• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Πώς αντιδρούν τα ζώα κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης Ηλίου;
Share

12/08/2026 19:10

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • el
    • el
    • en
    • de
    • it
    • es
    • fr
    • zh-CN
    • ar
    • sq
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς αντιδρούν τα ζώα κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης Ηλίου;

Last updated: 2026/08/12 at 4:54 ΜΜ
Newsroom Published 12/08/2026
Share
5 Min Read
Πώς αντιδρούν τα ζώα κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης Ηλίου;
SHARE

Πώς αντιδρούν τα ζώα κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης Ηλίου;

Contents
Πώς αντιδρούν τα διαφορετικά είδηΠώς μελετούν οι επιστήμονες τη συμπεριφορά των ζώων κατά τη διάρκεια μιας έκλειψηςΌταν επιστρέφει το φως Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Για τους ανθρώπους, μια ολική έκλειψη Ηλίου είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα. Για τα ζώα, όμως, η ξαφνική μετατροπή της ημέρας σε νύχτα μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και να αλλάξει προσωρινά τη συμπεριφορά τους. Πουλιά, καμηλοπαρδάλεις, αγελάδες, αράχνες, ακόμη και κατοικίδια, έχουν επιδειξει ασυνήθιστες συμπεριφορές κατά τη διάρκεια ολικών ηλιακών εκλείψεων.

Τα ζώα βασίζονται σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα, όπως το φως και η θερμοκρασία, για να ρυθμίζουν την καθημερινή τους δραστηριότητα. Όταν το φως μειώνεται απότομα και η θερμοκρασία πέφτει, τα ερεθίσματα αυτά αλλάζουν μέσα σε λίγα λεπτά, προκαλώντας αντιδράσεις που ποικίλλουν ανάλογα με το είδος.

Πώς αντιδρούν τα διαφορετικά είδη

Αναφορές για ασυνήθιστες αντιδράσεις των ζώων στις ηλιακές εκλείψεις υπάρχουν εδώ και αιώνες. Μία από τις παλαιότερες καταγραφές προέρχεται από τον Ριστόρο ντ’ Αρέτσο, έναν Ιταλό που πιστεύεται ότι ήταν μοναχός και περιέγραψε όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης στις 3 Ιουνίου 1239. Καθώς ο Ήλιος εξαφανίστηκε και ο ουρανός σκοτείνιασε, έγραψε, «όλα τα ζώα και τα πουλιά τρομοκρατήθηκαν, ενώ τα άγρια θηρία μπορούσαν εύκολα να παγιδευτούν».

Αιώνες αργότερα, παρόμοιες παρατηρήσεις εξακολουθούν να καταγράφονται. Ο συγγραφέας και «κυνηγός εκλείψεων» Ντέιβ Μπαλτς βρισκόταν στην Κόνα της Χαβάης για την ολική έκλειψη του 1991. Κατά τις μερικές φάσεις της έκλειψης, πριν και μετά την ολικότητα, παρατήρησε έντονη δραστηριότητα στα πουλιά κατά μήκος της προβλήτας.

«Με δυσκολία μπορούσαμε να ακούσουμε ο ένας τον άλλον. Ύστερα ήρθε η ολικότητα και επικράτησε απόλυτη σιωπή», δήλωσε στο περιοδικό National Geographic.

Η «κυνηγός εκλείψεων» Τόρα Γκρίβε βρισκόταν σε αποστολή στη Ζάμπια το 2001 όταν παρατήρησε ότι, μόλις εξαφανίστηκε ο Ήλιος, οι βάτραχοι άρχισαν να βγάζουν ήχους, ενώ τα αρπακτικά πουλιά σταμάτησαν να πετούν κυκλικά, πιθανώς λόγω της αλλαγής στα θερμικά ρεύματα καθώς ο αέρας ψυχόταν. Γύρω από τον νερόλακκο όπου βρισκόταν, οι καμηλοπαρδάλεις «άρχισαν να τρέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ολικότητας». Όταν ο Ήλιος επέστρεψε, σταμάτησαν και άρχισαν και πάλι να τρώνε τα φύλλα από τα δέντρα.

Η ξαφνική αλλαγή από το φως στο σκοτάδι μπορεί να κάνει ορισμένα ζώα να συμπεριφέρονται σαν να έχει πέσει η νύχτα. Τα πουλιά συχνά σταματούν να κελαηδούν μόλις σκοτεινιάσει, ενώ τα νυκτόβια είδη, όπως οι κουκουβάγιες, μπορεί να αρχίσουν να δραστηριοποιούνται σαν να έχει έρθει το σούρουπο.

