• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Ένας αιώνας Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας – Η ιστορία των προσφύγων μέσα από μια μεγάλη έκθεση
Share

29/09/2026 20:21

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • el
    • el
    • en
    • de
    • it
    • es
    • fr
    • zh-CN
    • ar
    • sq
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ένας αιώνας Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας – Η ιστορία των προσφύγων μέσα από μια μεγάλη έκθεση

Last updated: 2026/09/28 at 3:56 ΜΜ
Newsroom Published 28/09/2026
Share
4 Min Read
Ένας αιώνας Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας – Η ιστορία των προσφύγων μέσα από μια μεγάλη έκθεση
SHARE

Έναν αιώνα ζωής, άρρηκτα συνδεδεμένο με την εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων και τη διαμόρφωση της Νέας Ιωνίας, ξεδιπλώνει η έκθεση “Ευαγγελίστρια Νέας Ιωνίας Βόλου: Ένας αιώνας ιστορίας, πίστης και προσφοράς”, που εγκαινιάστηκε στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο.

Contents
“Ευαγγελίστρια ίσον Νέα Ιωνία”Ιγνάτιος: “Δεν προδίδουμε το παρελθόν – Χτίζουμε το μέλλον” Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Η έκθεση εντάσσεται στις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση και την ιστορική πορεία του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας (1926-2026) και θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 6 Δεκεμβρίου.

Μέσα από φωτογραφικό και αρχειακό υλικό παρουσιάζεται όχι μόνο η ιστορία ενός ναού, αλλά και η διαδρομή μιας ολόκληρης κοινότητας, που δημιουργήθηκε από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και εξελίχθηκε μαζί με τη Νέα Ιωνία.

“Ευαγγελίστρια ίσον Νέα Ιωνία”

Το σκεπτικό της έκθεσης παρουσίασε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού, Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Μήλτος, ο οποίος στάθηκε στους τρεις άξονες γύρω από τους οποίους αναπτύσσεται: ιστορία, πίστη και προσφορά.

“Η Ευαγγελίστρια είναι κάτι παραπάνω από μία εκκλησία του Βόλου”, τόνισε, χαρακτηρίζοντάς την τοπόσημο και σημείο αναφοράς για τη Νέα Ιωνία και τους ανθρώπους της.

Η ιστορία της Ενορίας, όπως επισήμανε, ξεκίνησε μαζί με εκείνη της προσφυγικής κοινότητας, διατηρώντας μνήμες και στοιχεία του μικρασιατικού πολιτισμού. “Ευαγγελίστρια ίσον Νέα Ιωνία”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο ρόλος μιας ενορίας δεν εξαντλείται στην κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών, αλλά επεκτείνεται στην κοινωνική ζωή, στην εκπαίδευση και στην αλληλεγγύη. Στην έκθεση παρουσιάζονται πλευρές αυτής της δράσης, από τη μέριμνα για τους νέους έως την “Πράσινη Ενορία” και το “Σπίτι Γαλήνης Χριστού”.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει προετοιμαστεί για τις επισκέψεις σχολείων. Όπως σημείωσε ο π. Αμφιλόχιος, στόχος δεν είναι μόνο “να διασώσει τη γνώση και τη μνήμη του παρελθόντος αλλά και να εμπνεύσει στάσεις ζωής για το μέλλον”.

Ιγνάτιος: “Δεν προδίδουμε το παρελθόν – Χτίζουμε το μέλλον”

Στη σχέση της Ευαγγελίστριας με την ιστορία των προσφύγων και τη σύγχρονη φυσιογνωμία του Βόλου επικεντρώθηκε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Αναφέρθηκε στην ιστορική συνάντηση των Μικρασιατών προσφύγων με την τοπική κοινωνία και στη συμβολή τους στη διαμόρφωση της πόλης, επισημαίνοντας ότι η εκατοντάχρονη πορεία της Ευαγγελίστριας αποτυπώνει παράλληλα την έννοια της Ενορίας ως “κοινωνία ανθρώπων, κοινωνία αγάπης, κοινωνία ενότητας”.

Ο Μητροπολίτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ευθύνη της σημερινής γενιάς απέναντι στις επόμενες, σε μια περίοδο μεγάλων κοινωνικών και τεχνολογικών αλλαγών. “Πρέπει να αφήσουμε παρακαταθήκη. Πρέπει να αφήσουμε σημάδια”, τόνισε.

Συνοψίζοντας το μήνυμα της επετείου ανέφερε: “Δεν προδίδουμε το παρελθόν. Χτίζουμε το μέλλον μέσα σε μια σύγχρονη εποχή, αλλά με ελπίδα”, ενώ πρόσθεσε: “Πιστεύω στον διάλογο. Πιστεύω στην ενότητα”.

Στα εγκαίνια παρέστησαν οι Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και Περιστερίου κ. Γρηγόριος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Συνοδινός, προϊστάμενος του Καθεδρικού Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών, κληρικοί, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και πολίτες.

Η έκθεση φιλοξενείται στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, στην οδό Φερών 17, στα Παλαιά, και θα είναι επισκέψιμη έως τις 6 Δεκεμβρίου.

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Ναυαγοσώστες στη Θεσσαλία: Δεκάδες παρεμβάσεις και κρίσιμες διασώσεις μέσα στο καλοκαίρι Ναυαγοσώστες στη Θεσσαλία: Δεκάδες παρεμβάσεις και κρίσιμες διασώσεις μέσα στο καλοκαίρι
Επόμενο Πράκτορες της OpenAI δημοσίευσαν στο διαδίκτυο 53 εικόνες χρηστών του ChatGPT Πράκτορες της OpenAI δημοσίευσαν στο διαδίκτυο 53 εικόνες χρηστών του ChatGPT

Δημοφιλέστερα

Κ. Αγοραστός για την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο: «Η δίκη είναι πολιτική. Έχω εμπιστοσύνη στην τίμια δικαιοσύνη»
Κ. Αγοραστός για την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο: «Η δίκη είναι πολιτική. Έχω εμπιστοσύνη στην τίμια δικαιοσύνη»
29/09/2026
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

MYVOLOS.NET | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • IΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΗΣ 1, 38333, ΒΟΛΟΣ
  • ΑΦΜ: 997274138
  • ΔΟΥ: ΒΟΛΟΥ
  • ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945439629
  • email: info@myvolos.net
  • ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – NOMIMΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
  • ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334

  • Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση MYVOLOS.NET δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100

Δείτε ποιός γιορτάζει

 

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?