
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας, Γιάν Λιπάβσκι, δήλωσε στην AFP την Κυριακή ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί να επενδύσει στην άμυνα της Ουκρανίας για να σταματήσει τον πόλεμο της Ρωσίας και να εξασφαλίσει την ίδια την ασφάλεια της ηπείρου.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση στην Πράγα υπήρξε ισχυρός σύμμαχος του Κιέβου από την αρχή της ρωσικής εισβολής το 2022.
Μετά τη νίκη στις εκλογές του περασμένου μήνα του αυτοαποκαλούμενου «Τραμπιστή» δισεκατομμυριούχου Αντρέι Μπάμπις, η απερχόμενη κυβέρνηση ανησυχεί ότι αλλαγές στην πολιτική θα μπορούσαν να τερματίσουν την τσεχική παροχή εκατοντάδων χιλιάδων πυρομαχικών στην Ουκρανία.
«Ξέρουμε ότι αν θέλουμε να σταματήσουμε τη Ρωσία, πρέπει να το πληρώσουμε», δήλωσε ο Λιπάβσκι στην AFP από τις παρυφές της συνόδου ΕΕ-CELAC στη Σάντα Μαρία της Κολομβίας.
Ο απερχόμενος Υπουργός Εξωτερικών, που θα υπηρετήσει ως βουλευτής της αντιπολίτευσης, πρόσθεσε ότι ο Μπάμπις και οι σύμμαχοί του «μιλούν για το να σταματήσει η πρωτοβουλία πυρομαχικών ή να την περιορίσουν».
Ο Μπάμπις, που υπήρξε πρωθυπουργός μεταξύ 2017 και 2021, δεν εξασφάλισε πλειοψηφία κατά την επανεκλογή του, γεγονός που σημαίνει ότι θα διαπραγματευτεί με ακροδεξιά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Η επιστροφή του στην εξουσία θα μπορούσε να ευθυγραμμίσει την Τσεχία με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, χώρες που αρνούνται να στείλουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ή να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία.
Η Πράγα μοιράζεται πληροφορίες και προμηθεύει πυρομαχικά στο Κίεβο – εκπληρώνοντας το ποσοστό στρατιωτικών δαπανών που απαιτεί το ΝΑΤΟ – για να αντιμετωπίσει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τις επεκτατικές του φιλοδοξίες.
Ο Λιπάβσκι δήλωσε ότι δεν προβλέπει η κυβέρνηση Μπάμπις να εγκαταλείψει τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, καθώς είναι «ο υπέρτατος πάροχος ασφάλειας και καθοδηγεί το πώς πρέπει να σχεδιάζουμε την άμυνά μας».
Ο Λιπάβσκι προειδοποίησε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να βλέπει την πρώην σοβιετική δορυφορική χώρα ως «κάποιο είδος εδάφους που θα ήθελαν να επηρεάσουν και να κλέψουν πόρους».
Με αυτή την έννοια, μια ακροδεξιά κυβέρνηση στην Τσεχία «θα ήταν ένα υπέροχο δώρο για τον Βλαντιμίρ Πούτιν», δήλωσε ο υπουργός.
Πηγή: AFP
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.