• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: «Οι κυρώσεις μπορούν να φέρουν τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»: Οι ελληνικές θέσεις στη Σύνοδο Κορυφής
Share

24/10/2025 07:05

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Οι κυρώσεις μπορούν να φέρουν τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»: Οι ελληνικές θέσεις στη Σύνοδο Κορυφής

Last updated: 2025/10/23 at 7:53 ΜΜ
Newsroom Published 23/10/2025
Share
5 Min Read
SHARE

Belgium EU Summit

Contents
Κοινή χρηματοδότηση για την ΆμυναΣτόχος χαμηλές τιμές στην ενέργειαΛύσεις για το πρόβλημα της στέγηςΓια την Άμυνα: Επιμένει σε κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Την ικανοποίησή του για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την ανταπόκριση των ηγετών στις ελληνικές προτάσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πολλαπλασιαστές στους κυλίνδρους της κοινής αμυντικής θωράκισης αναζητούν οι «27» ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

«Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές δομές και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για να αναπτύξουμε τις αμυντικές μας δυνατότητες», είναι η πάγια ελληνική θέση.  

«Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμπεριλαμβάνεται η αμυντική θεώρηση της Ευρώπης, η οποία έχει προσέγγιση 360 μοιρών. Αυτό είναι κάτι το οποίο αποτελούσε πάντα πάγια ελληνική θέση.

Οι ελληνικές πρωτοβουλίες, όπως μία κοινή αντιπυραυλική θωράκιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαίνεται να αποκτούν τη δική τους δυναμική και συμπεριλαμβάνονται στον οδικό χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Κοινή χρηματοδότηση για την Άμυνα

«Έχει έρθει η ώρα για κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στην άμυνα», είναι το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη, μέσω της συνέντευξής του στο Politico.

«Θα μπορούσαμε να φανταστούμε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο θα διαθέτουμε έναν κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό δανεισμού που θα αποσκοπεί στην υποστήριξη ευρωπαϊκών αμυντικών έργων; Θα το υποστήριζα σίγουρα, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν έργα που μπορούν σαφώς να χαρακτηριστούν ως ευρωπαϊκό δημόσιο αγαθό», υπογράμμισε.

Στόχος χαμηλές τιμές στην ενέργεια

Η Αθήνα ταυτίζει την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα με τις χαμηλές τιμές στην ενέργεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι η «Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το πώς μπορούμε συνολικά στην Ευρώπη να πετύχουμε χαμηλότερες τιμές ενέργειας, ώστε να μην υπάρχουν αυτές οι σημαντικές διαφοροποιήσεις, οι οποίες λειτουργούν εις βάρος κάποιων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Υπουργός Ενέργειας & Περιβάλλοντος, Σταύρος Παπασταύρου, μιλώντας στο ΕΡΤnews σημείωσε ότι «αποφασίσαμε και οι 27 την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η χώρα μας υποστήριξε αυτή την πρωτοβουλία, με την προϋπόθεση ότι θα είναι πραγματική αυτή η απεξάρτηση, δεν θα υπάρχουν παραθυράκια. Είναι πολύ σημαντικό η πράσινη μετάβαση, η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο να μην σημαίνει ουσιαστικά υψηλότερες τιμές για την καθημερινή του πολίτη».

Λύσεις για το πρόβλημα της στέγης

Στο τραπέζι της Συνόδου των «27» πρωταγωνιστεί, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της στέγασης.

«Στα τέλη Νοεμβρίου θα επιστραφεί ένα ολόκληρο ενοίκιο σε όλους τους ενοικιαστές στην πατρίδα μας…Να σκεφτούμε πώς, με ποιο τρόπο, ο επόμενος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός μπορεί να χρησιμοποιήσει και ευρωπαϊκούς πόρους για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό. Πρέπει οι νέοι Ευρωπαίοι να αισθάνονται ότι η απόκτηση ενός δικού τους σπιτιού δεν είναι άπιαστο όνειρο», είπε ο Πρωθυπουργός.

Η Αθήνα εκφράζει ικανοποίηση του για το γεγονός ότι συμφωνήθηκε το 19ο πακέτο κυρώσεων για τη Ρωσία. «Οι κυρώσεις μπορούν να αυξήσουν την πίεση στη Μόσχα, για να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σημειώνει ο πρωθυπουργός.

Για την Άμυνα: Επιμένει σε κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό

Στο θέμα των κυρώσεων, παρά την ταχύτητα, με την οποία προχώρησε σε επίπεδο πρέσβεων, το σχέδιο για τη δέσμευση των κεφαλαίων, είναι προφανές ότι δεν αναμένονται αποφάσεις αφού κράτη όπως το Βέλγιο, δεν άρουν τις επιφυλάξεις τους. 

Μέσα στο συμβούλιο άλλα μέλη όπως η Κύπρος και με ελληνική στήριξη παρουσιάζοντας και στοιχεία επέμεινε ότι η ευρωπαϊκή προσοχή πρέπει να στραφεί στα κράτη υποψήφια προς ένταξη και μέλη του ΝΑΤΟ που παρακάμπτουν τις κυρώσεις, και άρα μειώνουν την αποτελεσματικότητα του. 

Η ελληνική πλευρά πάντως, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός ,επιμένει ότι αν οι κυρώσεις λειτουργήσουν ουσιαστικά μπορούν να αυξήσουν την πίεση στη Ρωσία και από την άλλη θεωρεί καλοδεχούμενο τον συντονισμό, ΗΠΑ – Ε.Ε. σε αυτό το ζήτημα. 

Στο δείπνο έγινε συζήτηση για την άμυνα-ασφάλεια, θέμα, για το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένει στην πρόταση για έναν κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό δανεισμού. 

Από την άλλη στο σκέλος της πράσινης μετάβασης η λέξη κλειδι είναι η ευελιξία, όπως είπε και στην παρέμβαση του ο Πρωθυπουργός, επιμένοντας ότι τα σχέδια δεν πρέπει να γίνουν σε βάρος της κοινωνικής συνοχής.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Μήνυση Ζέττας Μακρή σε Αχ. Μπέο για συκοφαντίες και ψεύδη – Δήλωση Δημάρχου
Επόμενο Ταχύτατη διερεύνηση των επεισοδίων στο Μεταξουργείο ζήτησαν Μ. Χρυσοχοΐδης και Σ. Ζαχαράκη

Δημοφιλέστερα

Θεσσαλονίκη: Performance στον δημόσιο χώρο – TEMPO στην πλατεία Αριστοτέλους
24/10/2025
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
Εορτολόγιο  

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?