – “Όποιος εκδικείται είναι τελικά θύμα”
SHARE

Μια διαφορετική καλλιτεχνική πρόταση, που φιλοδοξεί όχι μόνο να συγκινήσει αλλά και να προβληματίσει το κοινό, φέρνει στον Βόλο η καταξιωμένη κοντράλτο Μαρίτα Παπαρίζου. Πρόκειται για τη “Vendetta”, μια πρωτότυπη μουσικοθεατρική συνθήκη, όπως την χαρακτηρίζουν οι δημιουργοί της, η οποία θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2026, στις 21:00, στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου “Βαγγέλης Παπαθανασίου”.

Contents
Έξι γυναικείες μορφές και ένας κοινός άξονας: η εκδίκηση“Αυτός που εκδικείται είναι τελικά θύμα”Ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό τρίγωνο επί σκηνήςΗ ανάγκη να παραμείνει ζωντανή η μπαρόκ μουσική“Στον Βόλο αισθάνομαι πιο απλή και πιο ήρεμη”Η “Vendetta” ξεκινά το ταξίδι της από τον Βόλο Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Βόλου, η Βολιώτισσα καλλιτέχνιδα περιέγραψε τη φιλοσοφία και την ιδιαιτερότητα της παράστασης, η οποία επιχειρεί να προσεγγίσει το διαχρονικό ζήτημα της εκδίκησης μέσα από έξι εμβληματικές γυναικείες μορφές της μυθολογίας και της τραγικής παράδοσης: τη Μήδεια, την Ιουδήθ, τη Δηιάνειρα, την Κίρκη, την Ήρα και τη Διδώ.
Όπως εξήγησε, η “Vendetta” δεν εντάσσεται εύκολα σε κάποιο από τα καθιερωμένα καλλιτεχνικά είδη, καθώς συνδυάζει την όπερα, το θέατρο, τη μουσική και την έντονη σωματική έκφραση.
“Είναι όλα αυτά μαζί, γι’ αυτό και το λέμε συνθήκη. Εισάγουμε ένα καινούριο είδος, που δεν είναι ακριβώς συναυλιακό, αλλά είναι θεατρικό. Υπάρχει συγκεκριμένο σενάριο και έχουμε προχωρήσει πολύ πιο βαθιά στη θεατρική προσέγγιση”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έξι γυναικείες μορφές και ένας κοινός άξονας: η εκδίκηση

Η αρχική ιδέα για την παράσταση προήλθε από την ίδια τη Μαρίτα Παπαρίζου, η οποία, μέσα από τη συνεργασία της με τον Άγγελο Παπαδημητρίου, θέλησε να δημιουργήσει ένα έργο γύρω από τον φαύλο κύκλο της εκδίκησης.

“Ήταν δική μου παραγγελία και θέληση. Συζητώντας με τον πολύ αγαπημένο Άγγελο Παπαδημητρίου, του είπα ότι θέλω να κάνουμε κάτι για την εκδίκηση και ουσιαστικά για τον φαύλο κύκλο της, από τον οποίο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε ποτέ”, αποκάλυψε.

Η επιλογή των γυναικείων μορφών δεν ήταν τυχαία. Όπως εξήγησε, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης καλλιτεχνικής και ερευνητικής αναζήτησης που πραγματοποιεί τα τελευταία δέκα χρόνια, με αντικείμενο τη σύνδεση του ελληνικού μύθου με την μπαρόκ μουσική και την μπαρόκ όπερα.

“Ζήτησα να κινηθούμε γύρω από γυναικείες προσωπικότητες. Όλες είναι τραγικές προσωπικότητες της ελληνικής τραγωδίας και μυθολογίας. Ήθελα αυτή τη φορά να κινηθούμε στο γυναικείο πλαίσιο”, σημείωσε.

Μέσα από τις ιστορίες της Μήδειας, της Ιουδήθ, της Δηιάνειρας, της Κίρκης, της Ήρας και της Διδούς, αναδεικνύονται διαφορετικές εκφάνσεις της εκδίκησης, που πηγάζουν από την ερωτική προδοσία, τη ζήλια, την απόρριψη, την αδικία και τον φόβο της απώλειας.

“Αυτός που εκδικείται είναι τελικά θύμα”

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που θέτει η “Vendetta” είναι ποιος τελικά πληγώνεται περισσότερο: εκείνος που προκαλεί την εκδίκηση ή εκείνος που γίνεται αποδέκτης της. Η Μαρίτα Παπαρίζου έχει τη δική της άποψη, χωρίς ωστόσο να επιδιώκει να επιβάλει ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα στον θεατή.

