• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Πρεμιέρα για το Διεθνές Απολυτήριο στο Μουσικό Σχολείο Βόλου
Share

14/09/2026 21:00

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • el
    • el
    • en
    • de
    • it
    • es
    • fr
    • zh-CN
    • ar
    • sq
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Πρεμιέρα για το Διεθνές Απολυτήριο στο Μουσικό Σχολείο Βόλου

Last updated: 2026/09/14 at 7:56 ΜΜ
Newsroom Published 14/09/2026
Share
7 Min Read
Πρεμιέρα για το Διεθνές Απολυτήριο στο Μουσικό Σχολείο Βόλου
SHARE

Στην πρώτη γραμμή εφαρμογής του Διεθνούς Απολυτηρίου (International Baccalaureate – IB) στη δημόσια εκπαίδευση βρίσκεται από τη φετινή σχολική χρονιά το Μουσικό Σχολείο Βόλου, ένα από τα μόλις οκτώ δημόσια σχολεία της χώρας που πιστοποιήθηκαν για να υλοποιήσουν το πρόγραμμα.

Contents
“Ανοίγουμε ένα παράθυρο στον κόσμο”Εκκρεμούν δύο ειδικότητες11 μαθητές σε ξεχωριστό τμήμα – Στα αγγλικά κυρίως τα μαθήματα Διεθνείς εξετάσεις με κοινά θέματαΗ μουσική εκπαίδευση παραμένει στο πρόγραμμα“Τα σχολεία πρέπει να είναι πολλών ταχυτήτων” Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Συνολικά 11 μαθητές της Β’ Λυκείου θα φοιτήσουν στο νέο τμήμα, εκ των οποίων εννέα προέρχονται από το ίδιο το σχολείο και δύο από άλλα σχολεία, με έναν μάλιστα μαθητή να έχει μετακινηθεί από τη Ρόδο.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε ήδη να λειτουργεί, με το Μουσικό Σχολείο Βόλου να έχει προετοιμάσει τις απαραίτητες υποδομές και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Όπως ανέφεραν σε συνέντευξή τους στην ΕΡΤ Βόλου ο διευθυντής του σχολείου Παναγιώτης Μανδράκης και ο υποδιευθυντής και συντονιστής του προγράμματος Ευάγγελος Παυλίδης, στόχος είναι να δοθεί στους μαθητές μια διαφορετική εκπαιδευτική διαδρομή, με διεθνή προσανατολισμό και δυνατότητα διεκδίκησης θέσης σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Η επιλογή του Μουσικού Σχολείου Βόλου αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς από τα 15 σχολεία που αρχικά προβλεπόταν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, τελικά πιστοποιήθηκαν οκτώ. Από τα τέσσερα δε, μουσικά σχολεία που είχαν αρχικά επιλεγεί, πιστοποιήθηκαν τελικά δύο, μεταξύ των οποίων και το Μουσικό Σχολείο Βόλου.

“Ανοίγουμε ένα παράθυρο στον κόσμο”

Ο διευθυντής του σχολείου Παναγιώτης Μανδράκης χαρακτήρισε την ένταξη του Διεθνούς Απολυτηρίου στη δημόσια εκπαίδευση “τομή”, υπογραμμίζοντας ότι μέσα από το πρόγραμμα “ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο” για τους μαθητές.
Όπως εξήγησε, το IB συνδυάζει τη δημόσια παιδεία με σύγχρονα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα και αποτελεί ένα ολιστικό πρόγραμμα σπουδών, που δεν στοχεύει μόνο στην πρόσβαση σε πανεπιστήμια υψηλού κύρους, αλλά και στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων και σκεπτόμενων πολιτών. Για το Μουσικό Σχολείο, η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς πρόκειται για ένα σχολείο με αυξημένες εκπαιδευτικές απαιτήσεις, λόγω και της παράλληλης μουσικής εκπαίδευσης των μαθητών.