Αγελάδες έχουν παρατηρηθεί να επιστρέφουν στους στάβλους. Γορίλες σε ζωολογικούς κήπους έχουν καταγραφεί να κινούνται απότομα προς τα τζάμια των χώρων φιλοξενίας τους.

Ακόμη και τα κατοικίδια μπορεί να αντιδράσουν. Σκύλοι και γάτες ενδέχεται να πηγαινοέρχονται νευρικά, να κλαψουρίζουν ή να κρύβονται κατά τη διάρκεια της ολικότητας, συμπεριφορές που ορισμένοι ερευνητές συγκρίνουν με τις αντιδράσεις τους σε πυροτεχνήματα ή καταιγίδες.

Πώς μελετούν οι επιστήμονες τη συμπεριφορά των ζώων κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης

Η συλλογή αξιόπιστων επιστημονικών δεδομένων για τη συμπεριφορά των ζώων κατά τις ολικές εκλείψεις είναι δύσκολη. Οι εκλείψεις είναι σπάνιες, η ζώνη ολικότητας αλλάζει κάθε φορά και συχνά περνά από απομακρυσμένες περιοχές.

«Αν θέλεις πραγματικά να μελετήσεις τη συμπεριφορά με ολοκληρωμένο τρόπο, πρέπει να περάσεις πολύ χρόνο στο πεδίο, παρατηρώντας και εφαρμόζοντας αυστηρά πρωτόκολλα», εξηγεί η οικολόγος Ρεμπέκα Τζόνσον από την Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνιας.

Η Τζόνσον συνέβαλε στη δημιουργία του προγράμματος «Life Responds», μέσω της εφαρμογής iNaturalist. Βιολόγοι και αστρονόμοι χρησιμοποίησαν την εφαρμογή για να συλλέξουν παρατηρήσεις από εκατομμύρια ανθρώπους που παρακολούθησαν τις ολικές εκλείψεις του 2017 και του 2024. Το 2024, η NASA ξεκίνησε επίσης το πρόγραμμα επιστήμης των πολιτών «Eclipse Soundscapes», με στόχο, μεταξύ άλλων, να μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο οι γρύλοι αντιδρούν στην έκλειψη.

Όταν επιστρέφει το φως

Η σκοτεινή φάση μιας ολικής έκλειψης διαρκεί ελάχιστα. Και, όπως αλλάζει απότομα η συμπεριφορά των ζώων όταν πέφτει το σκοτάδι, έτσι μπορεί να επανέλθει όταν επιστρέψει το φως.

Τα πουλιά συχνά αρχίζουν και πάλι να κελαηδούν, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση από εκείνη που παρατηρείται σε μια συνηθισμένη αυγή.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα περισσότερα ζώα επιστρέφουν στις συνηθισμένες ημερήσιες δραστηριότητές τους.

Με πληροφορίες από Euronews, National Geographic

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Έκλειψη Ηλίου: Μια πρόκληση για το ηλεκτρικό δίκτυο της Γαλλίας Έκλειψη Ηλίου: Μια πρόκληση για το ηλεκτρικό δίκτυο της Γαλλίας
Επόμενο Κόντρα ΕΛ.Α.Σ – Υπουργείου Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση της έρευνας – «Έχουν απορροφηθεί 278 εκατ. ευρώ», απαντά το υπουργείο Κόντρα ΕΛ.Α.Σ – Υπουργείου Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση της έρευνας – «Έχουν απορροφηθεί 278 εκατ. ευρώ», απαντά το υπουργείο

Δημοφιλέστερα

Πήλιο: Πώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα στην Πάου – “Η φωτιά πήρε τη χαράδρα και κατευθυνόταν προς τον οικισμό”
Πήλιο: Πώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα στην Πάου – “Η φωτιά πήρε τη χαράδρα και κατευθυνόταν προς τον οικισμό”
12/08/2026
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

MYVOLOS.NET | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • IΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΗΣ 1, 38333, ΒΟΛΟΣ
  • ΑΦΜ: 997274138
  • ΔΟΥ: ΒΟΛΟΥ
  • ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945439629
  • email: info@myvolos.net
  • ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – NOMIMΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
  • ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334

  • Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση MYVOLOS.NET δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100

Δείτε ποιός γιορτάζει

 

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?