“Εγώ νομίζω ότι αυτός που εκδικείται είναι θύμα, γιατί πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που δεν ξεφεύγει ποτέ και δεν τελειώνει. Όταν εκδικείσαι, θέλεις πάλι να εκδικηθείς”, ανέφερε, προσθέτοντας πως στόχος της παράστασης είναι να αφήσει ανοιχτά ερωτήματα και να δώσει τροφή για σκέψη, ώστε κάθε θεατής να διαμορφώσει τη δική του άποψη, ανάλογα με τις προσωπικές του εμπειρίες και προσλαμβάνουσες.

“Θέλουμε να αφήσουμε ένα ερωτηματικό για το τι ακριβώς είναι η εκδίκηση. Αν πρέπει να τη σκεφτόμαστε, αν πρέπει να την εφαρμόζουμε, σε ποια μορφή και αν τελικά δικαιολογούμαστε κάποιες φορές. Όλα αυτά κινούνται μέσα στο σενάριο αυτής της θεατρικής συνθήκης”, υπογράμμισε.

Ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό τρίγωνο επί σκηνής

Στη “Vendetta” η Μαρίτα Παπαρίζου ερμηνεύει την Ψυχή, ενώ μαζί της εμφανίζονται η ηθοποιός Βασιλική Δέλιου στον ρόλο της Δεσμοφύλακα και ο Γιώργος Αχλαδιώτης ως Κομπέρ.
Οι τρεις χαρακτήρες συγκροτούν ένα συμβολικό τρίγωνο, που αντιπροσωπεύει το Σώμα, την Ψυχή και τη Συνείδηση του ανθρώπου.

Η σκηνική συνύπαρξή τους απαιτεί διαφορετικές εκφραστικές δυνατότητες, καθώς η Βασιλική Δέλιου χρησιμοποιεί το σωματικό θέατρο, μεταφέροντας τη δράση μέσα από την κίνηση και τις εκφράσεις του προσώπου, ενώ ο Γιώργος Αχλαδιώτης, που υπογράφει και το κείμενο, αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της πρόζας.

“Συνθέτουμε ένα πολύ ιδιαίτερο τρίγωνο. Ένα ον με ψυχή και συνείδηση, που τελικά έρχεται να μας αποδείξει και να αφήσει πολλά ερωτηματικά για το θέμα της εκδίκησης”, εξήγησε η καλλιτέχνιδα.

Η ίδια παραδέχθηκε ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση αποτελεί μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία και για την ίδια, καθώς καλείται να συνδυάσει τη λυρική ερμηνεία με τη θεατρική κίνηση και την έντονη σωματική έκφραση.

Η ανάγκη να παραμείνει ζωντανή η μπαρόκ μουσική

Η “Vendetta” αποτελεί και μια νέα καλλιτεχνική πρόκληση για τη Μαρίτα Παπαρίζου, η οποία, παρά τη βαθιά σύνδεσή της με την όπερα, δηλώνει ότι αγαπούσε πάντα το θέατρο και επιδιώκει να αναζητά νέους τρόπους επικοινωνίας με το κοινό. Όπως ανέφερε, θεωρεί απαραίτητο ο καλλιτέχνης να μεταδίδει το συναίσθημα και μέσα από τη σκηνική του παρουσία, τις κινήσεις και τις εκφράσεις του προσώπου, ακόμη και όταν ο θεατής δεν κατανοεί τους στίχους ή τα λόγια.

Ιδιαίτερα για την μπαρόκ μουσική, υπογράμμισε την ανάγκη να ανανεώνεται και να εξελίσσεται, ώστε να παραμένει ζωντανή και επίκαιρη. “Πρέπει να της δώσουμε ένα μπουστάρισμα, να κρατηθεί ζωντανή και να εξελιχθεί, γιατί είναι ένα πολύ παλαιό είδος μουσικής. Κάτι πρέπει να κάνουμε για να την κάνουμε θελκτική και στη σημερινή εποχή”, σημείωσε.

“Στον Βόλο αισθάνομαι πιο απλή και πιο ήρεμη”

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η αναφορά της Μαρίτας Παπαρίζου στην επιστροφή της στη γενέτειρά της. Ερωτηθείσα αν, όταν επιστρέφει στον Βόλο, αισθάνεται περισσότερο ως η καλλιτέχνιδα με τη διεθνή διαδρομή ή ως το κορίτσι που ξεκίνησε κάποτε από την πόλη με τα όνειρά του, απάντησε ότι οι δύο αυτές ταυτότητες συνυπάρχουν.