Σε επίπεδο υποδομών, το σχολείο δηλώνει έτοιμο να υποδεχθεί το πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον κ. Μανδράκη, κατά τη φετινή χρονιά προστέθηκαν νέες αίθουσες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που προκύπτουν, ενώ αναμένεται ότι τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των μαθητών που θα συμμετέχουν στο IB θα αυξηθεί.

Εκκρεμούν δύο ειδικότητες

Σε ό,τι αφορά το εκπαιδευτικό προσωπικό, οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στο IB πρέπει να έχουν προηγουμένως επιμορφωθεί και πιστοποιηθεί για το πρόγραμμα.
Το Μουσικό Σχολείο Βόλου έχει ήδη προετοιμάσει τον βασικό κορμό του εκπαιδευτικού προσωπικού, ωστόσο, όπως ανέφερε ο διευθυντής, εξακολουθούν να αναζητούνται ένας χημικός και ένας οικονομολόγος. Η διαδικασία επιλογής των δύο εκπαιδευτικών βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω του Υπουργείου Παιδείας.

11 μαθητές σε ξεχωριστό τμήμα – Στα αγγλικά κυρίως τα μαθήματα

Οι 11 μαθητές της Β’ Λυκείου έχουν σχηματίσει δικό τους τμήμα και ακολουθούν διαφοροποιημένο πρόγραμμα σπουδών σε σχέση με τους υπόλοιπους μαθητές της ίδιας τάξης.
Η φοίτηση στο IB διαρκεί δύο χρόνια, δηλαδή τη Β’ και τη Γ’ Λυκείου, με τις καθοριστικές διεθνείς εξετάσεις να πραγματοποιούνται στο τέλος της διετίας.

Οι μαθητές δεν υποβάλλονται σε εξετάσεις για να επιλεγούν στο πρόγραμμα, καθώς η ένταξή τους γίνεται με δήλωσή τους, όπως συμβαίνει και με την επιλογή κατεύθυνσης στο Εθνικό Απολυτήριο.

Ο υποδιευθυντής του Μουσικού Σχολείου Βόλου και συντονιστής του IB Ευάγγελος Παυλίδης εξήγησε ότι οι μαθητές παρακολουθούν σε μεγάλο ποσοστό διαφορετικά μαθήματα από τους υπόλοιπους μαθητές της Β’ Λυκείου.

Ο βασικός κορμός περιλαμβάνει την ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, τα αγγλικά και τα μαθηματικά. Παράλληλα, οι μαθητές επιλέγουν μαθήματα από διαφορετικές ομάδες γνωστικών αντικειμένων.
Στο πρόγραμμα του Μουσικού Σχολείου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η φυσική, η βιολογία, η πληροφορική, η μουσική και οι εικαστικές τέχνες, ενώ υποχρεωτικό για τους μαθητές είναι και το μάθημα “Περιβαλλοντικά Συστήματα και Κοινωνίες”. Η ιστορία και η νέα ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία διδάσκονται στα ελληνικά, ενώ τα υπόλοιπα μαθήματα του IB διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα.

Οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα σε δύο επίπεδα, Standard Level και Higher Level, με διαφορετικό αριθμό προβλεπόμενων διδακτικών ωρών στη διετία.

Διεθνείς εξετάσεις με κοινά θέματα

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι ο διεθνής χαρακτήρας των τελικών εξετάσεων. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται με κοινό πλαίσιο και κοινές ημερομηνίες διεθνώς, ενώ η αξιολόγηση περιλαμβάνει τόσο εσωτερική όσο και εξωτερική βαθμολόγηση.

Οι τελικές εξετάσεις των μαθητών θα πραγματοποιηθούν κατά το δεύτερο έτος του προγράμματος, όταν θα φοιτούν στη Γ’ Λυκείου. Προηγούνται δοκιμασίες κατά τη διάρκεια της πρώτης χρονιάς, περίπου τον Ιανουάριο και τον Μάιο, οι οποίες έχουν περισσότερο χαρακτήρα προετοιμασίας και ελέγχου της προόδου των μαθητών.

