• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Nord Stream: Πρώην Ουκρανός στρατιωτικός δικάζεται στη Γερμανία για την δολιοφθορά στον αγωγό
Share

14/10/2026 13:58

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • el
    • el
    • en
    • de
    • it
    • es
    • fr
    • zh-CN
    • ar
    • sq
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΚΟΣΜΟΣ

Nord Stream: Πρώην Ουκρανός στρατιωτικός δικάζεται στη Γερμανία για την δολιοφθορά στον αγωγό

Last updated: 2026/10/14 at 11:56 ΠΜ
Newsroom Published 14/10/2026
Share
6 Min Read
Nord Stream: Πρώην Ουκρανός στρατιωτικός δικάζεται στη Γερμανία για την δολιοφθορά στον αγωγό
SHARE

Nord Stream: Πρώην Ουκρανός στρατιωτικός δικάζεται στη Γερμανία για την δολιοφθορά στον αγωγό

Contents
Οι εισαγγελείς υποψιάζονται την εμπλοκή ουκρανικών κρατικών δομώνΗ ουκρανική κυβέρνηση αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή σε δολιοφθοράΠώς φέρεται να οργανώθηκε η δολιοφθορά στον Nord StreamΗ δίκη θα μπορούσε να έχει πολιτικές συνέπειες στη Γερμανία Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Ένας πρώην Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματικός δικάζεται στη Γερμανία την Τετάρτη (14/10) με την κατηγορία της οργάνωσης της μυστικής επιχείρησης που προκάλεσε τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream τον Σεπτέμβριο του 2022 και απέκοψε μία από τις κύριες πηγές ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Δυτική Ευρώπη, αναφέρει το Reuters.

Η δίκη θα μπορούσε να αποκαλύψει νέες πληροφορίες σχετικά με μία από τις σημαντικότερες πράξεις δολιοφθοράς σε ευρωπαϊκές υποδομές.

Ο ύποπτος, που σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων αναφέρεται μόνο ως Serhii K., κατηγορείται ότι ηγήθηκε μιας ομάδας Ουκρανών πρακτόρων, συμπεριλαμβανομένων δυτών και ενός ειδικού σε εκρηκτικά, σε μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις δολιοφθοράς σε υποδομές στη σύγχρονη εποχή.

Οι εισαγγελείς υποψιάζονται την εμπλοκή ουκρανικών κρατικών δομών

Η δίκη είναι η πρώτη φορά που τα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια μιας πολυετούς έρευνας θα αναλυθούν σε δημόσια ακρόαση.

Η υπόθεση είναι διπλωματικά και πολιτικά ευαίσθητη για τη Γερμανία, η οποία συνεχίζει να υποστηρίζει την Ουκρανία, αν και η έρευνα έχει εντοπίσει δεσμούς μεταξύ της επιχείρησης και του Κιέβου.

Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Serhii K., ο οποίος συνελήφθη στην Ιταλία πέρυσι με διεθνές ένταλμα, συνεργάστηκε με άλλους στρατιωτικούς για να σχεδιάσει την επιχείρηση για λογαριασμό άγνωστων ουκρανικών κρατικών οντοτήτων.

Ο άνδρας αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στις εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές στους αγωγούς μήκους περίπου 1.200 χιλιομέτρων κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Η ουκρανική κυβέρνηση αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή σε δολιοφθορά

Η Μόσχα δήλωσε τη Δευτέρα ότι περίμενε μια «δίκαιη ετυμηγορία» που θα αποκάλυπτε τόσο τις ταυτότητες των δραστών όσο και όσων διέταξαν την επιχείρηση.

Οι κατηγορίες θα μπορούσαν να συνιστούν εγκλήματα πολέμου

Οι Γερμανοί εισαγγελείς πιστεύουν ότι οι πράξεις που αποδίδονται στον Serhii K., δηλαδή η επίθεση σε πολιτικούς στόχους και η πρόκληση εκρήξεων που κατέστρεψαν υποδομές και διέκοψαν τις δημόσιες υπηρεσίες, θα μπορούσαν να συνιστούν έγκλημα πολέμου.
Ο φερόμενος στόχος της επιχείρησης ήταν η διακοπή μιας σημαντικής πηγής ξένων εσόδων για τη Ρωσία, μετά την μεγάλης κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο Serhii K. είναι το μόνο άτομο που δικάζεται στην υπόθεση, αλλά οι κροατικές αρχές έχουν συλλάβει έναν άλλο άνδρα, τον Vladimir Z., ο οποίος οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι ήταν μέλος της ομάδας καταδύσεων.

