Του Φώτη Λαμπρινίδη
Τις μέρες που προηγήθηκαν, η δημοτική αρχή θυμήθηκε … τη Νέα Ιωνία, ενώ αισίως διανύει τον τέταρτο (!) χρόνο της θητείας της. Κι αν ήταν για καλό, έστω! Όμως, το ενδιαφέρον της ήταν για την καταστροφή του πνεύμονα της οδού Καραμπατζάκη, δηλαδή ενός έργου μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας για το σύνολο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος. Το δε πρόσθετο «ενδιαφέρον» της, εξαντλήθηκε στην ασφαλτόστρωση ενός τμήματος της οδού Φιλαδέλφειας και στην (επικείμενη) ολοκλήρωση μιας παιδικής χαράς.
Συμπεριφέρεται λες και απευθύνεται σε μικρόνοες, οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται τον ατυχή, χοντροκομμένο αντιπερισπασμό. Και οι οποίοι δεν μπορούν να καταγράψουν, να κρίνουν και να συγκρίνουν.
Η δημοτική αρχή θα πρέπει να καταλάβει πως κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ανακόψει τη δυναμική πορεία της Νέας Ιωνίας, η οποία, την πρώτη δημοτική περίοδο του «Καλλικράτη» (2011-2014), όχι μόνο εντάχθηκε ομαλά στον ενιαίο Δήμο, όχι μόνο δεν έσβησε, όχι μόνο δεν αφομοιώθηκε, όχι μόνο δεν έχασε την ιδιαίτερη πολιτισμική και κοινωνική της ταυτότητα, αλλά και κέρδισε δεσπόζουσα θέση στο πλαίσιο του μεγάλου Δήμου. Κέρδισε τη θέση που δικαιούται και της αξίζει.
Για του λόγου το αληθές, ας δούμε, ενδεικτικά, κάποια από τα έργα και τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στη Νέα Ιωνία κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο, σε χρονικό διάστημα αντίστοιχο με τη θητεία της παρούσας δημοτικής αρχής και σε συνθήκες ασύγκριτα δυσκολότερες:
– το δημοτικό θέατρο – αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πολιτιστικού Κέντρου, 330 θέσεων
– η ολοκλήρωση του Πολιτιστικού Άλσους
– τέσσερις νέες πλατείες έκτασης 15 στρεμμάτων, με τις λειτουργίες αναψυχής: Μελαγκόμα, Αγίου Νεκταρίου, Ακρόπολης, Νέου Δέλτα
– κορυφαία, η ανάπλαση της πλατείας Ευαγγελίστριας, με την ταυτόχρονη ανάδειξη του Ναού
– το Δημοτικό Σχολείο στα Μελισσάτικα
– η ολοκλήρωση του 12ου Νηπιαγωγείου και οι μεταστεγάσεις τριών νηπιαγωγείων σε δημοτικά κτίρια
– αστική και αγροτική οδοποιία (κέντρο, Καλλιθέα, Φυτόκο, Γλαφυρές)
– η υπογειοποίηση δικτύου ΔΕΗ στη Βενιζέλου.
– η υπογειοποίηση κάδων αποκομιδής.
– η δημοπράτηση του ΚΑΠΗ δυτικών συνοικιών.
– η οργάνωση του δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης
– η εγκατάσταση των εργολαβιών για τις πεζογέφυρες στον Κραυσίδωνα και τους ελαστοτάπητες στις σιδηροδρομικές διαβάσεις, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Επιπλέον, δόθηκε έμφαση στη ανάδειξη της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της Νέας Ιωνίας και της προσφυγικής της ταυτότητας, μέσα από τη θεσμοθέτηση εκδηλώσεων όπως οι «Μνήμες Προσφύγων», τη διοργάνωση κύκλου εκδηλώσεων και δράσεων με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη δημιουργία του «συνοικισμού» και τη στήριξη των προσφυγικών συλλόγων. Παράλληλα, διατηρήθηκε και ενισχύθηκε ο χαρακτήρας της Νέας Ιωνίας ως επίκεντρου κορυφαίων αθλητικών διοργανώσεων, χάρις στις αθλητικές υποδομές υπερτοπικής σημασίας που διαθέτει.
Σήμερα, που έχει κατακαθίσει ο κουρνιαχτός από την εποχή της οργής και διαμαρτυρίας κατά πάντων, τότε που ωρύονταν οι «τιποτολόγοι» της υπερβολής, οι μηδενιστές και οι τζογαδόροι των προβλημάτων του κόσμου, μπορεί αβίαστα ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του. Και τα διδάγματά του, για την επόμενη μέρα. Και, κυρίως, να βάλει στη θέση τους όσους νομίζουν ότι μπορούν να ξανακάνουν τη Νέα Ιωνία … «συνοικισμό» και να την οδηγήσουν στο περιθώριο, την απαξίωση και την ανυποληψία.
*Ο Φώτης Λαμπρινίδης είναι δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ-ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ» – τέως αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βόλου