Κανένα νέο για τις πανελλήνιες εξετάσεις δεν προέκυψε από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται για υπενθύμιση αλλαγών που έγιναν στα τέλη Αυγούστου, αμέσως μετά την ανακοίνωση των βάσεων, που σκοπό είχαν να εξομαλύνουν τις δυσλειτουργίες που εμφανίστηκαν στην πρώτη εφαρμογή του εξεταστικού συστήματος για την εισαγωγή στις Ανώτατες Σχολές. Η Υπουργική απόφαση που περιλαμβάνει την ανακατανομή σχολών σε επιστημονικά πεδία υπογράφεται από τον πρώην Υπουργό Παιδείας κ. Φίλη και φέρει ημερομηνία 31-8-2016.
Του Στράτου Στρατηγάκη, Mαθηματικού – ερευνητή
Η σημαντικότερη αλλαγή που έγινε τότε, και υπενθυμίζεται τώρα, είναι η προσθήκη πολλών τμημάτων και στις σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, όπου παρουσιάστηκε υπερσυσσώρευση υποψηφίων, σε αντίθεση με το 2ο πεδίο όπου εμφανίστηκε έλλειμμα υποψηφίων, με αποτέλεσμα να εισαχθούν όλοι οι υποψήφιοι. Τις αλλαγές που έγιναν τις είχαμε αναλύσει τότε και μπορείτε να τις βρείτε εδώ. Στα υπόλοιπα ζητήματα των πανελληνίων εξετάσεων δεν έχουμε καμία αλλαγή.
Το μόνο νέο φέτος θα είναι η διεξαγωγή των ενδοσχολικών εξετάσεων πριν τις πανελλήνιες για την εισαγωγή των υποψηφίων στις Ανώτατες Σχολές. Η αναγκαιότητα αυτής της αλλαγής προέκυψε από την ανακατανομή του διδακτικού έτους στα Γυμνάσια, που επηρεάζει την διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων.
Τα μαθήματα στα Γυμνάσια θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Μαΐου φέτος για πρώτη φορά. Τα προηγούμενα χρόνια τα μαθήματα στα Γυμνάσια τελείωναν στα μέσα Μαΐου. Οι καθηγητές των Γυμνασίων συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις ως επιτηρητές. Δεν είναι δυνατό να διεξαχθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις στα τέλη Μαΐου, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, αφού δεν θα υπάρχουν διαθέσιμοι επιτηρητές. Συνεπώς οι πανελλήνιες εξετάσεις θα ξεκινήσουν αρχές Ιουνίου ή στις 2 Ιουνίου ή στις 6 Ιουνίου, αφού στις 5 Ιουνίου είναι του Αγίου Πνεύματος. Αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 14 Ιουνίου. Είναι προφανές ότι οι ενδοσχολικές εξετάσεις πρέπει να διεξαχθούν πριν τις πανελλήνιες, γιατί μετά τις πανελλήνιες ακολουθούν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα και οι προκαταρκτικές εξετάσεις για τις στρατιωτικές, πυροσβεστικές και αστυνομικές σχολές. Παράλληλα πρέπει να γίνουν και οι πρακτικές δοκιμασίες για τους υποψηφίους των ΤΕΦΑΑ. Εκκρεμούν και οι επαναληπτικές εξετάσεις για όσους αρρωστήσουν στη διάρκεια των κανονικών εξετάσεων που δεν γνωρίζω που θα… χωρέσουν. Μία φήμη που κυκλοφορεί ότι δεν θα γίνουν φέτος δεν θέλω να την πιστέψω, γιατί θεωρώ ότι είναι μεγάλη αδικία για τα παιδιά που θα αρρωστήσουν στη διάρκεια των εξετάσεων και θα χάσουν μία ολόκληρη χρονιά. Ας το ξανασκεφτούν στο Υπουργείο Παιδείας.
Είναι προφανές ότι αν οι ενδοσχολικές εξετάσεις διεξάγονταν μετά τις Πανελλήνιες θα φτάναμε στα μέσα Ιουλίου και οι μαθητές θα διαμαρτύρονταν για το καλοκαίρι που θα έχαναν. Συνεπώς οι ενδοσχολικές εξετάσεις θα διεξαχθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, ως τη μόνη εφικτή περίοδο. Παράλληλα τις δύο εβδομάδες των Πανελληνίων εξετάσεων θα διεξαχθούν οι προαγωγικές εξετάσεις του Γυμνασίου, που από φέτος γίνονται σε 4 μόνο μαθήματα και θα ολοκληρωθούν οι προαγωγικές εξετάσεις της Α και Β Λυκείου, που θα έχουν ξεκινήσει στα μέσα Μαΐου.
Φυσικά το μυαλό των υποψηφίων δεν θα βρίσκεται στις ενδοσχολικές εξετάσεις, αλλά στις Πανελλήνιες που θα ακολουθήσουν και πώς να τους πεις να μη διαβάσουν για τις πανελλήνιες, αλλά για τα ενδοσχολικώς εξεταζόμενα μαθήματα, τη στιγμή που οι Πανελλήνιες Εξετάσεις θα βρίσκονται τόσο κοντά και το άγχος των παιδιών θα είναι τόσο μεγάλο. Αναμένεται, λοιπόν, οι ενδοσχολικές εξετάσεις να ευτελιστούν πλήρως. Βέβαια είναι λογικό να ολοκληρώνονται οι υποχρεώσεις στο Λύκειο και μετά να ακολουθούν οι Πανελλήνιες, ώστε να έχουν πάρει οι υποψήφιοι το απολυτήριο Λυκείου και όσοι θέλουν να εξετάζονται και στις Πανελλήνιες, γιατί δεν συμμετέχουν όλοι οι μαθητές στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Έτσι γινόταν και παλαιότερα στον καιρό των δεσμών. Το πρόβλημα είναι ότι έχει καλλιεργηθεί η αντίθετη κουλτούρα από το 2000 και μετά, οπότε η οποιαδήποτε αλλαγή φέρνει διαμαρτυρίες.
Τι θα ισχύσει στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις
Leave a comment
Leave a comment