Πώς φέρεται να οργανώθηκε η δολιοφθορά στον Nord Stream

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Serhii K. ταξίδεψε από την Πολωνία στη Γερμανία περίπου τρεις εβδομάδες πριν από την επίθεση, χρησιμοποιώντας πλαστό ουκρανικό διαβατήριο.
Αυτός και τα άλλα μέλη της ομάδας φέρονται να χρησιμοποίησαν ένα ιστιοφόρο που είχε νοικιάσει από τη γερμανική πόλη Ρόστοκ για να φτάσουν σε μια περιοχή κοντά στο δανέζικο νησί Μπόρνχολμ.
Εκεί, φέρονται να τοποθέτησαν στον βυθό εξειδικευμένα εκρηκτικά στρατιωτικής ποιότητας, εξοπλισμένα με συσκευές χρονισμού.
Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας ZDF ανέφεραν προηγουμένως ότι πέντε άνδρες και μία γυναίκα επέβαιναν στο ναυλωμένο γιοτ Andromeda, το οποίο αναχώρησε από το Ρόστοκ στις 6 Σεπτεμβρίου και επέστρεψε στις 23 Σεπτεμβρίου 2022.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, Σουηδοί σεισμολόγοι εντόπισαν αρκετές εκρήξεις, που σημειώθηκαν με διαφορά περίπου 17 ωρών.

Οι εκρήξεις προκάλεσαν ρήξη σε τρεις από τους τέσσερις χαλύβδινους σωλήνες που ήταν καλυμμένοι με σκυρόδεμα και απελευθέρωσαν τεράστιες ποσότητες μεθανίου στην ατμόσφαιρα.
Εκρήξεις τερματίζουν την εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο
Το σύστημα Nord Stream, που κατασκευάστηκε από τη ρωσική εταιρεία Gazprom σε βάθη μεταξύ 80 και 110 μέτρων στη Βαλτική Θάλασσα, είχε την ικανότητα να μεταφέρει έως και 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Γερμανία.
Η Γερμανία λάμβανε προηγουμένως περίπου το ήμισυ των εισαγωγών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1.

Η δυναμικότητα εφοδιασμού επρόκειτο να διπλασιαστεί με το άνοιγμα του Nord Stream 2, αλλά το Βερολίνο ακύρωσε την άδειά του λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι εκρήξεις του Σεπτεμβρίου σηματοδότησαν το τέλος της μακράς εξάρτησης της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, αν και η Μόσχα είχε ήδη μειώσει τις προμήθειες σε απάντηση στην υποστήριξη του Βερολίνου για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Η δίκη θα μπορούσε να έχει πολιτικές συνέπειες στη Γερμανία

Η δίκη, η οποία πρόκειται να συνεχιστεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2027, θα μπορούσε επίσης να έχει εσωτερικές πολιτικές επιπτώσεις.
Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις για περισσότερο από ένα χρόνο, ζήτησε τη διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και την αποκατάσταση των ενεργειακών σχέσεων με τη Μόσχα.
Τους μήνες που ακολούθησαν τις εκρήξεις, οι Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν σε μεγάλο βαθμό υποδείξει τη Ρωσία ως τον πιθανό ένοχο.

Η Μόσχα έχει αρνηθεί επανειλημμένα τους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντας παράλογη την ιδέα ότι κατέστρεψε τους δικούς της αγωγούς. Η Ρωσία έχει επίσης απορρίψει πιο πρόσφατους ισχυρισμούς για φερόμενη υβριδική δολιοφθορά και επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε δυτικές υποδομές.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Μετάφραση: mediafax.ro,Reuters

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Πετρέλαιο θέρμανσης, κίνησης και βενζίνη: Οι εκπτώσεις που ανακοίνωσαν τα διυλιστήρια Πετρέλαιο θέρμανσης, κίνησης και βενζίνη: Οι εκπτώσεις που ανακοίνωσαν τα διυλιστήρια
Επόμενο Σκόπελος και Αλόννησος: Πλημμυρισμένοι δρόμοι, εκτεταμένες ζημιές, διακοπές ρεύματος – Ιστιοφόρο έπεσε στα βράχια, διασώθηκαν δύο Σκόπελος και Αλόννησος: Πλημμυρισμένοι δρόμοι, εκτεταμένες ζημιές, διακοπές ρεύματος – Ιστιοφόρο έπεσε στα βράχια, διασώθηκαν δύο

Δημοφιλέστερα

Τουρκία: Εντοπίστηκε το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο – Ευρήματα 4.700 ετών με πιθανό προορισμό την Κρήτη
Τουρκία: Εντοπίστηκε το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο – Ευρήματα 4.700 ετών με πιθανό προορισμό την Κρήτη
14/10/2026
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

MYVOLOS.NET | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • IΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΗΣ 1, 38333, ΒΟΛΟΣ
  • ΑΦΜ: 997274138
  • ΔΟΥ: ΒΟΛΟΥ
  • ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945439629
  • email: info@myvolos.net
  • ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – NOMIMΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
  • ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334

  • Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση MYVOLOS.NET δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100

Δείτε ποιός γιορτάζει

 

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?