Η μουσική εκπαίδευση παραμένει στο πρόγραμμα

Η συμμετοχή στο IB δεν σημαίνει ότι οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου εγκαταλείπουν τη μουσική τους εκπαίδευση. Όπως εξήγησε ο κ. Παυλίδης, έχει διαμορφωθεί πρόγραμμα ώστε οι μαθητές να συνεχίζουν κανονικά τη συμμετοχή τους στα μουσικά σύνολα, τα οποία αποτελούν σημαντικό κομμάτι της εκπαιδευτικής φυσιογνωμίας του σχολείου.

Μάλιστα, η συμμετοχή στα μουσικά σύνολα συνδέεται και με το ειδικό σκέλος του IB που αφορά τη δημιουργικότητα, τη δράση και την κοινωνική προσφορά (Creativity, Activity, Service – CAS). Μέσα από τη συμμετοχή τους στα μουσικά σύνολα, οι μαθητές μπορούν να καλύπτουν μέρος αυτών των απαιτήσεων του προγράμματος.

“Τα σχολεία πρέπει να είναι πολλών ταχυτήτων”

Σχολιάζοντας την κριτική ότι η εισαγωγή του IB ενδέχεται να δημιουργήσει σχολεία “δύο ταχυτήτων”, καθώς μπορεί να προσελκύσει μαθητές με υψηλές επιδόσεις και πολύ καλή γνώση αγγλικών, ο κ. Μανδράκης έδωσε μια διαφορετική οπτική.
“Νομίζω ότι το σχολείο πρέπει να είναι όχι δύο αλλά πολλών ταχυτήτων”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, το εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να προσαρμόζεται στον τρόπο με τον οποίο μαθαίνει κάθε μαθητής, καθώς “δεν μαθαίνουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο”. Υποστήριξε ότι η εκπαίδευση δεν θα πρέπει να επιχειρεί να εντάξει όλους τους μαθητές “σε ένα καλούπι”, αλλά να προσφέρει διαφορετικές διαδρομές και προσεγγίσεις στη γνώση.

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε το IB μια διαφορετική εκπαιδευτική προσέγγιση, που μπορεί να καλύψει ανάγκες μαθητών οι οποίοι ενδεχομένως δεν αποδίδουν στο μοντέλο της απομνημόνευσης και των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά μπορούν να ανταποκριθούν σε ένα διαφορετικό τρόπο μάθησης.

Για τον διευθυντή του Μουσικού Σχολείου, επομένως, το ζητούμενο δεν είναι η δημιουργία ενός σχολείου “δύο ταχυτήτων”, αλλά η εξατομίκευση της γνώσης και η δυνατότητα κάθε μαθητή να βρει τον τρόπο μάθησης που του ταιριάζει.

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Βόλος: Ελεύθερος με περιοριστικό όρο 41χρονος που κατηγορείται για βιασμό 9χρονης Βόλος: Ελεύθερος με περιοριστικό όρο 41χρονος που κατηγορείται για βιασμό 9χρονης
Επόμενο Η Βουλή τίμησε την επέτειο των 104 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης Η Βουλή τίμησε την επέτειο των 104 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης

Δημοφιλέστερα

Γιώργος Μαζωνάκης: Πλήθος κόσμου τον συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία στο Γ’ Νεκροταφείο (LIVE)
Γιώργος Μαζωνάκης: Πλήθος κόσμου τον συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία στο Γ’ Νεκροταφείο (LIVE)
14/09/2026
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

MYVOLOS.NET | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • IΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΗΣ 1, 38333, ΒΟΛΟΣ
  • ΑΦΜ: 997274138
  • ΔΟΥ: ΒΟΛΟΥ
  • ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945439629
  • email: info@myvolos.net
  • ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – NOMIMΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
  • ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334

  • Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση MYVOLOS.NET δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100

Δείτε ποιός γιορτάζει

 

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?