• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων: Ποιοι μπορούν να επιβιώσουν περισσότερο μετά από μια παγκόσμια καταστροφή
Share

15/09/2026 18:08

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • el
    • el
    • en
    • de
    • it
    • es
    • fr
    • zh-CN
    • ar
    • sq
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων: Ποιοι μπορούν να επιβιώσουν περισσότερο μετά από μια παγκόσμια καταστροφή

Last updated: 2026/09/15 at 4:56 ΜΜ
Newsroom Published 15/09/2026
Share
6 Min Read
Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων: Ποιοι μπορούν να επιβιώσουν περισσότερο μετά από μια παγκόσμια καταστροφή
SHARE

Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων: Ποιοι μπορούν να επιβιώσουν περισσότερο μετά από μια παγκόσμια καταστροφή

Contents
Μια «κιβωτός» σπόρων στην ΑυστραλίαΤι έδειξαν οι δοκιμέςΠολύ μικρότερη διάρκεια ζωής από τις αρχικές εκτιμήσειςΗ σημασία των τακτικών ελέγχων Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Οι τράπεζες σπόρων ανά τον κόσμο λειτουργούν ως μια παγκόσμια «ασφάλεια» για το μέλλον της γεωργίας, διατηρώντας πολύτιμο γενετικό υλικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση των καλλιεργειών μετά από μια μεγάλη καταστροφή. Όμως, νέα ευρήματα δείχνουν ότι οι σπόροι μπορεί να μην παραμένουν βιώσιμοι για όσο διάστημα θεωρούσαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.

Σε πρόσφατες δοκιμές βλάστησης, οι κατεψυγμένοι σπόροι της ροβίτσας (αγγλ. mung bean) και των κοινών φασολιών (Phaseolusvulgaris) παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό βιώσιμοι ακόμη και έπειτα από δεκαετίες αποθήκευσης. Συγκεκριμένα, ακόμη και μετά από 45 χρόνια αποθήκευσης, τουλάχιστον το 90% των σπόρων της ροβίτσας από μία παρτίδα μπορούσε να βλαστήσει και να έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε φυτό.

Μια «κιβωτός» σπόρων στην Αυστραλία

Η Australian Grains Genebank (AGG) μπορεί να μην είναι τόσο γνωστή όσο το περίφημο «Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων» στο Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας, όμως διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες και πιο ποικιλόμορφες τράπεζες γενετικού υλικού καλλιεργούμενων φυτών στον κόσμο. Εκεί, οι επιστήμονες έχουν αποθηκεύσει εκατοντάδες χιλιάδες τύπους σπόρων από δημητριακά, όσπρια και ελαιούχες καλλιέργειες.

Κάθε δείγμα σφραγίζεται σε ειδική συσκευασία και αποθηκεύεται σε συνθήκες 15% σχετικής υγρασίας και θερμοκρασίας -20 βαθμών Κελσίου, ώστε να παρατείνεται όσο το δυνατόν περισσότερο η διάρκεια ζωής των σπόρων. Όμως, πόσο καιρό μπορούν πραγματικά να διατηρηθούν αυτά τα μικρά «δοχεία ζωής»; Η αλήθεια είναι ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη με βεβαιότητα. Μέχρι σήμερα, οι ειδικοί έχουν προβλέψει τη διάρκεια ζωής για περίπου 70 είδη φυτών, αλλά ορισμένες από αυτές τις εκτιμήσεις ενδέχεται να απέχουν από την πραγματικότητα.

Εγκατάσταση φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Αυστραλιανής Τράπεζας Γονιδίων Σιτηρών (Πηγή: Australian Grains Genebank)

Τι έδειξαν οι δοκιμές

Για να διαπιστώσουν πώς ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι σπόροι που φυλάσσονται στην AGG, ερευνητές στην Αυστραλία πραγματοποίησαν δοκιμές βλάστησης σε 3.861 αποθηκευμένες παρτίδες, οι οποίες αντιστοιχούσαν συνολικά σε έξι τροπικές καλλιέργειες. Μεταξύ αυτών ήταν το σόργο (Sorghumbicolor), το κοινό φασόλι, το φασόλι mung, η σόγια (Glycinemax), το pigeon pea (Cajanuscajan) και το φασόλι adzuki (Vignaangularis). Ορισμένοι από τους σπόρους χρονολογούνταν ακόμη και από τη δεκαετία του 1960.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σπόροι του pigeon pea παρουσίασαν τα χαμηλότερα ποσοστά βλάστησης. Μετά από κατά μέσο όρο 36 χρόνια αποθήκευσης, μόλις τέσσερις παρτίδες διατηρούσαν βλαστικότητα άνω του 85%, δηλαδή την ικανότητα των σπόρων να βλαστάνουν και να αναπτύσσονται σε νέα φυτά υπό κατάλληλες συνθήκες. Το εύρημα αυτό δείχνει στους επιστήμονες ότι πολλοί από τους σπόρους χρειάζονται ανανέωση.

