Γράφει ο Γιώργος Καλτσογιάννης,
θεματικός αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας
Τα τελευταία χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος στην συνείδηση των πολιτών ως προς την αντιμετώπιση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων.
Η κρίση περιόρισε τις δυνατότητες παρέμβασης της κεντρικής εξουσίας και έδωσε χώρο στην Αυτοδιοίκηση για ακόμη μεγαλύτερη ενεργοποίηση.
Το παράδειγμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι αποκαλυπτικό. Με ελάχιστους κρατικούς πόρους η Περιφέρεια έχει αξιοποιήσει στο έπακρο τα ευρωπαϊκά κονδύλια και υλοποιεί, δρομολογεί, σχεδιάζει εκατοντάδες έργα σε όλους τους τομείς.
Δεν είναι, όμως μόνο τα έργα που αποτυπώνουν την δυναμική της.
Οι πρόσφατες πλημμύρες στο Ανατολικό Πήλιο με τις καταστροφές που προξένησαν, ανέδειξαν για ακόμη μια φορά τον κομβικό ρόλο της Περιφέρειας που είναι ο κεντρικός στυλοβάτης των πολιτών. Έτσι αμέσως προχώρησε στις αποκαταστάσεις των μεγάλων πληγών που άνοιξαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες συνεχίζει και δραστηριοποιείται με όλο τον μηχανισμό της σε συνεργασία με τον Δήμο για την αποκατάσταση των προβλημάτων.
Τα αντανακλαστικά που επέδειξε η Περιφέρεια σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, ήταν άμεσα αποδεικνύοντας πως και στα δύσκολα, στα έκτακτα καιρικά φαινόμενα είτε με χιονοπτώσεις είτε με πλημμύρες μπορεί και ανταπεξέρχεται.
Γιατί είναι οι άνθρωποι της Περιφέρειας που ανά πάσα στιγμή βρίσκονται κοντά στον πολίτη, μέσα στην κοινωνία και κινητοποιούνται διαρκώς, έξω από τα γραφεία τους, για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων, την δρομολόγηση λύσεων, τη διευθέτηση ζητημάτων αφοσιωμένοι στο καθήκον.
Την ίδια στιγμή στην κεντρική πολιτική σκηνή οι πολίτες βλέπουν υφυπουργό με μεγάλη οικονομική επιφάνεια να λαμβάνει επίδομα σαν να πρόκειται για μια από τους χιλιάδες Έλληνες που φτώχυναν μέσα στην κρίση, αλλά και πολιτικά στελέχη με μεγάλη διαδρομή να καταλαμβάνουν υπουργικό θώκο μόνο και μόνο για να βρίσκονται στο παιχνίδι της εξουσίας. Βλέπουν ακόμη τα αρμόδια υπουργικά κλιμάκια να κάνουν μέχρι και δύο μήνες για να επισκεφθούν το Πήλιο που επλήγη από την θεομηνία.
Πρόκειται για συμπεριφορές που δυστυχώς αντί να γεφυρώνουν, μεγαλώνουν την απόσταση των πολιτών από τους εκπροσώπους τους στο Κοινοβούλιο.
Το πολιτικό σκηνικό πρέπει συνεπώς να μπολιαστεί από νέες νοοτροπίες και αντιλήψεις.
Έχει ανάγκη από ανθρώπους που με το ήθος και τον νεανικό δυναμισμό τους, την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και την αυτοδιοικητική τους εμπειρία θα δώσουν μια νέα πνοή.
Χρειάζεται ανθρώπους που όντας σμιλεμένοι στα ζητήματα και τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών μπορούν να έχουν ρόλο για το παρόν και το μέλλον του τόπου και της χώρας.