“Νομίζω και τα δύο. Δεν μπορώ να απαρνηθώ τη μία ταυτότητα για την άλλη. Πάντα φέρεις αυτό που έχεις κάνει, δεν μπορείς να το ακυρώσεις. Αλλά αισθάνομαι πιο απλή όταν έρχομαι στον Βόλο. Πιο ήρεμη. Μου αρέσει πάρα πολύ”, ανέφερε.

Παράλληλα, εξέφρασε τη χαρά της για το γεγονός ότι η νέα αυτή δημιουργία θα παρουσιαστεί πρώτα στην πόλη της, τονίζοντας τη σημασία της στήριξης που έλαβε από τους ανθρώπους της πατρίδας της για ένα τόσο καινοτόμο εγχείρημα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, επίσης, στις δυνατότητες που προσφέρει το Δημοτικό Θέατρο Βόλου “Βαγγέλης Παπαθανασίου”, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη παραγωγή δεν θα μπορούσε να παρουσιαστεί με τον ίδιο τρόπο χωρίς τις σύγχρονες οπτικοακουστικές υποδομές, τους φωτισμούς και τον εξειδικευμένο εξοπλισμό του.

“Χαίρομαι πάρα πολύ που μας πίστεψαν στην πατρίδα μας. Όταν κάνεις κάτι καινοτόμο, δεν είναι πάντα εύκολο να πείσεις τον άλλον να το στηρίξει”, σημείωσε, ευχαριστώντας παράλληλα την ομάδα των συνεργατών που εργάζεται για την υλοποίηση της παράστασης.

Η “Vendetta” ξεκινά το ταξίδι της από τον Βόλο

Η παράσταση φιλοδοξεί να ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις, με την Αθήνα να βρίσκεται ήδη στον προγραμματισμό και τη Θεσσαλονίκη να αποτελεί έναν από τους επόμενους επιθυμητούς σταθμούς.

Η πρώτη παρουσίαση, ωστόσο, έχει ιδιαίτερη σημασία για τη δημιουργό της, καθώς πραγματοποιείται στην πόλη από την οποία ξεκίνησε η δική της διαδρομή.

Η “Vendetta”, μια μουσικοθεατρική συνθήκη που επιχειρεί να γεφυρώσει διαφορετικές μορφές τέχνης και να επαναπροσεγγίσει διαχρονικά ανθρώπινα πάθη, θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2026, στις 21:00, στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου “Βαγγέλης Παπαθανασίου”.

Στην παράσταση συμμετέχει 20μελής ορχήστρα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Αλέξανδρου Παπαρίζου.
Η προπώληση των εισιτηρίων πραγματοποιείται μέσω της πλατφόρμας ticketservices.gr

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Σκόπελος: Eνεργειακή αναβάθμιση του “σχολείου της γλώσσας” με μισό εκατ. ευρώ Σκόπελος: Eνεργειακή αναβάθμιση του “σχολείου της γλώσσας” με μισό εκατ. ευρώ
Επόμενο Αυτοψία ΠΑΣΟΚ στο Νότιο Πήλιο: Τρία χρόνια μετά τον Daniel, οι ίδιες πληγές παραμένουν ανοικτές (εικόνες) Αυτοψία ΠΑΣΟΚ στο Νότιο Πήλιο: Τρία χρόνια μετά τον Daniel, οι ίδιες πληγές παραμένουν ανοικτές (εικόνες)

Δημοφιλέστερα

Αυτοψία ΠΑΣΟΚ στο Νότιο Πήλιο: Τρία χρόνια μετά τον Daniel, οι ίδιες πληγές παραμένουν ανοικτές (εικόνες)
Αυτοψία ΠΑΣΟΚ στο Νότιο Πήλιο: Τρία χρόνια μετά τον Daniel, οι ίδιες πληγές παραμένουν ανοικτές (εικόνες)
04/11/2026
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

MYVOLOS.NET | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • IΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΗΣ 1, 38333, ΒΟΛΟΣ
  • ΑΦΜ: 997274138
  • ΔΟΥ: ΒΟΛΟΥ
  • ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945439629
  • email: info@myvolos.net
  • ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – NOMIMΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
  • ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334

  • Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση MYVOLOS.NET δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100

Δείτε ποιός γιορτάζει

 

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?