του Άγγελου Αγραφιώτη,
μέλους της Γραμματείας
του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ
Πραγματικά προκαλεί εντύπωση ο τρόπος που η σημερινή Κυβέρνηση ιεραρχεί τις προτεραιότητές της.
Τη στιγμή που η αξιολόγηση παραμένει κυριολεκτικά “στον αέρα”, που στιγμή που σημαντικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα τα εργασιακά, θα ανοίξουν το αμέσως επόμενο διάστημα και η ελληνική κοινωνία πραγματικά στενάζει πληρώνοντας το τίμημα των επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αποφάσισαν να προβούν στην αποποινικοποίηση της βλασφημίας!
Βέβαια, ουδείς αντιλέγει ότι το ποινικό μας σύστημα χρειάζεται μία βαθιά και τολμηρή αναμόρφωση. Αλλαγές που θα προασπίζουν πάνω απ’ όλα τις ανθρώπινες ελευθερίες και θα οριοθετούν το πλαίσια για μία πραγματικά ελεύθερη και ανεκτική συμβίωση απαντώντας στα σύγχρονα ζητούμενα και τις επιδιώξεις της κοινωνίας.
Και σε αυτή την κατεύθυνση παραμένουμε σταθερά προσανατολισμένοι στο ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο, σε συνθήκες εκτεταμένης κρίσης, τόσο οικονομικής όσο και –κυρίως- κοινωνικής, προκαλεί έντονα ερωτηματικά η ανάληψη πρωτοβουλιών από τους κυβερνώντες, οι οποίες όχι μόνο δεν απαντούν στα σύγχρονα προβλήματα που η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει, αλλά αντιθέτως προκαλούν βάναυσα το δημόσιο αίσθημα και επιτείνουν τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα πραγματικά φλέγοντα, ικανοποιώντας “ρουσφέτια” σε οικτρά μικρές μειοψηφίες, κωφεύοντας και απαξιώνοντας την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού.
Αλήθεια, είναι άραγε η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου πράττει κάτι τέτοιο;
Μήπως, τελικά, τέτοιες πρωτοβουλίες έρχονται να ενισχύσουν τις ακραίες “φωνές” που υποβόσκουν στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας και στο πολιτικό μας σύστημα, τη στιγμή που όλοι μας θα έπρεπε να είμαστε προσανατολισμένοι στην ανάσχεσή τους;
Είναι κοινά αποδεκτό ότι η όποια ανάπτυξη, η πολυπόθητη αλλαγή, θα πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιστροφή μας σε αρχές και αξίες παραδοσιακές για την κοινωνία, που θα ενισχύσουν την κατακερματισμένη κοινωνική συνοχή, που θα φέρουν στο προσκήνιο πανανθρώπινες αξίες όπως ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και η θρησκευτική πίστη.
Σεβασμός που θα κατοχυρώνεται και θα καλλιεργείται από το νομικό μας πλαίσιο, που οφείλει να εκσυγχρονιστεί κυρίως στο επίπεδο της φύσεως και της αποτελεσματικότητας των ποινών και όχι επιλέγοντας ως λύση την ατιμωρησία, την απόλυτη ασυδοσία.
Γιατί ουσιαστικά αυτό επιλέγει η σημερινή κυβέρνηση με την κατάργηση των εγκλημάτων της βλασφημίας ανοίγοντας την κερκόπορτα για τη συνολική έκπτωση στον τόσο ευαίσθητο τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς το απαραίτητο προστατευτικό πλαίσιο που ο νόμος οφείλει να ορίζει. Σε εποχές μάλιστα που φαινόμενα όπως ο θρησκευτικός φανατισμός και ο φονταμενταλισμός βρίσκονται σε έξαρση, ενώ οι κοινωνικές ανισότητες καθημερινά αυξάνουν.
Οι προεκτάσεις που μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να έχει πραγματικά προκαλούν προβληματισμό, αλλά κάτι τέτοιο φαίνεται ότι ουδόλως ενδιαφέρει την κυβέρνηση.
Μια κυβέρνηση που, αν λάβουμε υπόψη μας τις μέχρι τώρα επιλογές της, φαίνεται να έχει έμφυτη την τάση προς την πολιτική –τουλάχιστο- βλασφημία…