Γράφει ο Γιώργος Καλτσογιάννης,
μέλος Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ.,
π. Αντιπεριφερειάρχης –Δικηγόρος
Και η Οικονομική Συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά (ή αλλιώς CETΑ), πεδίον δόξης λαμπρό για την «διαπραγματευτική δεινότητα» της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία μετις συνήθεις παλινωδίες και τη διγλωσσία της, αντιμετωπίζει και την επικείμενη κύρωση της Συμφωνίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Η αλήθεια είναι ότι στη συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά, δεν επετεύχθη πλήρως η προστασία της φέτας. Ωστόσο, το έτος 2009, που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της συμφωνίας, με διαρκή επικοινωνία, με επιστολές, με διμερή διαβήματα και παραστάσεις στην Καναδική πλευρά και στην Ε.Ε.,η χώρα μας πέτυχε τηνκατοχύρωση των ελληνικών θέσεων και την προστασία των Ελληνικών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης.
Πέτυχε να μπει τάξη στην ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατούσε σχετικά με τη φέτα στην αγορά του Καναδά, εφόσον πλέον κανένας από τους Καναδούς παραγωγούς δεν έχει δικαίωμα να πουλήσει το προϊόν του σε έδαφος της Ε.Ε., παρά μόνο ως λευκό τυρί, όχι ως φέτα.
Οι πρακτικές που βλάπτουν τα ελληνικά προϊόντα τελειώνουν με την εμπορική συμφωνία CETA καθώς:
Ο Καναδάς δέχεται τη Φέτα ως ελληνικό ΠΟΠ.
Από τις υφιστάμενες συσκευασίες θα αφαιρεθούν σύμβολα, εικόνες και ονομασίες που παραπέμπουν στην Ελλάδα.
Θα υπάρχει σαφής επισήμανση στα προϊόντα αυτά ότι έχουν παραχθεί στον Καναδά.
Όλοι οι νέοι παραγωγοί Καναδικού λευκού τυριού θα πρέπει, επιπροσθέτως των ανωτέρω, να αναγράφουν “feta-stylecheese”ή “fetaimitationcheese”.
Σε περίπτωση παραβίασης των παραπάνω περιορισμών θα υπάρχουν συνέπειες.
Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να αυξήσουν τις ποσότητες που εξάγουν στον Καναδά καθώς υπάρχει ρήτρα για τον διπλασιασμό των ποσοστώσεων γαλακτοκομικών, που θα μπορούν να εξάγονται από την Ε.Ε στον Καναδά με μηδενικούς δασμούς, από 4% σε 8%.
Η Ελλάδα διαθέτει προς εξαγωγή 40.000 τόνους φέτας ετησίως ενώ οι ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς προσεγγίζουν τους 1.000.000 τόνους ετησίως. Η αύξηση της παραγωγής και η επένδυση στη διαφήμιση του μοναδικού αυτού προϊόντος, μπορεί με ευκολία να εκτοξεύσει τις εξαγωγές που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας και να στηρίξει τον πολύπαθο πρωτογενή τομέα.
Καθίσταται έτσι σαφές ότι σε καμία περίπτωση, δεν γίνεται να διαγραφούν τα ευρύτερα ευεργετήματα από την κύρωσή της CETA. Σε αυτές το θετικές συνέπειες στηρίχτηκε η υπερψήφισή της από τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρχικά επιχειρηματολόγησε υπέρ της υπερψήφισης της συμφωνίας ενώπιον όλων των ευρωβουλευτών, στη συνέχεια την καταψήφισε και τώρα δεσμεύεται ότι θα την κυρώσει. Στο ίδιο έργο θεατές για ακόμα μία φορά ..!