• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Στροφή των Ελλήνων στο οργανωμένο ταξίδι και στο εξωτερικό
Share

16/08/2026 20:01

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • el
    • el
    • en
    • de
    • it
    • es
    • fr
    • zh-CN
    • ar
    • sq
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στροφή των Ελλήνων στο οργανωμένο ταξίδι και στο εξωτερικό

Last updated: 2026/08/16 at 5:54 ΜΜ
ADMINISTRATOR Published 16/08/2026
Share
4 Min Read
Στροφή των Ελλήνων στο οργανωμένο ταξίδι και στο εξωτερικό
SHARE

Στροφή των Ελλήνων στο οργανωμένο ταξίδι και στο εξωτερικό

Contents
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Σημαντικές αλλαγές στις ταξιδιωτικές συνήθειες των Ελλήνων καταγράφονται τη φετινή χρονιά, καθώς οι οικονομικές πιέσεις και η γεωπολιτική αστάθεια οδηγούν σε στροφή προς το οργανωμένο ταξίδι, τους προορισμούς του εξωτερικού και τις κρατήσεις εκτός αιχμής της θερινής περιόδου.

Ρεπορτάζ Ρεγγίνα Σαβούρδου

Όπως επισημαίνει ο ταξιδιωτικός πράκτορας Γιάννης Τζομπανάκης σε δηλώσεις του στο ertnews, «ο κόσμος φέτος δεν παραιτήθηκε από το δικαίωμά του να κάνει διακοπές». Παρά τις πιέσεις, οι ταξιδιώτες επέλεξαν προσαρμοσμένες λύσεις, με τον κ. Τζομπανάκη να αναφέρει ως «πολύ ευχάριστη έκπληξη ότι ο κόσμος φέτος γύρισε στο οργανωμένο ταξίδι, έπειτα από πολλά χρήματα που χάθηκαν, ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής ή κακοτοπιές που έπεσαν οι ταξιδιώτες. Επέλεξαν να ταξιδέψουν οργανωμένα, να έχουν την ασφάλεια και κινήθηκαν κυρίως προς το εξωτερικό».

Παράλληλα, ξεχωρίζει το ενδιαφέρον για τις χώρες της Αδριατικής, όπως η Κροατία, το Μαυροβούνιο και η Αλβανική Ριβιέρα, οι οποίες «μπαίνουν ενεργά στον τουριστικό χάρτη και αποτελούν ένα σχεδόν ανταγωνιστικό προϊόν με τις ελληνικές ακτές».

Όσον αφορά τον εγχώριο τουρισμό, η προτίμηση διοχετεύθηκε στο ηπειρωτικό κομμάτι, στα Επτάνησα καθώς και σε οικονομικότερους, προσβάσιμους προορισμούς όπως είναι η Θάσος, τα Κύθηρα και η Λευκάδα.

Η τάση αυτή ενισχύεται από την ανάγκη των ταξιδιωτών να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος. Καθώς «το ταξίδι είναι ψυχική ανάγκη», ο Έλληνας ταξιδιώτης πλέον «κυνηγά την off season περίοδο για να επωφεληθεί από προσφορές λαμβάνοντας την ίδια υπηρεσία σε πολύ καλύτερη τιμή», επιτρέποντάς του είτε να παρατείνει τη διαμονή του είτε να επιλέξει αναβαθμισμένα καταλύματα με ίδια κόστη.

Παράλληλα, η σεζόν διατηρεί δυνατό ρυθμό μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου με κυρίαρχες τις last minute κρατήσεις, ενώ στο εξωτερικό οι ταξιδιώτες βρίσκουν ελκυστικά πακέτα που περιλαμβάνουν μετακινήσεις, ξεναγήσεις και επισκέψεις σε πολλαπλές πόλεις στο ίδιο κόστος.

Τα στοιχεία της πρόσφατης μελέτης του ΙΝΣΕΤΕ επιβεβαιώνουν τη δυναμική του εξερχόμενου τουρισμού, ο οποίος καταγράφει αύξηση σε όλα τα βασικά μεγέθη και κατά την περίοδο 2024 – 2025.

Οι αναχωρήσεις αυξήθηκαν κατά +8% (φτάνοντας τα 7,2 εκατ. από 6,7 εκατ.), οι διανυκτερεύσεις κατά +3% (35,5 εκατ.) και οι πληρωμές κατά +19%, αγγίζοντας τα €3,3 δισ., μέγεθος που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό. Η άνοδος της δαπάνης αποδίδεται τόσο στις πληθωριστικές πιέσεις όσο και στη στροφή των ταξιδιωτών από τους Βαλκανικούς προορισμούς προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Ειδικότερα, τα ταξίδια προς τις χώρες της Ευρωζώνης σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση (αναχωρήσεις +10%, πληρωμές +23%), με τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι σε αυτά τα κρατικά μέλη να είναι περίπου 2,6 φορές υψηλότερη από ό,τι σε χώρες της ΕΕ εκτός Ευρωζώνης.

Μάλιστα, η μέση ημερήσια δαπάνη (ΜΔΔ) των Ελλήνων που ταξιδεύουν στην Ευρωζώνη (€97) ξεπέρασε κατά +12% εκείνη των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα από την Ευρωζώνη (€87). Παρά τη μείωση της μέσης διάρκειας παραμονής, η συνολική μέση κατά κεφαλή δαπάνη αυξήθηκε κατά +10% (€464), αναδεικνύοντας ότι ένα τμήμα της εγχώριας αγοράς διαθέτει την αγοραστική δύναμη να επενδύσει περισσότερα σε ποιοτικότερες ταξιδιωτικές εμπειρίες και προορισμούς City Break στο εξωτερικό.

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Χαλκιδική: Οικοδομική έκρηξη και επενδυτικό ενδιαφέρον – Στα όριά τους οι υποδομές Χαλκιδική: Οικοδομική έκρηξη και επενδυτικό ενδιαφέρον – Στα όριά τους οι υποδομές
Επόμενο Αλόννησος: Στον αέρα καταστήματα εστίασης – Εντείνεται η αντιπαράθεση  Δήμου- αντιπολίτευσης Αλόννησος: Στον αέρα καταστήματα εστίασης – Εντείνεται η αντιπαράθεση Δήμου- αντιπολίτευσης

Δημοφιλέστερα

Περισσότερες από 45 ταινίες στο Greek Film Festival της Αυστραλίας
Περισσότερες από 45 ταινίες στο Greek Film Festival της Αυστραλίας
16/08/2026
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

MYVOLOS.NET | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • IΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΗΣ 1, 38333, ΒΟΛΟΣ
  • ΑΦΜ: 997274138
  • ΔΟΥ: ΒΟΛΟΥ
  • ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945439629
  • email: info@myvolos.net
  • ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – NOMIMΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
  • ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334

  • Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση MYVOLOS.NET δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100

Δείτε ποιός γιορτάζει

 

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?