Του π. Αντιδημάρχου Βόλου Ηλία Ξηρακιά
Μετά από σαράντα (40) χρόνια λειτουργίας, στην αρχή ως διαδημοτικής και από το 2011 ως δημοτικής επιχείρηση κοινής ωφέλειας, η ΔΕΥΑΜΒ βρίσκεται αυτή την περίοδο στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου της τοπικής μας κοινωνίας, μετά την αιφνιδιαστική πρόταση της Δημοτικής Αρχής(ΔΑ) Α. Μπέου να προωθήσει την κατάργηση και τη μετατροπή της σε μια απλή Υπηρεσία του Δήμου. Φαίνεται ότι εδώ και καιρό αναζητούνταν η αφορμή για μια τέτοια απόφαση. Και η αφορμή δόθηκε από τις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις στο «σκάνδαλο ΕΡΓΗΛ-ΔΕΥΑΜΒ», με το οποίο μάλιστα η ΔΑ «τσουβαλιάζει» αυθαίρετα και τις αξιώσεις των εργαζομένων από δικαστικές αποφάσεις που επί δύο και πλέον χρόνια η ίδια δεν εκτελεί.
Το επιχείρημα που ξαφνικά προβάλλεται από τη σημερινή ΔΑ, χωρίς αυτό να προκύπτει από κάποια οικονομοτεχνική ή συγκριτική μελέτη, είναι ότι αν η ΔΕΥΑΜΒ μετατραπεί σε απλή Υπηρεσία του Δήμου, αυτό θα είναι επωφελές για τους πολίτες, αφού θα επιτρέψει στο Δήμο, που θα έχει την αποκλειστικότητα διαχείρισης των ανταποδοτικών υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης της πόλης, να παρέχει τις υπηρεσίες αυτές ποιοτικά καλύτερες και με χαμηλότερο κόστος.
Αφού, λοιπόν, δεν υπάρχουν στοιχεία για την τεκμηρίωση της παραπάνω πρότασης μπορούμε να την αξιολογήσουμε με βάση την κοινή λογική και την εμπειρία μας από τη λειτουργία της ΔΕΥΑΜΒ, για ένα μικρό διάστημα, σχεδόν τρία(3) χρόνια, από τη θέση του μέλους του ΔΣ και επικεφαλής του Τεχνικού Συμβουλίου της δημοτικής επιχείρησης.
Είναι αλήθεια ότι με ευθύνη παλαιοτέρων Διοικήσεων, αλλά και μερίδας των εργαζομένων, η ΔΕΥΑΜΒ βρέθηκε και σε προηγούμενες περιόδους, όχι άδικα, στο επίκεντρο έντονης δημόσιας κριτικής, με αναφορές για την ποιότητα και το τιμολόγιο του νερού και της αποχέτευσης, τη διαφάνεια και το κόστος των έργων, τις αμοιβές των υπαλλήλων της κλπ. Δυστυχώς, όλα αυτά είχαν δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα που έχει επηρεάσει αρνητικά την τοπική κοινωνία έναντι της Επιχείρησης.
Η ΔΕΥΑΜΒ, όμως, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως υπηρεσία της Κοινότητας Άνω Κολοκοτρονιτσίου. Είναι μια μεγάλη Επιχείρηση, του 6ου μεγαλύτερου Δήμου της χώρας, είναι ουσιαστικά ένας «Δήμος» μέσα στο Δήμο, που είχε και έχει απόλυτη ανάγκη από συνεχείς λειτουργικές αναβαθμίσεις, που θα της επιτρέψουν να αφήσει πίσω της όλες τις αρνητικές πρακτικές του παρελθόντος. Η Επιχείρηση οφείλει να λειτουργεί με καθαρούς στόχους, με συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης, με διαρκή προσπάθεια μείωσης του κόστους λειτουργίας και με ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων στον τομέα της παραγωγής ενέργειας (υδροηλεκτρικά, αξιοποίηση λυματολάσπης κλπ.), που μειώνουν το κόστος παραγωγής. Έτσι μόνο μπορεί να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, που είναι ο μοναδικοί εργοδότες και πελάτες της.
Η αναγκαιότητα αυτή της «επανίδρυσης» της ΔΕΥΑΜΒ αναδείχτηκε από την προηγούμενη ΔΑ και ξεκίνησαν αμέσως οι διαδικασίες επανασχεδιασμού της επιχείρησης, καθ’ όλη τη δημοτική περίοδο 2011-2014. Προφανώς αυτό δεν ήταν μια αυτόματη διαδικασία, ήθελε τον αναγκαίο χρόνο κι έπρεπε να γίνει σταδιακά και αποφασιστικά, με τη ΔΕΥΑΜΒ σε πλήρη λειτουργία, υλοποιώντας μάλιστα ένα τεράστιο, χωρίς ιστορικό προηγούμενο, πρόγραμμα κατασκευής νέων υποδομών, που προέκυψαν από τη συνένωση όλων των, γύρω από το πολεοδομικό συγκρότημα, Δήμων. Η σύνταξη και έγκριση νέου οργανογράμματος, με το οποίο επανασχεδιάστηκε η Επιχείρηση με σαφείς προβλέψεις για αναδιάταξη του προσωπικού της, η έγκριση νέων Κανονισμών Ύδρευσης, Αποχέτευσης και Άρδευσης, η πρόβλεψη λειτουργίας γραφείου εσωτερικού ελέγχου, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα ΕΡΓΗΛ, η αναβάθμιση και ανεξαρτητοποίηση των διαπιστευμένων εργαστηρίων ελέγχου νερού και αποβλήτων, ώστε οι Προϊστάμενοι να μην είναι ελεγκτές και ελεγχόμενοι, ήταν μόνο μερικές από τις ενέργειες στην κατεύθυνση να καταστήσουμε τη ΔΕΥΑΜΒ μια σύγχρονη δημοτική Επιχείρηση στη νέα εποχή του «Καλλικρατικού» Δήμου.
Δυστυχώς η προσπάθεια αυτή της αναγκαίας «επανίδρυσης» της ΔΕΥΑΜΒ, ενώ απαιτούσε συνέχεια και συνέπεια, ανατράπηκε πλήρως από τη σημερινή ΔΑ, η οποία, όπως φαίνεται, θα φύγει του χρόνου χωρίς να έχει αφήσει από την προσπάθεια αυτή τίποτε όρθιο. Αυτό φυσικά είχε σαν συνέπεια να οδηγηθεί η Επιχείρηση κυριολεκτικά στα βράχια. Έτσι η ΔΑ προστρέχει και πάλι, όπως άλλωστε συνηθίζει, σε προτάσεις φτηνού εντυπωσιασμού, που οδηγούν όμως σε πλήρες αδιέξοδο και άσκοπες δαπάνες που θα κληθούν όμως να πληρώσουν οι πολίτες.
Η προοπτική αυτή πρέπει να αποκρουστεί από όλους και ιδιαίτερα από τους πολίτες που είναι οι πραγματικοί εργοδότες της ΔΕΥΑΜΒ. Η πρόταση της ΔΑ δεν οδηγεί πουθενά, εκτός κι αν είναι ένα προπέτασμα καπνού για να καλυφτούν οι αποκαλύψεις της 3ετούς διαπραγμάτευσης της με την ΕΡΓΗΛ σύμφωνα και με τις πρόσφατες αποκαλύψεις. Η ΔΑ Μπέου είναι απόλυτα εκτεθειμένη και πρέπει να δώσει σαφείς εξηγήσεις στους δημότες του Βόλου.