Αντίθετα, οι σπόροι του φασολιού mung αποδείχθηκαν οι πιο ανθεκτικοί στον χρόνο, ακολουθούμενοι από το σόργο. Μάλιστα, ορισμένες παρτίδες σπόρων mung, κοινών φασολιών και σόγιας διατήρησαν υψηλή βιωσιμότητα για δεκαετίες.

Πολύ μικρότερη διάρκεια ζωής από τις αρχικές εκτιμήσεις

Παρότι τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, ένα στοιχείο προκαλεί ανησυχία: οι εκτιμήσεις για τη διάρκεια ζωής των σπόρων είναι πολύ μικρότερες από ό,τι θεωρούνταν μέχρι σήμερα. Τα φασόλια adzuki είχαν τη μικρότερη εκτιμώμενη μέση διάρκεια ζωής, μόλις 17,4 χρόνια.

Παλαιότερα θεωρητικά μοντέλα εκτιμούσαν ότι οι κατεψυγμένοι σπόροι αυτών των ειδών δεν χρειαζόταν να ελέγχονται για εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες χρόνια. Με βάση τις προηγούμενες εκτιμήσεις για τη διάρκεια ζωής του σόργου, για παράδειγμα, οι έλεγχοι βλάστησης θα πραγματοποιούνταν μόλις κάθε 2.901 χρόνια. Για τα φασόλια mung, το αντίστοιχο διάστημα θα ήταν 2.075 χρόνια.

«Τα πραγματικά δεδομένα δείχνουν πλέον ότι, ακόμη και υπό βέλτιστες συνθήκες μακροχρόνιας αποθήκευσης, οι σπόροι όλων των ειδών μπορεί να παρουσιάσουν βλαστικότητα κάτω από 85% ήδη μέσα σε 20 έως 40 χρόνια. Επομένως, ένας τόσο αραιός έλεγχος των αποθεμάτων ενέχει κινδύνους», επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης, με επικεφαλής τη φυσιολόγο σπόρων Κάθριν Μπάουμ της AGG.

Η σημασία των τακτικών ελέγχων

Υπάρχει, ωστόσο, και μια ακόμη σημαντική παράμετρος: το γεγονός ότι ένας σπόρος βλαστάνει σε ένα πείραμα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εξελιχθεί τελικά σε ένα βιώσιμο φυτό. Η βλαστικότητα χρησιμοποιείται ως δείκτης βιωσιμότητας, ωστόσο μέχρι την ανάπτυξη ενός πλήρους φυτού μεσολαβούν πολλά ακόμη στάδια.

«Όσο οι τράπεζες γενετικού υλικού συνεχίζουν να συλλέγουν δεδομένα για τη βιωσιμότητα των σπόρων και να συνεργάζονται για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη διάρκεια ζωής τους, τόσο θα διευρύνεται η κατανόησή μας για την πραγματική αντοχή των διαφόρων ειδών», καταλήγουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Με τη νέα αυτή βάση δεδομένων, οι επιστήμονες μπορούν να βελτιώσουν τα μοντέλα που προβλέπουν για πόσο χρονικό διάστημα μπορούν να διατηρηθούν οι σπόροι — κάτι που, όπως επισημαίνουν, είναι «απαραίτητο για την παγκόσμια διατήρηση των φυτικών γενετικών πόρων. Η διατήρηση αυτών των σπόρων, όμως, είναι μόνο η αρχή. Το επόμενο στοίχημα είναι να διασφαλιστεί ότι οι αποθηκευμένες παρτίδες θα παραμείνουν βιώσιμες για δεκαετίες.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Plant Genetic Resources».

Πηγή: Science Alert

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Έμπολα: Επιβραδύνεται ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό Έμπολα: Επιβραδύνεται ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
Επόμενο ΠΑΣΟΚ κατά Μαρινάκη: «Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται» ΠΑΣΟΚ κατά Μαρινάκη: «Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται»

Δημοφιλέστερα

Βουλή: Με ευρεία συναίνεση εγκρίθηκε η Έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος
Βουλή: Με ευρεία συναίνεση εγκρίθηκε η Έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος
15/09/2026
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

MYVOLOS.NET | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • IΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΗΣ 1, 38333, ΒΟΛΟΣ
  • ΑΦΜ: 997274138
  • ΔΟΥ: ΒΟΛΟΥ
  • ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945439629
  • email: info@myvolos.net
  • ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – NOMIMΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
  • ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334

  • Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση MYVOLOS.NET δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100

Δείτε ποιός γιορτάζει

 

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?