• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Έμπολα: Πειραματικό εμβόλιο mRNA δείχνει πολλά υποσχόμενο κατά πολλών στελεχών του ιού
Share

26/05/2026 17:55

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έμπολα: Πειραματικό εμβόλιο mRNA δείχνει πολλά υποσχόμενο κατά πολλών στελεχών του ιού

Last updated: 2026/05/26 at 3:54 ΜΜ
Newsroom Published 26/05/2026
Share
3 Min Read
Έμπολα: Πειραματικό εμβόλιο mRNA δείχνει πολλά υποσχόμενο κατά πολλών στελεχών του ιού
SHARE

Έμπολα: Πειραματικό εμβόλιο mRNA δείχνει πολλά υποσχόμενο κατά πολλών στελεχών του ιού

Contents
Ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης άμυναςΕνθαρρυντικά αποτελέσματα Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Επιστήμονες στην Κίνα ανέπτυξαν ένα εμβόλιο mRNA ευρέος φάσματος το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει μακροχρόνια προστασία έναντι της πιο θανατηφόρας οικογένειας ιών Έμπολα, συμπεριλαμβανομένου του στελέχους Bundibugyo που ευθύνεται για την τρέχουσα επιδημία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Ουγκάντα.

Ο ιός Έμπολα που προκαλεί πυρετό, εμετούς, εσωτερική αιμορραγία και ανεπάρκεια οργάνων, με ποσοστό θνησιμότητας περίπου 50%. Προκαλείται από ιούς του γένους Orthoebolavirus και μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής με μολυσμένο αίμα ή σωματικά υγρά.

Τα διαθέσιμα «όπλα» κατά της νόσου παραμένουν περιορισμένα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), υπάρχουν σήμερα δύο εγκεκριμένα εμβόλια για τον Έμπολα, τα οποία όμως στοχεύουν κυρίως ένα μόνο στέλεχος του ιού, το Zaire ebolavirus. Αυτό που απαιτείται είναι ένα εμβόλιο που να καλύπτει πολλαπλά θανατηφόρα στελέχη.

Ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης άμυνας

Για να καλύψουν αυτό το κενό, ερευνητές στην Κίνα ανέπτυξαν ένα εμβόλιο mRNA που στοχεύει πολλά στελέχη του ιού, με την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε και στα εμβόλια κατά του COVID-19. Αντί για τη χρήση ζωντανού ή εξασθενημένου ιού, το εμβόλιο μεταφέρει γενετικές οδηγίες για συγκεκριμένες ιικές πρωτεΐνες από πολλαπλά θανατηφόρα στελέχη- συμπεριλαμβανομένου του Bundibugyo- εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει μελλοντική μόλυνση.

Συγκεκριμένα, συνδυάζει τρεις επιφανειακές γλυκοπρωτεΐνες, που λειτουργούν ως «ακίδες» του ιού και του επιτρέπουν να προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα, καθώς και μία νουκλεοπρωτεΐνη. Αυτή είναι μια εσωτερική δομική πρωτεΐνη που παραμένει σχεδόν ίδια σε όλα τα στελέχη του Έμπολα. Οι γλυκοπρωτεΐνες ενεργοποιούν αντισώματα, ενώ η νουκλεοπρωτεΐνη ενεργοποιεί Τ-κύτταρα που καταστρέφουν τα μολυσμένα κύτταρα.

«Ο συνδυασμός αυτός έχει σχεδιαστεί ώστε να προκαλεί ισχυρή παραγωγή αντισωμάτων και κυτταρική ανοσία με υψηλή συμβατότητα μεταξύ των γλυκοπρωτεϊνών και της νουκλεοπρωτεΐνης», ανέφεραν οι ερευνητές.

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα

Το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε ποντίκια που εκτέθηκαν στον ιό Έμπολα και στο στέλεχος Bundibugyo, καθώς και σε χάμστερ που εκτέθηκαν στο στέλεχος του Σουδάν. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα θετικά. Τα εμβολιασμένα ποντίκια κατέγραψαν ποσοστό επιβίωσης 100% και ισχυρή εξάλειψη του ιού από το αίμα και τα ζωτικά όργανα, όπως το ήπαρ και ο σπλήνας. Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του ιικού φορτίου σε περιπτώσεις μόλυνσης από το στέλεχος Bundibugyo. Τα χάμστερ διατήρησαν σταθερό βάρος και εξάλειψαν πλήρως τον ιό από το αίμα τους.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα ήταν η διάρκεια της προστασίας, η οποία παρέμεινε για περίπου 17 μήνες μετά τον εμβολιασμό των ποντικιών.

Παρότι τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, το εμβόλιο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Το επόμενο βήμα περιλαμβάνει δοκιμές σε ανώτερα ζωικά μοντέλα, όπως μη ανθρώπινα πρωτεύοντα, πριν προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Πηγή: Medicalxpress

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Βατικανό και Anthropic σε κοινή γραμμή για τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης Βατικανό και Anthropic σε κοινή γραμμή για τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης
Επόμενο Η τεχνητή νοημοσύνη ως νέο κοινωνικό ζήτημα: τα 15 μηνύματα της παπικής εγκυκλίου Η τεχνητή νοημοσύνη ως νέο κοινωνικό ζήτημα: τα 15 μηνύματα της παπικής εγκυκλίου

Δημοφιλέστερα

«Σιωπηλές Χαράξεις» στη genesis gallery από τη Νικολέττα Τζάννε
«Σιωπηλές Χαράξεις» στη genesis gallery από τη Νικολέττα Τζάννε
26/05/2026
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

MYVOLOS.NET | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • IΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΗΣ 1, 38333, ΒΟΛΟΣ
  • ΑΦΜ: 997274138
  • ΔΟΥ: ΒΟΛΟΥ
  • ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945439629
  • email: info@myvolos.net
  • ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – NOMIMΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
  • ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334

  • Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση MYVOLOS.NET δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100

Δείτε ποιός γιορτάζει

 

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?