Απαντήσεις για την επιτήρηση της περιοχής του Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου, την επιχειρησιακή παρουσία του Λιμενικού και την προστασία των επαγγελματιών αλιέων των Β. Σποράδων μετά τον εντοπισμό δύο τουρκικών αλιευτικών σκαφών στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Πιπεριού την 17 η Αυγούστου, ζητά με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Εξωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας ο Βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
«Η Κυβέρνηση οφείλει να επιβεβαιώσει επισήμως το περιστατικό και να δώσει σαφείς απαντήσεις για το ακριβές σημείο στο οποίο εντοπίστηκαν τα αλιευτικά, την πορεία και τη δραστηριότητά τους, αλλά και για τον χρόνο και τον τρόπο αντίδρασης των αρμόδιων ελληνικών αρχών. Το ζήτημα, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς το Πιπέρι αποτελεί περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής αξίας και βρίσκεται εντός του Εθνικού
Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου–Βορείων Σποράδων, με αυξημένο καθεστώς προστασίας και ιδιαίτερη σημασία για τη διατήρηση της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus.
Οι επαγγελματίες αλιείς των Βορείων Σποράδων καλούνται να συμμορφώνονται με ένα αυστηρό εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο για την αλιευτική δραστηριότητα και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει ότι η τήρηση των κανόνων από τους Έλληνες επαγγελματίες δεν μετατρέπεται σε μειονέκτημα έναντι δραστηριοτήτων που ενδέχεται να πραγματοποιούνται εκτός του
προβλεπόμενου πλαισίου», ανέφερε ο Βουλευτής.
«Δεν υπάγονται στην ευρωπαϊκή αλιευτική νομοθεσία»
«Τα συμβάντα πιθανής παράνομης αλιείας από αλιευτικά ξένης σημαίας καταγράφονται λεπτομερώς με διοπτεύσεις και σχετικό οπτικοακουστικό υλικό από τα επιχειρησιακά μέσα του Σώματος, ενώ οι σχετικές εκθέσεις διαβιβάζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σημειώνεται ότι τα αλιευτικά σκάφη της γείτονος χώρας δεν υπάγονται στην ευρωπαϊκή αλιευτική νομοθεσία, ούτε στο ενωσιακό δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης αλιευτικών σκαφών (VMS)», σημειώνουν πηγές του Λιμενικού.
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.